Доступність посилання

ТОП новини

Чи покладе край війні у Сирії угода між Росією і США?


Люди біжать до сховища у сирійському місті Дума. 9 вересня 2016 року
Люди біжать до сховища у сирійському місті Дума. 9 вересня 2016 року

На заході сонця 12 вересня, в перший день одного з голоних мусульманських свят Ід-аль-Адха, у Сирії має розпочатися «режим тиші». Щонайменше – цього очікують США та Росія, які в ніч на 10 вересня оголосили про досягнення домовленостей, що мали б наблизити мир у Сирії. Державні засоби інформації цієї країни повідомляють, що з угодою погодився і сам президент Сирії Башар Асад.

Чи є це кроком до миру? Сирійський конфлікт, що розпочався у березні 2011-го, тепер, через понад 5 років, здається майже нескінченним. Сторін, втягнутих у його вирішення, стає дедалі більше, свої претензії на сирійську територію має, зокрема, радикальне угруповання «Ісламська держава».

Відповіді на найпоширеніші запитання по сирійській темі Радіо Свобода шукало разом із директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом.

До чого домовилися Росія і США щодо Сирії?

Якщо узагальнити, йдеться про встановлення «режиму тиші» між силами, що підтримують режим Асада, й силами, які його не підтримують. Якщо перемир’я протримається впродовж тижня, США та Росія розпочнуть скоординовані повітряні удари проти радикальних угруповань «Джабгат Фатах аш-Шам» (колишній «Джабгат ан-Нусра») та «Ісламська держава». Угода про припинення вогню цих екстремістських груп, визнаних у значній частині світу терористичними., не стосується.

Дуже важко говорити, чи сторони будуть дотримуватися цього перемир’я, до сьогодні бойові дії не вщухають
Ігор Семиволос

«На сьогодні, звісно, дуже важко говорити, чи сторони будуть дотримуватися цього перемир’я, – каже Ігор Семиволос, – з огляду на те, що до сьогодні бойові дії не вщухають». Опозиційні до Башара Асада сили заявили про бомбардування їхніх позицій уже невдовзі після досягнення домовленостей між США та Росією.

«Але, принаймні, існують чіткі пункти і якась ідеологія примирення, – додає сходознавець. – Окреслено погляд на майбутнє Сирії як єдиної країни, апеляція до такого собі перехідного періоду. Також там багато технічних деталей, пов’язані з премир’ям й умовами, за яких це перемир’я буде дотримуватися. І подальші кроки, в разі, якщо перемир’я дотримуватимуться».

Чому про мир у Сирії домовляються Росія і США?

Росія позиціонує себе як союзник Сирії на чолі з президентом Башаром Асадом і від самого початку конфлікту була на боці сирійського президента. Щодо США, то, вважається, що Вашингтон має вплив на деякі опозиційні угруповання (офіційно, однак, ці контакти ніяк не підтверджені). Тобто фактично Росія і США виступають посередникам між ключовими сторонами протистояння.

Хто є хто у конфлікті?

На початку протистояння все було значно простіше: коли казали про «конфлікт у Сирії», то мали на увазі лояльну до президента Башара Асада армію та нелояльну до нього опозицію. Опозиція, однак, із часом розділилася на багато різних угруповань – від відносно поміркованих до радикальних. Неоднорідними є й сили, лояльні до чинного режиму.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Опозиція різношерста, різні люди переслідують різні цілі
Ігор Семиволос

«Опозиція різношерста, різні люди переслідують різні цілі, – каже Ігор Семиволос. – Є сили, які умовно можна назвати ісламістами, різного ґатунку – від поміркованих до радикальних. Є групи, афілійовані з «Аль-Каїдою» – з останніх випадків це «Фронт ан-Нусра» («Джабгат ан-Нусра», або «Фронт перемоги», нещодавно перейменований у «Джабгат Фатах аш-Шам», «Фронт завоювання Великої Сирії» – ред.) – але вони останім часом заявляють про дистанцію від «Аль-Каїди». Є світські сили, є релігійні сили. Всі вони поки об’єднані в одну, так чи інакше, коаліцію. За ними, якщо говорити в широкому сенсі, вже стоять Туреччина, Катар, Саудівська Аравія, США».

«Коли ми запитуємо, чи можуть США натиснути на всі групи, які беруть участь у цих операціях, і змусити їх припинити бойові дії, то відповідь практично однозначна: ні. Навряд чи можна очікувати, що ці групи одномоментно погодять припинити бойові дії», – зазначає сходознавець.

Союзниками Башара Асада є парамілітарні утворення, які теж не завжди дотримуються правил або взагалі їх не дотримуються
Ігор Семиволос

«Те саме стосується сирійської армії. Бо насправді там не тільки сирійська армія. Союзниками Башара Асада є парамілітарні утворення, які теж не завжди дотримуються правил або взагалі їх не дотримуються, – додає Ігор Семиволос. – Є «Хезболла» (шиїтський проіранський рух із Лівану – ред.), є іранські підрозділи, є афганці, які діють у складі іранських загонів у Сирії, тощо. І, зрозуміло, є Росія».

Крім того, на території Сирії діє радикальне угруповання «Ісламська держава», що має на меті створення «халіфату». Бойовики цього угруповання контролюють у Сирії значну територію, а також – частину кордону з Іраком. У Сирії й Іраку (де ці бойовики теж утримують значну територію) й кількох інших держав (на кшталт Лівії і Нігерії, де є осередки пов’язаних із «Ісламською державою» угруповань), проти «Ісламської держави» діє міжнародна коаліція.

Окремою стороною є курди, що базуються на півночі Сирії й чия глобальна мета – це створення «Курдистану» в межах етнічного регіону цього бездержавного народу, що живе на територіях кількох сучасних держав. До слова, Туреччина на території Сирії воює, зокрема, і з курдськими загонами.

Чи є це громадянською війною?

«На початковому етапі це, без сумніву, була громадянська війна, – зазначає Ігор Семиволос. – Але пізніше в цю громадянську війну активно почали втручатися зовнішні гравці, і на сьогодні саме ці зовнішні гравці визначають хід цієї війни, а не, власне, зіткнення».

Чи можна назвати угоду, досягнуту між США і Росією, такою, що має на меті саме мир у Сирії?

«Ідеться радше про короткотермінові цілі, такі собі передумови для того, щоб узагалі говорити про якісь ширші мирні переговори, – вважає Ігор Семиволос. – Ці домовленості спрямовані саме на створення таких попередніх умов».

Чи є в України привід переживати через досягнення домовленостей між США і Росією в сирійському питанні?

Нові санкції щодо Росії, запроваджені у зв’язку з її агресією проти України, якраз свідчать, що про розмін, якого ми всі боїмося, не йдеться
Ігор Семиволос

«Перш за все, потрібно не просто досягти домовленостей, а досягти реалізації цих домовленостей, це – значно більша проблема, – вважає сходознавець. – По-друге, думаю, не варто переживати, оскільки це – різні речі, і США доволі чітко про це говорять. Нові санкції щодо Росії, запроваджені (США) у зв’язку з її агресією проти України, якраз свідчать, що про розмін, якого ми всі боїмося, не йдеться».

Як може закінчитися війна в Сирії?

У 2015 році в американській розвідці заявляли, що Сирія може не зберегтися у своїх нинішніх кордонах. «Це – один зі сценаріїв, хоча у досягнутих домовленостях всі сторони якраз підкреслюють, що Сирія має залишатися в тих кордонах, які вона має зараз, – резюмує Ігор Семиволос. – Рано чи пізно війни закінчуються, потенціал насильства вигорає. Але це може тривати довго, бо є ресурси, які вкладаються у цю війну, зовнішні інтереси. Лише після того, як буде порозуміння в цьому плані, зокрема – зовнішні гравці не вкладатимуть ресурси в цю війну, тоді, можливо, можна буде говорити про мирне врегулювання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG