Доступність посилання

ТОП новини

США може почати застосовувати практику стримування проти російських хакерів


©Shutterstock
©Shutterstock

Іран, Північна Корея, Китай і Росія – чотири держави, які нині становлять найбільшу загрозу у кіберпросторі – каже помічник генерального прокурора США Джон Карлін. Проти трьох з них Сполучені Штати успішно застосовують практику стримування. Міністерство юстиції висувало звинувачення проти окремих хакерів із Китаю та Ірану, кількох вдалося затримати. А на початку 2015-го Барак Обама наклав санкції на Північну Корею – за атаку 2014-го на сервери компанії Соні. Нині дедалі більше експертів погоджуються: якщо ФБР доведе, що за хакерськими атаками на Національний демократичний комітет стоять росіяни, проти них варто застосувати ту ж практику стримування.

«Ми поки не бачили публічних дій проти Росії. Але для них було б помилкою припускати, що ми не застосуємо модель стримування, якщо вони продовжуватимуть практику вторгнення», – попереджає помічник генерального прокурора США з питань національної безпеки Джон Карлін.

Відповідаючи на питання про можливе втручання Росії в американські вибори, Директор національної розвідки Джеймс Клеппер зазначив: в уявленні Путіна, Америка втручається у політичні процеси в Росії та пострадянському просторі. А відтак хакерські атаки, в їхньому уявленні, можуть бути рівноцінною відповіддю.

«У них – параноя. І Путін особисто переймається, аби кольорова революція не сталася і в Росії. І вони бачать американську конспірацію за кожним рогом. І, вочевидь, вони вважають, що ми хочемо вплинути на політичні процеси у Росії. А відтак, на їхню думку, природною відповіддю має бути помста. Тож вони намагаються робити нам те, що, гадають, ми зробили їм», – каже директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG