Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: наша стратегічна мета – вступ до НАТО


Петро Порошенко (архівне фото)
Петро Порошенко (архівне фото)

Президент України Петро Порошенко заявляє, що стратегічною метою країни залишається вступ до НАТО.

«Ми вийшли на безпрецедентний і як ніколи тісний рівень співпраці з країнами-членами Альянсу, який підвищуватимемо, розширюватимемо, поглиблюватимемо, – до повного досягнення критеріїв членства. Нашою стратегічною метою залишається вступ до НАТО. Я хочу наполягати – цей дороговказ для нас непорушний, як Полярна зірка на зоряному небі», – заявив президент, виступаючи зі щорічним посланням до Верховної Ради 6 вересня.

Президент додав, що за 2,5 роки кількість прихильників вступу до НАТО в Україні значно зросла і вже істотно перевищує кількість супротивників. «Але в цьому питанні все ще спостерігаються суттєві відмінності між різними макрорегіонами. Слід усвідомлювати, що в Альянсі також немає консенсусу щодо членства України. Так, формально двері відкриті, починаючи від Бухарестського саміту 2008 року, але ці двері сенсорні і можуть зачинитися при надто різкому наближенні», – сказав президент.

У грудні 2014 року Верховна Рада України підтримала президентський законопроект про відмову України від позаблокового статусу.

У НАТО наголошують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови. Натомість Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

Оприлюднене у липні 2016 року опитування, проведене фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» і соціологічною службою Центру Разумкова засвідчило, що на референдумі щодо вступу України до НАТО приєднання підтримали б 77,7% опитаних.

На цю ж тему:

Порошенко: до ЗСУ постачають засоби оборони за угодами на 1,5 мільярда доларів

Литва надала Україні 150 тонн боєприпасів – міністр оборони Олекас​

XS
SM
MD
LG