Доступність посилання

ТОП новини

Москва остерігається кримських татар (світова преса)


Олександр Виноградов

Немає нічого кориснішого для правильного розуміння себе, ніж погляд збоку. Що про окупований Росією український Крим минулі декілька днів писали у світових медіа, що було винесене в заголовки, а чому не приділили належної уваги ‒ у традиційному огляді «Крим.Реалії».

За останні дні Крим двічі потрапляв у центр уваги західних медіа і вперше ‒ у зв'язку із заявою чеського президента Мілоша Земана про, як він вважає, неможливість повернення Криму Україні. Як передає міжнародне інформагентство Reuters, Земан сказав:

«Анексія означає порушення міжнародних угод, і безсумнівно, що угоди, котрі гарантують територіальну цілісність України, були порушені. З іншого боку, я згоден з вами, що (радянський лідер Микита) Хрущов зробив непростиму дурість (передавши Крим Україні 1954 року), і світові політики визнають сьогодні, що Крим не може бути повернутий Україні».

Земан не уточнив, хто саме ці політики.

«Через терни до Криму», ‒ з таким заголовком американське видання Counter Punch публікує нарис про складнощі перетину адміністративного кордону з анексованим півостровом. На думку автора, дорогу ускладнює наявність «націоналістичних воєнізованих батальйонів добровольців», які «діють як середньовічні розбійники уздовж торгових шляхів, зокрема, довільно конфіскують товари без будь-якої законної підстави». Тут також пишуть про українських прикордонників, які нібито перевіряють телефони туристів на предмет «антиукраїнської діяльності» і можуть «забрати у дитини навіть пачку цукерок через порушення норм блокади, введеної київським урядом». Анексія в публікації названа «возз'єднанням» з Росією».

Вдруге світовий інтерес до окупованого півострова виявився під час проведення там російських навчань. «Росія робить ставку на демонстрацію військової сили в Криму», ‒ репортаж з таким заголовком вийшов на американському каналі CNN.​

«Росія надсилає дуже чіткий сигнал цими широкомасштабними і дуже складними навчаннями. Їхні сили закріпилися у Криму і готові до бою у будь-який час. Те, що вони роблять на цих військових маневрах, є імітацією вторгнення до Криму, (і) вони імітують свої сили, відбиваючись від цього вторгнення». На думку телеканалу, «сили Росії більш сучасні і краще оснащені, ніж, напевно, у будь-який час після закінчення Холодної війни».

«Москва остерігається кримських татар», ‒ під такою назвою німецьке видання Deutsche Welle публікує матеріал про переслідування на півострові з політичних мотивів. Для прикладу наведені історії «Мустафи» (під яким мається на увазі Ервін Ібрагімов), викраденого, ймовірно, людьми у російській поліцейській формі і досі не знайденого, та Ільмі Умерова, примусово поміщеного на експертизу в психіатричну лікарню.

Про майбутній конкурс «Євробачення», який 2017 року відбудеться у Києві, повідомляє люксембурзьке видання Luxemburger Wort.

«Після місячної битви між трьома півфіналістами ‒ Києвом, Одесою і Дніпром ‒ Національна телекомпанія України підняла завісу таємниці на прес-конференції». На думку міністра культури України Євгена Нищука, на вибір журі вплинули міркування безпеки. Україна має намір витратити не менше 1,2 мільярда гривень, що еквівалентно 33 мільйонам євро, на саме шоу.

«Крим бере участь у російських виборах», ‒ передає латиноамериканське інформагентство Prensa Latina. Жителі анексованого Росією українського півострова вперше голосуватимуть на виборах у нижню палату російського парламенту, і вперше у Держдумі засідатимуть депутати від окупованих Криму і Севастополя.

Арабське видання Аlmesryoon публікує звернення лідера Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова із закликом не брати участі у виборах до Держдуми Росії на території окупованого Криму. За його словами, організація російською окупаційною адміністрацією цих виборів у анексованому Криму є порушенням міжнародного права і злочином.

«Україна протестує проти російських виборів у Криму», ‒ повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost. Українське керівництво протестує проти факту проведення виборів до Держдуми Росії на території окупованого Криму і, в свою чергу, заборонило проведення цих виборів на всій своїй території. Це рішення викликало критику в Москві. Також Верховна Рада України закликала західні країни і організації не надсилати своїх спостерігачів до Криму.

Оригінал – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG