Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко назвав безглуздими й цинічними звинувачення України в тероризмі у Криму


Петро Порошенко, архівне фото (©Shutterstock)
Петро Порошенко, архівне фото (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявив, що звинувачення російською стороною України в тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі.

«Ці фантазії – лише привід для чергових військових погроз на адресу України», – наголосив президент.

Він нагадав, що Україна рішуче засуджує тероризм у всіх його проявах і формах та, відповідно, відкидає практику використання будь-яких терористичних заходів для деокупації Криму.

Порошенко звернув увагу, що, навпаки, саме Росія «вже давно щедро фінансує та активно підтримує тероризм на території України, піднявши його до рівня своєї державної політики – і в окупованих районах Донбасу, і в анексованому Криму, у стилі 30-х років минулого століття».

Президент висловив упевненість, що Росії не вдасться своїми провокативними заявами дискредитувати Україну в очах міжнародного співтовариства та домогтися скасування «заслужених санкцій», запроваджених із боку партнерів Києва.

Порошенко при цьому очікує, що Росія забезпечить належну імплементацію безпекових аспектів мінських домовленостей, у тому числі через використання механізмів «нормандського формату».

Україна віддана відновленню своєї територіальної цілісності та суверенітету, включаючи припинення окупації Криму, виключно політико-дипломатичними засобами, ще раз наголосив Петро Порошенко.

Раніше в середу президент Росії Володимир Путін, коментуючи твердження російської Федеральної служби безпеки про нібито підготовку Україною «теракту у Криму», заявив, що Україна не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору. Він заявив, що проводити саміт у «нормандському форматі», про можливість якого Москва говорила днями, за таких умов «безглуздо».

За його словами, після заяви ФСБ про попередження «теракту» в окупованому Криму російська влада вживе «серйозних» додаткових заходів безпеки. «З російського боку є втрати, вбиті двоє військовослужбовців. Безумовно, цього ми не подаруємо», – додав Путін.

На ці слова російського чільника вже відреагував секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, який заявив, що Росія планомірно готується до загострення ситуації та зриву мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Перед тим Федеральна служба безпеки Росії заявила, що запобігла скоєнню в окупованому Криму терактів на «критично важливих елементах інфраструктури і життєзабезпечення півострова». У російському відомстві заявили, що готувало напади Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

В ефірі Радіо Свобода речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов назвав заяву ФСБ Росії провокацією. А секретар РНБО Олександр Турчинов виступив тоді з попередньою заявою з цього приводу, в якій назвав твердження ФСБ Росії щодо запобігання «терактам» у Криму елементом гібридної війни проти України.

XS
SM
MD
LG