Доступність посилання

ТОП новини

Український екстремал першим у світі подорожує на легкому човні до острова Зміїний


Український мандрівник-екстремал Сергій Гордієнко
Український мандрівник-екстремал Сергій Гордієнко

Дніпро – По Дніпру до Чорного моря, а далі в найбільш важкодоступну точку України – до острова Зміїний – йде на одномісному човні 58-річний український мандрівник-екстремал Сергій Гордієнко. Житель Дніпра здійснює перше у світі плавання за таким маршрутом на легкому човні, який за рівнем безпеки порівнюють з колодою. Водна експедиція в обидва кінці – дві з половиною тисячі кілометрів. Здолати їх самотужки чоловік планує за чотири місяці. Однак досягти острова й повернутись додому – не самоціль. Майстер екстремального туризму вивчає можливості свого організму, щоб потім розповісти про результати своїм студентам у виші. Цей перехід буде репетицією перед ще складнішим проектом – із Середземного моря до Атлантики.

Екстремал із Дніпра Сергій Гордієнко у свої 58 років є відомим у світі професійним мандрівником, фахівцем із екстремального одиночного виживання. Кілька років тому завершив свою знакову дворічну одиночну експедицію басейном Північного Льодовитого океану, у перебігу якої наодинці здолав майже 7 тисяч кілометрів.

Гордієнко двічі досягав Північного полюсу й першим в історії України встановив там Державний прапор. На його рахунку також участь у багатьох надскладних експедиціях. Зокрема, у 90-і він був одним з учасників першої наукової української експедиції до Антарктиди, а три роки тому самотужки здійснив трансчорноморський автономний перехід на човні типу каяк.

Сергій Гордієнко
Сергій Гордієнко

Наразі нова амбітна мета Сергія Гордієнка – острів Зміїний у Чорному морі. Його називають найбільш важкодоступним місцем України. Доплисти з рідного Дніпра річкою до моря, а потім і до острова, чоловік намагається на улюбленому каяку – легкому одномісному човні, який з подорожувальником уже майже півтора десятиліття. З собою в дорогу взяв мінімум речей, фото й відеоапаратуру, трохи їжі й води, адже плавзасіб витримує всього 200 кілограмів вантажу. Запаси провізії буде поповнювати, час від часу причалюючи до берега, де хоче зустрічатись з молоддю й читати лекції з психології виживання.

Там, де ніколи не буває штилю

Найскладнішим, каже мореплавець, під час нинішньої експедиції буде перехід по Чорному морю безпосередньо до острова Зміїний – у тому районі завжди панує напівшторм.

Спорядження мандрівника на човні
Спорядження мандрівника на човні

«Це робиться вперше, цього не робив ще ніхто. Я хочу досягти острова Зміїний, ділянка дуже складна. Острів знаходиться на межі головного виходу в море вод Дунаю, там зі складнощами працюють механізми. По-друге, вітрова зона теж серйозна, там не буває штилю, там стоїть напівштормова ситуація в 4 бали, вітер складний, східний. Але в принципі, якщо людина довіряє тій техніці, яку опанувала, їй вдається виконати багато», – сказав Гордієнко.

Вижити в природі й вижити в суспільстві

Однак головна мета – не власне подорож чи досягнення острова на каяку, каже Сергій Гордієнко. Багато років поспіль він вивчає психологію виживання в екстремальних та скрутних умовах, і не тільки природи, а й мегаполісу, де іноді людина почувається більш самотньою, ніж на безлюдному острові, в пустелі чи тундрі, працює з людьми, схильними до суїциду. Результати його експериментів з вивчення можливостей людського організму вже стали матеріалами спецкурсу, який у новому навчальному році він читатиме студентам трьох вишів України, зокрема, столичного університету туризму, доцентом якого є.

Мандрівник Сергій Гордієнко і його човен
Мандрівник Сергій Гордієнко і його човен

«Я не мандрівник, який йде заради мандрівки. Я не йду в подорож заради подорожі. У мене є своя тема, тема давня – психологія виживання», – зазначає майстер.

У дорогу подорожувальника провели друзі та колеги-спортсмени. Тримає кулачки за вдале повернення екстремала додому і його донька Аліса Гордієнко. Вона здійснила разом з батьком один зі складних пішохідних проектів – вздовж узбережжя Чорного моря, але на нинішню, ще складнішу експедицію не наважилась.

Аліса Гордієнко
Аліса Гордієнко

«Як завжди, сподіваюсь на краще, хвилююсь за нього, побоююсь, але це досить звична справа. Сподіваюсь, ця його подорож не найскладніша. Бувало, він від’їжджав і на довший час», – каже Аліса Гордієнко.

Волонтерська допомога

Спонсорів для мандрівки екстремал не знайшов: необхідні речі, спорядження та гроші зібрали друзі й волонтери, каже колега подорожувальника Олександр Бова.

«Поширювали в соціальних мережах інформацію про експедицію – в співтовариствах «виживальників» і спортивних туристів, про те, що готується така експедиція, потрібна допомога», – зазначає однодумець.

Човен мандрівника Сергія Гордієнка біля берега Дніпра
Човен мандрівника Сергія Гордієнка біля берега Дніпра

Шлях мандрівника дніпровець Сергій Гордієнко обрав ще в школі: займався веслуванням, вітрильним спортом, альпінізмом, опановував техніку виживання. Наразі він уже підкорив гірські вершини Непалу, продерся крізь джунглі В’єтнаму, пройшов Амазонію, Північну Африку, Північну Америку, Сибір. За словами мандрівника, він не раз він був за крок від смертельної небезпеки: на Півночі на нього нападав ведмідь, в Азії та Африці – кусали отруйні змії, підкошували тропічні хвороби… Дехто вважає подорожувальника диваком. А сам він частково пояснює свою жагу до пригод спадковістю: каже, походить від запорозьких козаків.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG