Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні немає потреби у траншах для того, щоб утримувати валютний курс – експерт


Затримка чергового траншу кредиту від МВФ не вплине на фінансово-економічну ситуацію в Україні та курс гривні, запевняють експерти. Так вони прокоментували інформацію про те, що Рада директорів Міжнародного валютного фонду не внесла українське питання в розклад своїх засідань до кінця липня і зможе його розглянути тільки після канікул, не раніше кінця серпня-початку вересня. Економісти кажуть, що стабільності курсу гривні сприяє позитивний торговельний баланс і що відсутність кредитів, навпаки, має стимулювати економічні реформи.

ЗАВАНТАЖИТИ

Відтермінування Радою директорів МВФ розгляду питання про виділення Україні чергового траншу кредиту не вплине на курс української гривні, переконаний економічний експерт, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. За його словами, на сьогодні є інші драйвери фінансової динаміки.

«Перш за все, відбувається випереджаюче зростання експорту, що позитивно впливає на валютний ринок, зокрема на стабільність курсу. Національний банк потрошку поповнює золотовалютні резерви за рахунок гривневих інтервенцій. Тобто у нас на сьогодні немає потреби у траншах для того, аби утримувати валютний курс», – запевнив експерт.

Саме на поповнення міжнародних резервів НБУ планували спрямувати третій транш кредиту у розмірі 1 мільярда доларів, рішення про надання якого очікували в липні. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман стверджував, що Україна виконала всі ключові маяки програми реформ як по лінії уряду, так і по лінії парламенту.

Про припинення співпраці України з МВФ не йдеться, питання в узгодженні технічних деталей нового меморандуму, вважає Ярослав Жаліло.

Ми не втрачаємо в іміджі, оцю ідеологічну або іміджеву складову домовленості з МВФ, тобто це не порушує інвестиційний клімат в Україні
Ярослав Жаліло

«Головне, що фонд не критикує прямо Україну, начебто ми виконуємо все, що необхідно. А раз так, то ми не втрачаємо в іміджі, оцю ідеологічну або іміджеву складову домовленості з МВФ, тобто це не порушує інвестиційний клімат в Україні», – вважає експерт.

Лише відсутність зовнішнього фінансування стимулює реформи – експерт

На курс гривні та фінансово-економічну ситуацію транші МВФ не впливають, погоджується експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко. Натомість допомога фонду дає сигнал інвесторам, що час виводити кошти з України, вважає він.

Якщо ви подивитеся на відплив прямих іноземних інвестицій, ви побачите, що «піки» відпливу припадали на отримання Україною ресурсів від МВФ
Юрій Гаврилечко

«Коли уряд починає звертатися за ресурсами до МВФ – це чітка вказівка для всіх інвесторів чи іноземних партнерів України, що прийшов час забирати кошти з України. Що вони і роблять. Якщо ви подивитеся на відплив прямих іноземних інвестицій, ви побачите, що «піки» відпливу припадали на отримання Україною ресурсів від МВФ», – зазначив експерт.

Юрій Гаврилечко переконаний, що кредити МВФ Україні взагалі не потрібні.

«Лише повна відсутність зовнішнього кредитування для уряду є першою передумовою для того, щоб реформи пішли, або пішов уряд. От уряд Яценюка пішов, їм кредиту не дали. Якщо уряд Гройсмана не отримає кредит – він теж піде, або почне проводити реформи», – наголосив експерт, водночас зазначивши, що у другий варіант він мало вірить.

Програму розширеного фінансування України загальним обсягом 17,5 мільярдів доларів і терміном на 4 роки МВФ схвалив у березні 2015 року. Досі Україна отримала лише два транші у сумі майже 7 мільярдів доларів, хоча очікувалося надання коштів щоквартально – за умови виконання Києвом програми реформ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG