Доступність посилання

ТОП новини

Загострення в зоні АТО: 7 військових загинули, 14 поранені


Ілюстраційне фото. Крайній блок-пост укранських військових на дорозі до Донецька неподалік Авдіївки. Березень 2016 року
Ілюстраційне фото. Крайній блок-пост укранських військових на дорозі до Донецька неподалік Авдіївки. Березень 2016 року

У зоні бойових дій – загострення. Семеро військових загинули, 14 отримали поранення за останню добу, звітує штаб АТО. Угруповання «ДНР» і «ЛНР», що діють на окупованій частині Донбасу за підтримки Кремля, також використовують заборонену мінськими угодами зброю. Думки експертів розділились щодо того, чи є це «дзвіночком» майбутнього повномасштабного вторгнення з боку Росії.

На фронті найбільші втрати з українського боку за останні два місяці. Семеро українських військовослужбовців загинули і 14 отримали поранення в зоні АТО за минулу добу. Ці дані повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

«Ми висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих воїнів. Втрати противника: протягом минулої доби троє окупантів загинули, 14 отримали поранення. Найбільших втрат зазнала так звана «Друга окрема стрілецька мотобригада Луганська», підрозділи якої здійснювали обстріли сил АТО в районі Станиці Луганської», – сказав Лисенко.

Обстріли по ключових напрямках і заборонене озброєння

На Луганському напрямку найгарячішими точками є район Попасної, село Кримське на північ від Бахмутської траси та Станиця Луганська. По укріпленнях сил АТО били із 120-міліметрових мінометів у Кримському, Новоолександрівці, Троїцькому. А з мінометів 82-го калібру, гранатометів і великокаліберних кулеметів – у Станиці Луганській, звітує штаб АТО.

Водночас, половина ударів були неприцільними, таким чином українських військових провокують на атаку у відповідь, каже Лисенко.

На Донецькому напрямку ситуація складна. Найбільш неспокійно на північних околицях непідконтрольної Україні Горлівки. За словами військових, під Миронівським і Пісками бойовики застосували 122-міліметрову артилерію. Також били 120-міліметровими мінометами поблизу населених пунктів Майорське, Нижнє Лозове, Зайцеве, Авдіївка та Луганське. Під мінометний обстріл потрапили і Кам’янка, Авдіївка, Піски, Зайцеве, Троїцьке, Опитне і Невельське. У районі Авдіївської промзони активність дещо знизилась, у порівнянні з тим, наскільки гарячою ця точка була останні тижні.

На Маріупольському напрямку порушувалось перемир’я у Мар’їнці, Красногорівці, Старогнатівці – там стріляли зі 120-міліметрових мінометів. У Водяному задіювали стрілецьку зброю, гранатомети та міномети 82-міліметрового калібру.

Використання 122-міліметрової артилерії та 120-міліметрових мінометів заборонене Мінськими угодами.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив у вівторок, що Рада національної безпеки й оборони України може розглянути питання про запровадження воєнного стану у разі, якщо ситуація на сході країни продовжить загострюватися.

За словами Турчинова, «активні агресивні дії російських окупаційних військ» призводять до системного погіршення ситуації на Донбасі.

Є загострення, бо Росія перестала втручатись у Сирію – Лопата

Ситуація у зоні АТО загострюється циклічно, залежно від наявних в угруповань боєприпасів та політичної обстановки. Так вважає колишній начальник Генштабу Збройних сил України генерал Анатолій Лопата. І якби Київ ухвалював рішення, які влаштовують Кремль – ескалацій би не було, пояснює він.

«Йде загострення, тому що Російська Федерація перестала втручатися активно в бойові дії в Сирії, має можливості тиску на Європу саме в секторі бойових дій на Донбасі», – каже він.

На думку екс-очільника Генштабу, Росія готується до повномасштабного вторгнення, і цю загрозу не варто відкидати. І головним стримуючим фактором для Кремля зараз є Захід, вважає експерт.

Бажаючих «постіряти в укропів» менше – експерт

Натомість, військовий експерт Олег Жданов не радив би переоцінювати російські сили для такого наступу. За його словами, Кремль не зміг наростити угруповання поблизу українських кордонів і його чисельність уже певний час тримається на позначці 50-55 тисяч осіб.

«Плюс, потік бажаючих «постіряти в укропів», як вони раніше говорили, у військкоматах теж зник. Плюс, Росія ухвалила закон про створення Національної гвардії, де прописала чисельність 200 тисяч. Вони не можуть знайти цей ресурс. Тому я би навіть не говорив про якийсь широкомасштабний наступ чи навіть про тактичні наступи по лінії розмежування», – говорить Жданов.

На думку експерта, найближчим часом обстановка на фронті залишиться у фазі замороженого конфлікту з наростаючими та спадаючими піками активності.

Пошкоджений будинок в Авдіївці. Березень 2016 року
Пошкоджений будинок в Авдіївці. Березень 2016 року

Угруповання «ДНР» і «ЛНР», що діють на окупованій частині Донбасу за підтримки Кремля, натомість, звинувачують українських військових в обстрілах їхніх позицій. Донецьке агентство новин пише про 379 випущених по околицях Донецька мін і про те, що «під вогнем опинились селища Зайцеве і Крута Балка під Горлівкою, Трудовська на заході Донецька, села Василівка, Веселе і Жабичеве Ясинуватського району, територія промзони в передмісті Ясинуватої, Докучаєвськ і село Саханка».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG