Доступність посилання

ТОП новини

Аваков пішов в атаку на «Інтер»


Арсен Аваков
Арсен Аваков

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вимагає від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення і Служби безпеки України відреагувати на факти, на його думку, антиукраїнської та антидержавної позиції телеканалу «Інтер». На «Інтері» заяву Авакова наразі не коментують. Натомість у Нацраді запевняють, що це питання поза їхньою компетенцією. Експерти зазначають, що різка заява впливового урядовця може бути зумовлена кількома факторами.

Нацрада з телебачення – де ви?! Чи політична кон’юнктура і кланові інтереси так здавили вам горло, що забули, навіщо вас створили?
Арсен Аваков

«Нацрада з телебачення – де ви?! Чи політична кон’юнктура і кланові інтереси так здавили вам горло, що забули, навіщо вас створили? Звертаюся до СБУ. Шановні колеги, пауза затяглася. Ваша пряма відповідальність відреагувати на оприлюднені факти!» – наголосив Арсен Аваков на своїй сторінці в Facebook.

За словами керівника МВС, вже накопичено «терабайти фактів» у цій справі, які неможливо сховати і замовчати.

Ідеолог інформаційної політики «Інтера», громадянин Росії Шувалов має бути висланий з країни
Арсен Аваков

«Ідеолог інформаційної політики «Інтера», громадянин Росії Шувалов має бути висланий з країни. Стосовно Льовочкіна та його політичних годованців на російські гроші необхідне неупереджене розслідування та публічне оголошення результатів», – наголошує Аваков.

У Нацраді чекають, що скажуть у СБУ

Ті факти, які він наводить – у сфері компетенції СБУ
Юрій Артеменко

Керівник Inter Media Group Ганна Безлюдна, головний редактор «Інтеру» Антон Нікітін, а також прес-служба телеканалу, до яких звернулося Радіо Свобода, утрималися від коментарів з приводу заяви Арсена Авакова. Натомість голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрій Артеменко запевнив, що порушені питання поза компетенцією очолюваної ним установи.

«Можливо, міністр внутрішніх справ непоінформований про те, що ті факти, які він наводить – у сфері компетенції СБУ. Національна рада – регуляторний орган, а не політичний і не правоохоронний. Я не коментую те, що поза сферою нашої відповідальності», – каже він.

У Нацради немає жодних можливостей сприймати як факт інформацію про спілкування «Інтеру» з терористами
Григорій Шверк

Колишній член Нацради з питань телебачення і радіомовлення, народний депутат Григорій Шверк (фракція «Блоку Петра Порошенка») також вважає, що не в компетенції Нацради реагувати на порушені очільником МВС питання.

«Мене, як громадянина, може обурювати дещо з того, що відбувається на цьому телеканалі. Але Національна рада та інші органи мусять діяти в законний спосіб. Наприклад, у Нацради немає жодних можливостей сприймати як факт інформацію про спілкування «Інтеру» з терористами. Можливо, якби СБУ щось знайшло і звернулося до Нацради із вмотивованим зверненням, то тоді Нацрада могла би це розглянути», – каже він.

Резони Авакова та казус Райніна

Телеканалу «Інтер» уже не вперше закидають проросійську позицію. Востаннє канал зазнав критики через неоднозначний концерт до Дня Незалежності України. Тож, різка заява міністра внутрішніх справ виникла не на порожньому місці.

Медіа-експерт Наталія Лігачова припускає, що різкий випад урядовця може бути зумовлений трьома факторами.

Наталія Лігачова
Наталія Лігачова

«Перше – це може бути піаром своєї політичної сили. «Народний фронт» активно виступає з патріотичних позицій, інколи навіть «полює на відьом». Педалювання теми «Інтеру» вкладається в цей тренд. Друге – добиватися того, аби позбавити теперішніх господарів каналу власності. Третє – зробити їх слухняними і мати вплив на редакційну політику», – каже Лігачова.

Варто також зазначити, що, попри обвинувачення у проросійській позиції, «Інтер» залишається одним із найвпливовіших українських телеканалів. Показово, що новопризначений голова Адміністрації президента Ігор Райнін перше своє інтерв’ю у новому статусі дав саме «Інтеру».

«Припускаю, що це може бути свого роду сигналом Банкової: дружіть із нами – і все у вас буде добре», – вважає Наталія Лігачова.

У пошуках «виваженої інформаційної політики»

На початку серпня в інтернеті оприлюднили архів листування співробітниці так званого «міністерства державної безпеки» угруповання «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів. Із його вмісту випливає, що низка українських телеканалів, зокрема, «Інтер», узгоджували тексти своїх сюжетів із представниками підтримуваного Росією збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним. Утім, досі немає висновків щодо автентичності цих матеріалів.

У лютому СБУ вирішила вислати з України колишнього креативного продюсера підсумкової програми новин «Подробиці тижня», що виходить на «Інтері», Марію Столярову. Це сталося після інциденту 21 лютого, коли Столярова вжила нецензурне висловлювання у прямому ефірі під час сюжету про Небесну сотню. За даними СБУ, їй заборонили в’їзд до України на п’ять років. Столярова заявила, що під час загаданого ефіру сталася технічна помилка і назвала скандал провокацією.

Ще раніше, у новорічну ніч 2014-2015 «Інтер» показав російських артистів, які підтримали анексію Криму. Після цього Нацрада з питань телебачення і радіомовлення винесла «Інтеру» попередження, яке телеканал оскаржив у суді.

«Тоді ми в суді підписали мирову угоду. І в цій угоді вони взяли на себе зобов’язання вести виважену інформаційну політику», – зазначає народний депутат Григорій Шверк.

У січні 2015 року Україна визнала Росію країною-агресором.

На цю ж тему:

СБУ нагадала голові МВС про його обов’язки щодо захисту суспільства і держави​

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG