Доступність посилання

ТОП новини

Євген Панов: від «розвідника-диверсанта» до жертви викрадення


Євген Панов
Євген Панов

У ФСБ Росії говорять про затримання в Криму «групи диверсантів», які нібито готували серію терактів на окупованому півострові. Організатором терактів названий житель Енергодара Запорізької області Євген Панов, якого звинувачують у роботі на українську розвідку. Близькі та знайомі затриманого переконані, що він не міг бути причетним до цього. Нацполіція України відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення Євгена Панова. У самому Енергодарі звістка про затримання в Криму земляка багатьох шокувала, його друзі й колеги зараз намагаються з'ясувати ситуацію і допомогти йому.

У російському ФСБ повідомляють, що затримання Євгена Панова і нібито підконтрольних йому «терористів» відбулося в ніч з 6 на 7 серпня в Армянську. Нагадаємо, в цей час російські прикордонники на цілих три дні заблокували підконтрольний їм кримський пункт в'їзду-виїзду «Армянськ», а потім періодично припиняли рух на інших пунктах. Усе це спричинило транспортний колапс, який аж до 10 серпня ніхто з офіційних осіб з російської сторони ніяк не коментував.

Лише на четверту добу у ФСБ повідомили про перешкоджання підготовлюваним «терактам» на півострові, звинувативши в їх організації Головне розвідуправління Міноборони України. У російських спецслужбах стверджують, що під час затримання «терористів» у результаті вогневого контакту загинули співробітник ФСБ Росії і військовослужбовець міноборони Росії. За цим фактом порушена кримінальна справа, але прізвища загиблих поки не названі.

У Міноборони України, у свою чергу, спростовують звинувачення щодо участі своїх співробітників у «диверсійній діяльності» в Криму. Про самого ж Євгена Панова, якого російські пропагандистські ЗМІ, не чекаючи суду, називають «диверсантом», українська влада поки нічого конкретного не говорить. У Держприкордонслужбі перевіряють, чи перетинав він адмінкордон із Кримом. Результати можуть підтвердити або спростувати підозри про його викрадення.

«Самооборона»: Панов збирався не в Крим, а на дачу

Як уже повідомили українські ЗМІ, 39-річний Євген Панов відомий у рідному місті як громадський активіст, учасник бойових дій (воював у складі 23-ї мотострілецької бригади) і голова «Самооборони Енергодара». Зв'язку з ним немає від минулої суботи, 6 серпня. Проте хтось заходив на сторінку активіста в соцмережі 10 серпня, тобто вже після того, як його показали на екранах російського телебачення в наручниках.

У «Самообороні Енергодара» не вірять, що Євген Панов сам поїхав до Криму, і вважають, що він, можливо, був викрадений із Запорізької області. Напередодні свого затримання в Криму Євген Панов, за словами активістів, планував поїхати на дачу за місто. «Він не збирався їхати до Криму. Ми спілкувалися з ним минулої п'ятниці (5 серпня ‒ ред.), він говорив, що збирається їхати на вихідні на дачу відпочивати. Ми зараз намагаємося з'ясувати, чи дійсно він поїхав до Криму, чи був викрадений. Тому що бачимо, якими методами діють ФСБ на прикладі інших громадян України», ‒ сказали «Крим.Реалії»​ в організації.

Яким чином Євген Панов опинився в Криму, загадка і для його брата Ігоря Котелянця: «Він не міг опинитися в Криму ніяк. Він не планував туди їхати, він не міг туди їхати. Він колишній АТОшник і прекрасно розуміє, що він до Криму нев'їзний. Поїхати туди ‒ це підписати собі вирок. Все, що стосується Криму і сходу України, ‒ для нього біль. І він неодноразово говорив, що поки Крим знову не повернеться в Україну, він ніколи в житті туди не поїде. У Криму у нього немає ні друзів, ні родичів».​

У Криму він не міг опинитися ніяк – брат затриманого Євгена Панова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:22 0:00

Єдиною людиною, хто сказав, що Євген Панов їздив до Криму на його прохання ‒ перевірити ситуацію з його нерухомістю, є бізнесмен з Енергодара і депутат місцевої ради Артем Дубков. Про це він сказав в інтерв'ю «Центру журналістських розслідувань». Однак пізніше відмовився від своїх слів, звинувативши журналіста в неправильній інтерпретації його слів. Зв'язатися з ним нам не вдалося ‒ його телефон упродовж дня не відповідав.

Колеги Євгена Панова про його затримання дізналися із сюжету на російському телебаченні. У транспортному цеху Запорізької атомної електространції, де затриманий працює водієм, зараз триває службове розслідування. «Ще минулої п'ятниці (5 серпня) Євген Панов був на роботі. Триває службове розслідування на нашому підприємстві у зв'язку з його затриманням у Криму, тому інформацію ми не поширюємо зараз. Шукаємо можливості зв'язатися з його рідними. Кажуть, дружина зараз у такому стані, що на контакт не йде. Вона морально дуже складно переживає цю ситуацію», ‒ наголосили «Крим.Реалії» на Запорізькій атомній електростанції.

Євген Панов
Євген Панов

В Енергодарі питання, пов'язане із затриманням Євгена Панова, перебуває на особистому контролі міського голови Павла Музики. Затриманий є членом виконкому міськради. Тут «Крим.Реалії» повідомили, що востаннє він виходив на зв'язок ще в червні, оскільки на цей момент перебуває у відпустці. «Він ‒ працівник атомної станції і член виконкому на громадських засадах, ми цього не заперечуємо. Він на своєму основному робочому місці перебуває у відпустці до 12 серпня, тому в міськраді його бачили ще в червні на засіданні виконкому», ‒ повідомила помічник міського голови Енергодара Юлія Кисленко.

За її словами, наразі інформації про обставини того, що сталося дуже мало, але робота щодо їх з'ясування триває.

Заручник Кремля Євген Панов: хто він?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Євген Панов ‒ жертва викрадення?

На відео зі спецоперації ФСБ у Криму, яке оприлюднене російськими пропагандистськими телеканалами, на обличчі Євгена Панов помітні сліди крові. Українські правозахисники непокояться, що співробітники російських спецслужб можуть вдатися до тортур. У зв'язку з цим активісти Кримської правозахисної групи подали заяву до прокуратури Автономної Республіки Крим з вимогою відкрити кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі Євгена Панова, а також нанесення йому тілесних ушкоджень.

До правоохоронних органів також звернулися родичі Євгена Панова. У четвер, 11 серпня, стало відомо, що за фактом його викрадення кримінальне провадження відкрила Національна поліція України. Обставини кваліфіковані за статтею 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Брат затриманого просить українську владу захистити Євгена Панова: «Я хочу звернутися до Лутковської (уповноваженого Верховної Ради України з прав людини ‒ ред.), до МЗС України, до Міноборони. На окупованій території України перебуває громадянин України, АТОшник, який обороняв Маріуполь, який стільки всього зробив, що жоден чиновник Міноборони не може таким похвалитися. Він, по суті, полонений, тому що перебуває на окупованій території. Його взяли в полон, і його звинувачують. Це факт, це не фейк».

Увечері 11 серпня російський МЗС назвав прізвище другого затриманого в анексованому Криму за підозрою в «підготовці терактів». Як говориться в заяві зовнішньополітичного відомства, ним є Захтей Андрій Романович, проте громадянином якої держави він є, не повідомляється.

Нез'ясованими наразі залишаються імена інших членів диверсійної групи, про яких говорять у ФСБ. Серед них, за озвученою інформацією, є кримчани. Кількість членів цієї групи в російських правоохоронних органах теж називають таємницею слідства.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG