Доступність посилання

ТОП новини

У правовому полі проблему кримських політв'язнів не вирішити – активістка «Кримської солідарності»


Гульсум Алієва
Гульсум Алієва

Павло Кривошеєв

Активістка «Кримської солідарності» Гульсум Алієва ніколи не думала, що активно займатиметься громадською діяльністю. Але доля склалася так, що після арешту російськими силовиками її батька у «Справі Хізб ут-Тахрір», Гульсум влилася в об'єднання таких же, як і вона, родичів інших політв'язнів Криму. Про те, чим зараз займається об'єднання і хто йому допомагає ‒ із перших вуст для «Крим.Реалії».

‒ Гульсум, скільки вже діє «Кримська солідарність»? Чого владося досягти за цей час?

‒ Об'єднання «Кримська солідарність» діє вже більше чотирьох місяців, воно стало відкритим не тільки для родичів звинувачених російськими правоохоронцями в приналежності до організації «Хізб ут-Тахрір», а й для сімей інших політв'язнів Криму, а також викрадених і зниклих мусульман.

Протягом цього часу, що ми працюємо, до нас приєдналися й активісти проекту «Бизим балалар» на чолі з його координатором Лілею Буджуровою

Протягом цього часу, що ми працюємо, до нас приєдналися й активісти проекту «Бизим балалар» (у перекладі з кримськотатарської ‒ «Наші діти») на чолі з його координатором Лілею Буджуровою. Є вже кошти, які регулярно ось уже п'яту нашу зустріч надходять сім'ям, дітям людей, які сидять у в'язниці. Приєднуються закордонні фонди, такі як, наприклад, «Фундація Крим». На зустрічах присутні і представники Меджлісу кримськотатарського народу. Члени Польового правозахисного центру в Криму. Члени Кримської контактної групи з прав людини також не залишаються осторонь, постійні юридичні консультації ‒ теж важливий аспект для нашого об'єднання і тих, хто опинився в цьому нелегкому стані.

‒ Які плани на майбутнє у «Кримської солідарності»?

‒ Попри те, що в правовому полі вирішити нашу проблему не видається можливим, ми все одно прагнемо до того, щоб бути грамотними і юридично освіченими в цьому питанні, щоб знати свої права й говорити про утиски, підтримуючи принцип гласності.

‒ Чи надається якась допомога «Кримській солідарності» з боку інших організацій і об'єднань?

‒ Як уже говорилося раніше, активісти проекту «Бизим балалар» надають матеріальну допомогу для сімей політв'язнів і сімей зниклих, надходить допомога від мусульман, які об'єдналися в одну групу «Са'дака» (в ісламі ‒ добровільна милостиня, яку мусульманин виплачує на власний розсуд і бажання ‒ ред.).

‒ Активісти «Кримської солідарності» стають упізнаваними людьми. Чи планують вони брати участь в політиці, обиратися до Курултаю?

‒ Нічого не можу сказати. Поки ця тема не обговорювалася.

‒ Яку допомогу і від кого ваше об'єднання хотіло б отримати?

Тут, на території Криму, ми опинилися в зоні правового свавілля

‒ Сьогодні ми розуміємо, що вирішити нашу проблему в правовому полі не є можливим, тим більше тут ‒ на території Криму. Ми опинилися в зоні правового свавілля. Наше об'єднання працює в напрямку допомоги сім'ям політв'язнів, зниклих, а ця допомога не тільки правова, а й фінансова, тому що сім'ї залишилися без своїх годувальників, хотілося б бачити підтримку й із боку інших держав. Так, у нас є активісти, з якими ми співпрацюємо, як я говорила раніше, і ми всім дуже вдячні за їхню допомогу й підтримку.

Але є й такі сім'ї, де діти потребують дорогих операцій, а часто й таких, які не роблять на території Криму, є необхідність і в курсах лікування, які також недешеві... Звісно, на все це потрібні кошти, й тут просто неможливо обійтися тими пожертвами, що приходять від небайдужих людей.

‒ Чи чиниться якийсь тиск на учасників об'єднання «Кримська солідарність»?

Є й такі сім'ї, де діти потребують дорогих операцій, а часто й таких, які не роблять на території Криму

‒ Слава Богу, поки ні, хоч і був інцидент, коли на одній із наших зустрічей стояла чергова машина поліції. Правоохоронці цікавилися, що за захід планується, тоді координатор Кримської контактної групи з прав людини, один із ініціаторів створення «Кримської солідарності» Абдурешит Джеппаров їм пояснив, що зустрічаються родичі ув'язнених, щоб підтримати один одного морально.

Сподіваюся, що й надалі наші зустрічі відбуватимуться в спокійному режимі, однак не виключаємо можливого переслідування й тиску.

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG