Доступність посилання

ТОП новини

СБУ нагадала голові МВС про його обов’язки щодо захисту суспільства і держави


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Служба безпеки України у відповідь на звернення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з закликом відреагувати на факти «антидержавної», за його словами, позиції телеканалу «Інтер» нагадала йому, що, відповідно до законодавства України, саме МВС є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що, окрім іншого, забезпечують охорону прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави.

«Тому, якщо викладені обставини були відомі МВС України значно раніше, прямий обов’язок пана Авакова, діючи в межах та у спосіб, передбачений законом (фейсбук до цього не має жодного стосунку), своєчасно спрямувати та скоординувати діяльність підрозділів Національної поліції на виконання вимог статей 2 та 214 КПК України щодо захисту суспільства та держави від протиправних правопорушень шляхом ініціювання проведення відповідного розслідування», – мовиться в заяві прес-центру СБУ.

«У свою чергу інформуємо, що наведені обставини для СБУ не є новиною. Так, упродовж 2016 року в межах кримінального провадження досліджуються дії громадянки «С» як на території, не підконтрольній українській державі, так і на іншій території України. На цей час здійснюється лінгвістично-психологічне дослідження телевізійних сюжетів, відеоматеріалів та інших джерел інформації з її виступами та коментарями. За наявності достатніх даних щодо обґрунтованої підозри щодо громадянки «С» органом досудового розслідування СБУ будуть ухвалені відповідні процесуальні рішення», – заявили в СБУ.

Раніше в середу Аваков написав у фейсбуці, що закликає СБУ й Національну раду з телебачення і радіомовлення відреагувати на «антиукраїнську, антидержавну», за його словами, позицію телеканалу «Інтер». Давши посилання на сюжет про цей канал іншого телеканалу «Еспресо ТВ», Аваков заявив: «Скільки ще треба фактів і доказів? … Звертаюся до СБУ: шановні колеги, пауза затягнулася, ваша пряма відповідальність – відреагувати на оприлюднені факти».

У сюжеті йдеться про листування колишньої працівниці «Інтеру», громадянки Росії Марії Столярової, яку «Еспресо ТВ» називає «російською агенткою».

Ішлося про оприлюднений на початку серпня в інтернеті архів електронного листування працівниці «міністерства державної безпеки» угруповання «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів. Із його вмісту випливає, що низка українських телеканалів, зокрема, «Інтер», а також «Україна», «Донбас» і низка інших, узгоджували тексти і зміст своїх сюжетів із окупованих територій із представниками підтримуваного Росією збройного сепаратистського угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним. За даними цього архіву, Столярова, вже формально не працюючи на «Інтері», все одно брала участь у такому узгодженні з боку каналу.

Іще до цієї публікації, в лютому, СБУ вирішила вислати з України колишнього креативного продюсера підсумкової програми новин «Подробиці тижня», що виходить на «Інтері», Марію Столярову. Це сталося після інциденту 21 лютого, коли Столярова вжила нецензурне висловлювання у прямому ефірі під час сюжету про Небесну сотню. За даними Служби безпеки України, їй заборонили в’їзд до України на п’ять років. Столярова заявила, що під час того ефіру сталася технічна помилка, і назвала скандал довкола цього провокацією.

XS
SM
MD
LG