Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині після військових і суддів беруться за освітян


У Туреччині розширюються «чистки» після невдалої спроби військового перевороту: після військових і суддів влада береться за освітян. Також у країні не припиняються розмови про відновлення смертної кари, які вже широко засудили у світі.

У Туреччині після військових і суддів беруться за освітян
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністерство національної освіти Туреччини звільнило з посад 15 тисяч 200 працівників освіти – їх звинувачують у причетності до широкого громадсько-релігійного руху, який влада країни вважає причетним до спроби недавнього перевороту, повідомило державне агентство «Анадолу».

За даними міністерства, йдеться про освітян і з міської, і з сільської місцевості, і проти всіх них почали розслідування.

Крім того, у 21 тисячі викладачів приватних навчальних закладів відібрали ліцензії на викладання, повідомило міністерство.

А Вища рада освіти Туреччини закликала до відставки 1577 деканів і ректорів університетів країни. Як інформує державний телеканал TRT, це стосується представників і державних, і приватних університетів.

Анкара: «все законно»

При цьому влада запевняє, що все законно. Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив: «Одну помилку не можна виправити іншою. Туреччина – законослухняна держава. Ми виправляємо скоєне в межах закону. Ті, хто вчинив зло, постануть перед турецьким правосуддям. А правосуддя здійснить те, що вважає за необхідне».

Біналі Йилдирим
Біналі Йилдирим

Влада Туреччини стверджує, що такі широкі кола звільнених (на вечір вівторка їх було вже кількадесят тисяч) чи й уже арештованих, лік яких теж перевищує 9 тисяч, стосуються не тільки безпосередніх виконавців перевороту. Як переконують в Анкарі, за невдалою спробою стоїть релігійний діяч Фетхуллах Ґюлен, який уже давно живе у вигнанні у США, і його широкий громадсько-релігійний рух, що діє в Туреччині. Його влада країни недавно, ще до спроби перевороту, назвала «терористичною організацією».

Фетхуллах Ґюлен
Фетхуллах Ґюлен

Тож влада Туреччини вже подала до США документи, які мали б довести необхідність екстрадиції Ґюлена, заявив Йилдирим: «Ми не маємо найменшого сумніву щодо призвідника цієї гидкої, мерзенної спроби перевороту. Все кристально ясно. Ми в подробицях знаємо, хто це вчинив і хто віддавав накази».

Прем’єр також звинуватив США в подвійних стандартах у боротьбі проти тероризму після того, як у Вашингтоні раніше заявили, що розглянуть можливість видати проповідника, тільки якщо Анкара надасть переконливі докази його вини.

Тривають розмови про смертну кару і їхнє засудження у світі

Крім того, в Туреччині не припиняються розмови про відновлення смертної кари, що була остаточно скасована 2004 року на виконання однієї з передумов Європейського союзу для початку переговорів про вступ країни до ЄС – незважаючи на широку критику у світі попередніх заяв про це й попередження Євросоюзу, що це означатиме кінець переговорів про вступ. На вулицях турецьких міст збирають юрби людей, які вигукують заклики відновити смертну кару, і президент Реджеп Тайїп Ердоган уже заявив, що підпише закон про це, якщо він надійде з парламенту.

Реджеп Тайїп Ердоган
Реджеп Тайїп Ердоган

Ці заклики підтримує не тільки владна Партія справедливості і розвитку, а й низка інших політичних сил Туреччини. Зокрема, керівник крайньої правої Партії націоналістичного руху Девлет Бахчелі заявив: «Був уже не один заклик відновити смертну кару. Якщо Партія справедливості і розвитку готова до цього, то готові й ми. Ми схиляємося до того, щоб виносити таке покарання, і радо зробимо все необхідне для цього. Партія націоналістичного руху готова обговорювати смертну кару в умовах війни, бойових дій, перевороту і загроз тероризму». Партія націоналістичного руху, що має в парламенті 40 місць із загалом 550, числиться опозиційною і критикує владу за корупцію, але з усіх принципових питань підтримує владну партію.

Із закликом до Туреччини дотриматися засад верховенства права, даючи відповідь на спробу перевороту, звернулися представники ООН. Верховний комісар ООН із прав людини Зейд Раад аль-Хусейн висловив особливе занепокоєння заявами з приводу можливості повернути смертну кару в Туреччині. Права людини не можуть бути зневажені в ім’я безпеки і гонитви за покаранням тих, кого вважають відповідальними, наголосив він.

Зейд Раад аль-Хусейн
Зейд Раад аль-Хусейн

Число звільнених із посад і затриманих усе зростає

За повідомленнями з Туреччини, там станом на вечір вівторка було звільнено з посад десятки тисяч державних службовців і працівників бюджетних установ – одні налічують майже 35 тисяч звільнених, інші й понад 49 тисяч. Серед них, крім нині звільнених понад 15 тисяч освітян, також 8777 працівників Міністерства внутрішніх справ, про звільнення яких теж оголосили у вівторок. Також звільнені близько 1500 працівників Міністерства фінансів, майже 500 працівників Управління релігійних справ, майже 400 з Міністерства сім’ї і соціальної політики, понад 250 працівників апарату прем’єр-міністра. Раніше усунули з посад і майже 3 тисячі працівників правосуддя – суддів і прокурорів.

Скасовані ліцензії 24 телевізійних і радіостанцій, яких влада пов’язує з рухом Фетхуллаха Ґюлена, – після того, як днями були заблоковані близько 20 новинних сайтів.

Число ж затриманих чи звинувачених на цей час перевищило 9300 осіб, серед них близько 6300 військових (із них 115 генералів і адміралів) і близько 750 суддів та прокурорів. І ці числа весь час зростають.

За уточненими даними, які оприлюднили у вівторок у Туреччині, внаслідок спроби перевороту в ніч із 15 на 16 липня і її придушення загинули 173 цивільні людини і 67 вірних урядові силовиків, а також понад 100 заколотників; поранені майже 1500 цивільних і проурядових силовиків.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG