Доступність посилання

ТОП новини

У САП пообіцяли клопотати про запобіжний захід щодо Онищенка, якщо той не з’явиться на допит


Назар Холодницький, архівне фото
Назар Холодницький, архівне фото

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що якщо народний депутат Олександр Онищенко не з’явиться на допит у п’ятницю, 5 серпня, САП того ж дня буде клопотати про обрання йому запобіжного заходу.

Як сказав він в ефірі телеканалу «112 Україна», підставою буде те, що, за українським процесуальним правом, місце перебування підозрюваного вважається невідомим.

«І ці адреси, які вони нам показують, десь там у Лондоні, – це все є маніпуляції, і вони абсолютно не відповідають чинним нормам КПК», – наголосив Холодницький.

Раніше в середу сам Олександр Онищенко заявив, що далі перебуває у Великій Британії і готовий до того, що Україна оголосить його в міжнародний розшук. Він також звинуватив Національне антикорупційне бюро України у «клоунаді» з викликами його на допит. За його словами, його адвокат передав НАБУ його нинішню адресу, але повістки шлють на його квартиру в Києві, знаючи, що він не в Україні.

У вівторок у НАБУ повідомили, що викликають Онищенка на допит на п’ятницю, 5 серпня. Текст повістки оприлюднили на сайті бюро.

У НАБУ повідомили Радіо Свобода, що Онищенко не з’явився 2 серпня на запланований допит, проте прибули його представники. За даними бюро, адвокати надали документи з проханням про проведення слідчих дій за місцем його перебування.

Напередодні Онищенко вже заявляв, що перебуває в Лондоні. За словами депутата, там він із участю авторитетної міжнародної юридичної компанії готовий проходити всі належні юридичні процедури, щоб довести свою невинуватість.

5 липня Верховна Рада надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Онищенка. Тоді депутата в залі засідань Верховної Ради не було. Пізніше того ж дня Онищенко заявив, що перебуває в Австрії.

28 липня генеральний прокурор України підписав повідомлення про підозру Онищенку.

Перед цим, 15 червня, співробітники НАБУ провели обшук в офісі Олександра Онищенка. За інформацією бюро, обшуки відбувалися за адресами фірм, що фігурують у розслідуванні з приводу реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з «Укргазвидобуванням». За даними НАБУ, сума, що фігурує в цій справі, – 3 мільярди гривень. Онищенко називає звинувачення проти нього фіктивним.

XS
SM
MD
LG