Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: за вступ до НАТО на референдумі проголосували б 78% українців


(Ілюстраційне фото) Литовсько-польсько-українська бригада, навчання «Анаконда-2016», 7 липня 2016 року
(Ілюстраційне фото) Литовсько-польсько-українська бригада, навчання «Анаконда-2016», 7 липня 2016 року

Якби референдум про вступ України до НАТО було проведено, то 77,7% опитаних українців підтримали б приєднання України да альянсу. Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 16 травня 2016 року.

Як повідомляють у фонді, найбільш переконливою була б перемога прихильників НАТО у західному (95% «за» і 3,5% – «проти») і центральному (82% та 11%, відповідно) регіонах, на півдні України 64% учасників голосування виступили б за приєднання до альянсу, а проти – 31%.

Крім того, за даними соціологів, на Сході України прихильників членства в НАТО під час референдуму стало більше: якщо восени 2015 року на Сході серед учасників волевиявлення «за» виступили б 57%, а «проти» – 41%, то у травні 2016 року – 71,5% проголосували б «за», а 24% – «проти».

На Донбасі за останні півроку відбулося кількісне «зближення» табору прихильників і супротивників членства: підтримали б приєднання 48%, а виступили би проти 47%.

Відповідно до результатів опитування, якби волевиявлення щодо приєднання України до НАТО відбувалося в травні 2016 року, то участь у ньому взяли б 58% населення, найвищу гіпотетичну явку демонструють жителі Заходу (82%).

Було опитано 2016 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За даними опитування Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, проведеного 11–23 грудня 2015 року, відносна більшість – 44% українців – у разі проведення референдуму на той чачс проголосували б за вступ України в НАТО, а не брали б участі в референдумі і не визначилися загалом 31% опитаних

Зокрема, в липні 2015 року на ймовірному референдумі за вступ до НАТО проголосували б 64 відсотки опитаних у дослідженні Центру «Демократичні ініціативи» спільно з тим самим Фондом Разумкова, проти були б тоді 28,5 відсотка. Це, як виглядає, було досі історично найвище число. У вересні 2015 року на уявному референдумі щодо вступу до НАТО за це голосували б 48 відсотків опитаних, проти тоді були б 28 відсотків в опитуванні соціологічної групи «Рейтинг».

Вступ країни до НАТО не вимагає згоди більшості її населення чи більшості учасників такого голосування. Із країн-членів НАТО тільки дві, Угорщина і Словенія, проводили напередодні вступу референдум про це, всі інші вступали за рішеннями своїх влад без отримання окремої «згоди народу».

Україна відмовилася від запровадженого владою попереднього президента Віктора Януковича позаблокового статусу наприкінці 2014 року, але формально досі не відновила попереднього курсу безпосередньо на вступ до НАТО, що був чинний до початку 2010 року.

XS
SM
MD
LG