Доступність посилання

ТОП новини

«Ця людина відкривала двері російським окупантам» – Левус про Єфремова


Олександр Єфремов у Печерському районному суді Києва. 1 серпня 2016 року
Олександр Єфремов у Печерському районному суді Києва. 1 серпня 2016 року

Адвокати екс-керівника парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова планують подавати через кілька днів апеляцію на рішення про взяття луганського політика під варту. Рішенням Печерського суду його відправлено до слідчого ізолятора на 2 місяці. Колеги Єфремова кажуть про політичні підстави для нового кримінального провадження, а патріотичні організації – вітають рішення суду.

Адвокати Олександр Єфремова обіцяють подати апеляцію після того, як отримують повний текст судового рішення. Це наш обов’язок подати апеляцію у встановлений законом термін, заявив Радіо Свобода один із трьох адвокатів, які захищають екс-керівника фракції Партії регіонів, Олександр Мельніков.

Другий адвокат, Євген Солодко, повідомив, що повний текст із мотиваційною частиною захист отримає 5 серпня о 8:20 ранку. Виходячи з мотивації, адвокати будуть писати апеляцію. Зокрема вони говорять, що розслідувати справу має Національне антикорупційне бюро.

«Із Єфремовим по цьому кримінальному провадженню не було проведено жодної слідчої дії. Ще навіть докази не досліджувалися. Суд вирішив одне питання, що офіційно на період слідства, а стартовий період слідства в нас два місяці, його треба утримувати під вартою», – заявив Солодко в коментарі журналістам після судового засідання.

Він людина із бездоганною репутацією, говорять адвокати, ніколи не пропускав засідання по своїх справах, відстоював свою позицію. Саме тому його просили залишити на волі, наголошує захист.

Єфремова арештували на два місяці (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00


Суд не визначав місце утримання, адвокати припускають, що Єфремова й надалі будуть утримувати в слідчому ізоляторі СБУ. Вони також стверджують, що частина обвинувачень, а саме деякі епізоди, які стосуються подій з ДП «Луганськвугілля» в 2006 році, перейшли в нове провадження з іншої кримінальної справи, за якою також проходить Єфремов.

Йдеться про обвинувачення про тиск на службових осіб ДП «Луганськвугілля» і про голосування «диктаторських законів». Воно розглядається у Солом’янському суді Києва, наступне засідання заплановане на 10 серпня. Саме по цим обвинуваченням Єфремова заарештували вперше у лютому 2015 року.

Затримання Єфремова – репресії, кажуть в «Опозиційному блоці»

У партії «Опозиційний блок», членами якої є багато колишніх однопартійців Єфремова, його затримання назвали репресіями.

«Затримання Олександра Єфремова є надуманим і це обвинувачення зроблено спеціально для нього. Сьогоднішня влада призначила його мабуть цапом-відбувайлом, тому що декларувала посадку злочинців, а поки ми не бачимо результатів. Справа базується лише на усних показах екс-нардепа Володимира Ландіка», – заявив народний депутат Дмитро Шенцев.

У нещодавньому інтерв’ю Ландік звинуватив Єфремова у фінансуванні бойовиків, корупційних діях і фальсифікаціях виборів. Місцеві журналісти кажуть, що конфлікт між Ландіком і Єфремовим триває вже довго і пов’язаний, зокрема, із керуванням місцевим осередком Партії регіонів.

Засідання суду пікетували патріотичні організації і бійці добровольчих батальйонів – «Дніпро-1», «Айдар» і «Донбас». Також у пікетуванні взяли участь і представники громадського руху «Вільні люди».

Ця людина відкривали двері російським окупантам, прикривала їхню агресію
Андрій Левус

За словами засновника руху «Вільні люди» ​Андрія Левуса, активісти були готові на рішучі заходи, якщо б суд не ухвалив рішення про взяття під варту. Втім, цього не сталося – Єфремова відправили до слідчого ізолятора.

Андрій Левус
Андрій Левус

«Ця людина відкривала двері російським окупантам, прикривала їхню агресію. Після того, як генеральний прокурор продемонстрував готовність заарештовувати корупціонерів, Єфремов прийняв рішення залишити країну. Його затримали саме в аеропорту», – наголосив Левус.

Влада мала виконати обіцянку «бандитам – тюрми» – екс-комбат «Донбасу»

Сам Єфремов у судовому виступі заявив, що всі державні ЗМІ працюють проти нього, спростував обвинувачення і заявив, що якщо б хотів поїхати з країни, то вже б поїхав. Він також наголосив, що якщо б із ним домовилися на початку війни, то її можна було б запобігти.

Цю заяву прокоментував Радіо Свобода народний депутат і екс-комбат добровольчого батальйону «Донбас» Семен Семенченко. Він каже, що Єфремов справді має рацію, але такі домовленості не для сучасної України.

Семен Семенченко
Семен Семенченко
Після втечі Януковича по східних містах їздили машини із репродукторами, які розповідали про хунту
Семен Семенченко

«Місцеві еліти з Луганська і Донецька почали розкачувати ситуацію як і в 2004 році, розраховуючи, що нова влада їм все простить. Вони не знали, що нова влада буде таким же крадієм, як вони самі. Після втечі Януковича по східних містах їздили машини із репродукторами, які розповідали про хунту. А коли туди влізла Росія, той же Єфремов й інші втратили свій вплив. Цього б не було, якщо б нова влада виконала обіцянку, яку давала на Майдані – «Бандитам – тюрми», – заявив Семенченко. За його словами, арешт Єфремова це більше піар влади, аніж реальна боротьба.

30 липня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що колишній голова парламентської фракції Партії регіонів та екс-голова Луганської облдержадміністрації Олександр Єфремов затриманий за підозрою в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Луценко згодом повідомив, що після затримання Єфремова доправили до слідчого ізолятора СБУ.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Навесні цього року Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження проти Єфремова, відкрите за підозрою в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

Печерський районний суд Києва також вирішив тоді повернути Єфремову заставу в сумі 60 тисяч 900 гривень. Водночас проти Єфремова розглядається провадження щодо заволодіння державними коштами та голосування за «диктаторські закони».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG