Доступність посилання

ТОП новини

СБУ спіймала на хабарі мера міста Мена та місцевого депутата


Співробітники СБУ та прокуратури Чернігівської області затримали міського голову міста Мена та депутата Менської районної ради на хабарі. Представники місцевого самоврядування вимагали від підприємця гроші за сприяння в отриманні земельної ділянки в місті.

Затримували міського голову та депутата районної ради окремо – в службових кабінетах саме після отримання ними хабара. Тисячу доларів, за версією прокуратури, вони планували поділити між собою.

«Вони попередньо між собою узгодили як суму, так і механізм отримання, механізм оформлення. Вони взагалі планували провести як кошти за оплату придбання худоби. Тобто завуалювати даний хабар», – пояснює прокурор Чернігівської області Віктор Носенко.

За словами прокурора області, тисячу доларів з рук в руки отримав депутат районної ради. Але, за версією слідства, депутат та міський голова діяли спільно.

«Хочу наголосити, що робота з документування протиправної діяльності цих посадових осіб триває з травня поточного року. Проведений цілий комплекс негласних слідчо-розшукових дій, і, повірте мені, там масив інформації, який буде в подальшому легалізовуватися, доволі таки об’ємний», – прокоментував ситуацію начальник управління СБУ в Чернігівській області Олександр Довженко.

Затримані міський голова та депутат районної ради, за інформацією правоохоронних органів, вимагали у підприємця тисячу доларів за те, що допоможуть отримати в оренду один гектар землі, де розташовані вже придбані ним будівлі.

«Ви ж розумієте, що зробив мер конкретні дії, як посадова особа для того, щоб спонукати до хабара. Тобто були засідання відповідних комісій і так далі», – пояснює Олександр Довженко.

Затримані представники місцевого самоврядування своєї провини, за словами прокурора, не визнають.

«Як і будь-яка людина поводиться під час затримання – все заперечувати і провокувати на інші способи впливу на них », – коментує поведінку підозрюваних під час затримання прокурор Чернігівської області Віктор Носенко.

Такої оперативності в спілкуванні зі ЗМІ – фактично день-в-день після затримання – раніше за представниками ані прокуратури, ані СБУ не було помічено. Своє бажання якомога швидше розповісти журналістам про хабарників правоохоронці пояснили появою чуток, нібито всі ці події та затримання пов’язані із виборами у 206-му виборчому окрузі.

«Як на мене, значного резонансу вона викликала, тому що навіть в кулуарах Верховної Ради коментують це затримання і звинувачують в упередженості правоохоронні органи щодо затримання представників окремих політичних партій. Я хочу запевнити, що Служба безпеки України, також як і прокуратура, знаходяться поза політикою. Ми виконуємо свої функціональні обов’язки. В тому числі і обов’язки, пов’язані з боротьбою з корупцією», – говорить начальник управління СБУ в Чернігівській області Олександр Довженко.

На даний момент затримані міський голова та депутат районної ради перебувають в слідчому ізоляторі. Незабаром їм мають обрати міру запобіжного заходу. Прокуратура вимагає тримання під вартою.

Фото надані прес-службою СБУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG