Доступність посилання

ТОП новини

Україна потребує сильної міжнародної підтримки для боротьби з агресією Росії (світова преса)


Кілька західних ЗМІ вже встигли повідомити про виступ президента України Петра Порошенка у Верховній Раді і виділили якісь моменти, які їм здалися ключовими. Так, агентство Reuters звертає увагу, що тон виступу президента був суворим. Британські газети звернули увагу на попередження Порошенка, що Росія, можливо, готується до широкомасштабного вторгнення в Україну. Також є публікації про обговорення теми конфлікту на сході України на саміті «Двадцятки» в китайському Ханчжоу.

Агенція Reuters каже, що для України стає все важче заручатися підтримкою Заходу в протистоянні агресії Росії і що не можна виключати повномасштабного вторгнення Росії в Україну, завив президент Петро Порошенко депутатам парламенту в промові у вівторок.

Reuters, зокрема, звертає увагу на слова Порошенка про те, що сила Європи піддалася іспиту через зовнішні випробування на кшталт мігрантської кризи та екстремістських нападів і попередив, що вибори в 2017 році можуть привести до влади в Європі політичні сили, які легше підуть на компроміс з Кремлем.

«Його слова підкреслюють стурбованість України щодо втрати підтримки в протистоянні з Росією через анексію Криму в 2014 році та конфліктом між українським військом та проросійськими сепаратистами на Донбасі», – пише агентство.

ЄС розділений у питанні продовження накладених на Росію санкцій, які вдарили по обох сторонах, а українські депутати раніше також висловлювали занепокоєння, що зростання популістських настроїв у Європі та вихід Британії з ЄС можуть послабити підтримку Києва у Європі, зазначає агентство.

«Україна потребуватиме сильної міжнародної підтримки для боротьби з російської агресією. Але заручатися такою підтримкою стає все важче для дипломатів через різні об’єктивні та суб’єктивні фактори», – цитує Reuters виступ президента Порошенка в Раді.

І ще одна цитата, яку наводить агентство з виступу: «Європа все ще говорить одним голосом, але є також країни, де все чіткіше звучить російський акцент».

Британська газета The Express також пише про виступ президента Порошенка в Раді, але звернула увагу на його попередження, що Росія, можливо, готує широкомасштабне вторгнення в Україну, а Європа є «заслабкою», аби щось з цим робити.

Порошенко, пише газета, заявив, зокрема, що Кремль стає все агресивнішим, а ЄС, втрачаючи силу, ризикує таким чином дозволити президенту Росії Володимиру Путіну продемонструвати свою військову потугу.

Попередження Порошенка прозвучало після початку великих військових навчань російських військ в окупованому Росією українському Криму, російського Чорноморського флоту та Каспійської флотилії. Усього в навчаннях «Кавказ-2016» беруть участь 12 тисяч вояків і триватимуть вони до кінця тижня.

Бронетанкові підрозділи, піхота та десантні війська залучені до маневрів, які відбуваються в цілому південному військовому окрузі, їхньою метою є покращення координації між різними родами військ, а також перевірка боєготовності, пише The Express.

«Напруга між Україною та Росією зросла у серпні після того, як Росія звинуватила Україну в підготовці «диверсій» у Криму», – зазначає британська газета.

Американське видання Newsweek пише про підсумки саміту «Групи двадцяти» в Китаї і звертає увагу, що президент Росії Путін відступив у питанні життєвості «нормандського формату» щодо врегулювання конфлікту на сході України.

Він заявив у Ханчжоу, що ймовірно буде змушений зустрітися знову з президентом України, незважаючи на свою заяву минулого місяця, що переговори з «нормандському форматі» не мають сенсу.

Видання зазначає, що Путіна повернутися до переговорів закликали під час зустрічей на саміті «Двадцятки» лідери Німеччини та Франції – саме ці країни з Україною і становлять «нормандську четвірку».

Переговори «четвірки» привели до нинішнього перемир’я, однак існують значні розбіжності між Києвом та Москвою щодо питання російської підтримки бойовиків-сепаратистів, проти яких воює Україна. Росія заперечує таку підтримку, а Україна стверджує, що російські збройні сили фактично окупували частину Донбасу.

Newsweek цитує військового аналітика з IHS Jane’s 360 Олександра Кокчарова, який каже, що Путін не досягнув на саміті «Двадцятки» ключової мети – звести Україну та Сирію в одну проблему і піти на поступки в сирійському питанні, очікуючи, що Захід натомість дасть йому добро на свободу дій в Україні. Також Путін хотів, каже Кокчаров, домовлятися із західними партнерами про Україну без самої України, але західні лідери і на це також не пішли.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG