Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: вступ до НАТО підтримує 44% українців


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Відносна більшість – 44% українців – у разі проведення референдуму проголосували б за вступ України в НАТО, свідчать дані опитування Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

«Якщо б відбувся референдум про вступ України до НАТО, то «за» проголосували б відносна більшість – 44%, проти були б 26%. Не брали б участі в референдумі і не визначилися загалом 31% опитаних. У 2007-му за вступ до НАТО готові були проголосувати 19% респондентів, проти – 54%. Не брали б участі в референдумі й не визначилися на той час загалом 27% опитаних», – мовиться у звіті про опитування.

За словами авторів дослідження, референдум щодо вступу до НАТО мав би шанси бути успішним передусім за рахунок голосів заходу (70%) і центру України (49%). Супротивники НАТО переважають на сході (44% проти 31%) і на Донбасі (37% проти 21%), на півдні частки супротивників і прихильників значно не відрізняються (34% проти 30%).

«У питанні підтримки вступу до НАТО в період 2014–2015 років було досягнуто перелому: ідея вступу вперше за часи незалежності України здобула підтримку відносної більшості громадян і більшості тих, хто взяв би участь в уявному референдумі. Водночас у ставленні до цього питання, на відміну від ставлення до вступу до ЄС, ще не досягнуто переваги позитивного ставлення над негативним у всіх регіонах», – мовиться в дослідженні.

Водночас, за опитуванням, на гіпотетичному референдумі стосовно вступу до Євросоюзу «за» проголосували б 56% опитаних, проти були б 18%, 26% опитаних не брали б участі в референдумі або не визначились.

Соціологічне дослідження провели 11–23 грудня 2015 року в усіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитали 10 071 респондента віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 1%.

Раніше підтримка вступу України до НАТО, за даними соціологів, бувала більшою, іноді значно.

Зокрема, в липні 2015 року на ймовірному референдумі за вступ до НАТО проголосували б 64 відсотки опитаних у дослідженні Центру «Демократичні ініціативи» спільно з тим самим Фондом Разумкова, проти були б тоді 28,5 відсотка. Це, як виглядає, було історично найвище число.

А вже у вересні 2015-го на уявному референдумі щодо вступу до НАТО за це голосували б 48 відсотків опитаних, проти тоді були б 28 відсотків в опитуванні соціологічної групи «Рейтинг».

Вступ країни до НАТО не вимагає згоди більшості її населення чи більшості учасників такого голосування. Із країн-членів НАТО тільки дві, Угорщина і Словенія, проводили напередодні вступу референдум про це, всі інші вступали за рішеннями своїх влад без отримання окремої «згоди народу».

Україна відмовилася від запровадженого владою попереднього президента Віктора Януковича позаблокового статусу наприкінці 2014 року, але формально досі не відновила попереднього курсу безпосередньо на вступ до НАТО, що був чинний до початку 2010 року.

XS
SM
MD
LG