Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Японія провели «глибокі» переговори про спірні острови


Сіндзо Абе (л) і Володимир Путін (п) під час зустрічі, Владивосток, 2 вересня 2016 року
Сіндзо Абе (л) і Володимир Путін (п) під час зустрічі, Владивосток, 2 вересня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін і прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе в перебігу зустрічі в російському Владивостоці обговорили, серед іншого, питання про спірні острови, які Росія називає Південними Курилами, а Японія Північними територіями.

Абе назвав ці переговори «глибокими».

За повідомленнями, сторони домовилися до кінця року розробити пропозиції щодо того, як покласти край територіальній суперечці.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Путін і Абе домовилися про те, що представники двох країн продовжать роботу над пропозиціями, щоб подати їх до візиту президента Росії до Японії у грудні.

Раніше у п’ятницю Кремль оприлюднив інтерв’ю Путіна агентству «Блумберґ», у якому російський керівник заявив, що «дуже хотів би з японськими друзями» знайти вирішення проблеми укладення мирного договору з Японією і пов’язаного з цим питання про належність спірних Південних Курильських островів.

Але, заявив він, «ми не торгуємо територіями» – у відповідь на запитання, чи в перебігу майбутньої зустрічі президента Росії і прем’єр-міністра Японії Москва не віддасть один із цих островів в обмін на серйозну економічну співпрацю і її нарощування.

За словами Путіна, зараз японські партнери висловили бажання повернутися до обговорення цієї теми, але «не йдеться про якийсь обмін, про якийсь продаж – ідеться про пошук рішення, за якого жодна зі сторін не буде відчувати, що зазнала втрати, жодна зі сторін не буде відчувати, ні що вона виграла, ні що програла».

Проблема Південних Курил, як їх називають у Росії, чи Північних територій, за термінологією Японії, псує відносини двох країн від закінчення Другої світової війни, коли ці території – три більші острови і групу менших – разом із усіма Курильськими островами відібрав собі тодішній Радянський Союз за міжнародним повоєнним договором. Японія не визнала цієї анексії, бо вважає, що ці острови не є частиною Курил і відтак за тим договором не мали відходити до СРСР.

1956 року обидві сторони підписали декларацію, в якій ішлося про те, що після підписання мирного договору, якого між ними після війни досі немає, частина цих територій має бути повернена Японії. Але в Токіо не погоджуються на такий компроміс і вимагають згоди на повернення всіх цих островів як передумову укладення мирної угоди.

XS
SM
MD
LG