Доступність посилання

ТОП новини

Влада боїться публічності – представники громадських організацій 


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Львів – Всеукраїнський форум громадських організацій – учасників проекту «Українська регіональна платформа громадянських ініціатив» упродовж двох днів відбувався у Львові. Понад сто представників громадських організацій з усієї держави обговорювали те, як активізувати суспільство і позбутись байдужості, як залучати людей до ініціатив.

Влада боїться публічності – представники громадських організацій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На форумі громадських організацій активісти ділились своїм досвідом, як кожному з них вдалося реалізувати конкретні проекти, особливо у маленьких містечках і селах. Ірина Сливка розповіла Радіо Свобода, що її діяльність та створення організації «За рівні дороги в Україні» розпочалась з того, коли у її селищі Шкло, що на Львівщині, почали ремонтувати дорогу. Спокійно дивитись на нефахову роботу, коли гроші могли просто «закатати в асфальт» на короткий термін, вона не могла. Спершу почала фотографувати та публікувати ці фото і свої коментарі у соціальних мережах. Вона доносила до людей і влади те, як неякісно ремонтували дорогу.

Моя задача – донести до людей, які фотографують надсилають, інформують, важливо залучити якомога більше громадян, щоб вони на місцях могли контролювати ситуацію. Але допоки їх це не стосується – ніякої ініціативи
Ірина Сливка

«Це моя внутрішня ініціатива, мій час, саме з цього і починається ініціатива. Моя задача – донести до людей, які фотографують надсилають, інформують, важливо залучити якомога більше громадян, щоб вони на місцях могли контролювати ситуацію. Але допоки їх це не стосується – ніякої ініціативи. Ось зараз ремонтують дорогу на міжнародній трасі Львів – Краківець, камінці розлітаються у різні боки, розбивається скло у машинах, нищаться капоти. Саме навчити людей бути публічними, тому що на дорогах найбільше відмивається коштів. Коли ми побачили, що у Шклі роблять погано дорогу – про це повідомили, і після цього все було зроблено добре. Це наші гроші, платників податків і ми можемо контролювати владу», – наголосила Ірина Сливка.

Після Революції гідності був дуже активний незалежний громадський рух. Втім, із часом чимало громадських організацій, зокрема на Львівщині, стали «кишеньковими» – при партіях, міській владі, обласній адміністрації, раді, при силовиках.

«Просто продажні, бо без фінансування, насправді, дуже важко. На ініціативі довго не проживеш, тому хтось пише проекти, витрачає свій час, не знаючи, чи вдасться отримати ґрант. А, з іншого боку – тут влада, яка говорить: «Хлопці, давайте будемо дружити, але вам передоплата». Про це мало хто відкрито говорить. Під час Майдану, після нього було багато створено організацій саме владою. Ми тут, на форумі, говоримо, що громадська ініціатива цінується у суспільстві. Водночас сьогодні включена пропаганда на нівелювання громадського руху. А ще це пов’язано з місцевими виборами, коли балотуватись можна лише через партію. От людина і читає: громадська організація такої то партії, і це принижує громадський рух, втрачається довіра», – каже Ірина Сливка.

Владі вигідно тримати громадські організації під контролем, вигідно нівелювати активістів, адже чим менше публічності – тим спокійніше у владних коридорах.

Форум – місце діалогу

Юлія Житинська з Краматорська, колись мешкала у Донецьку. Вона приїхала на форум у Львів налагодити контакти з ініціативними людьми, розповісти про ті проблеми, з якими зіштовхується, як громадський активіст.

«Цей форум дає можливість повірити у себе, ми тут черпаємо натхнення», – говорить Юлія. До неї найчастіше у Краматорську переселенці звертаються з психологічними проблемами, з питаннями, що стосуються документів.

Під час форуму для учасників провели кілька майстер-класів, на яких фахівці розповідали про те, як розбудувати громадянське суспільство. Один із організаторів форуму – громадська організація «Жіночі Перспективи». ЇЇ керівник Любов Максимович розповіла, що важливо донести до активістів те, що сьогодні потрібно покращити взаємодію поміж регіонами.

Мета – дати додаткові навички, стимули, обговорити свої питання, проблеми, знайти точки дотику, щоб написати проект, підвищити свою організаційну спроможність, об’єднатись, посилити вплив у державі
Любов Максимович

«Ми вже працюємо два роки і за цей час ми надали 66 мікроґрантів, тут представники з цілої України. Тому наша мета – дати додаткові навички, стимули, обговорити свої питання, проблеми, знайти точки дотику, щоб написати проект, підвищити свою організаційну спроможність, об’єднатись, посилити вплив у державі», – говорить Любов Максимович.

Права людини, підтримка і допомога АТОвцям, переселенцям, побудова громадянського суспільства – такі проблеми на сьогодні є важливими для України, над їх вирішенням і зосередяться громадські організації.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG