Доступність посилання

ТОП новини

В Україні розраховують на 1 мільярд доларів від МВФ


14 вересня у Вашингтоні рада директорів Міжнародного валютного фонду має ухвалити рішення про надання Україні чергового траншу кредиту. Напередодні президент Петро Порошенко висловив упевненість у тому, що Україна отримає від МВФ мільярд доларів. За словами експертів, отримання кредиту дозволить, серед іншого, стабілізувати курс гривні.

В Україні розраховують на 1 мільярд доларів від МВФ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Виступаючи напередодні в Дніпрі, Петро Порошенко навіть перехрестився, коли згадав про отримання чергового траншу кредиту від МВФ.

«Хай Бог простить, 14-го у нас буде черговий мільярд траншу від Міжнародного валютного фонду, який будує потужний фундамент під наші реформи», – зазначив глава української держави.

У НБУ сподіваються на два транші

Гроші від МВФ надаються під державні гарантії США та, ймовірно, будуть використані для покриття дефіциту держбюджету та збільшення золотовалютних резервів. Крім того, як зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій, є підстави сподіватися, що після мільярдного траншу Україна зможе ще цього року одержати від МВФ додаткові 1,3 мільярда доларів.

Отримання нового траншу від МВФ дає підстави сподіватися на зміцнення гривні, яка впродовж останнього місяця подешевшала відносно долара приблизно на 8%.

«Безпосередньо фінансова сторона кредиту виглядає доречною, зокрема, в частині зміцнення гривні. Але важливішим є те, що це стане фактичним підтвердженням успішності співпраці України з МВФ, і інші інвестори будуть більше мати готовності інвестувати в Україну», – каже керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Росія через «гроші Януковича» дорікає МВФ «об’єктивністю в лапках»

Між тим, Міністерство фінансів Росії доручило своєму представникові в МВФ голосувати проти рішення виділити Україні наступний транш. Таку позицію в Москві пояснюють тим, що наприкінці минулого року уряд України запровадив мораторій на виплату 3 мільярдів доларів, які були отримані за домовленістю між Віктором Януковичем та Володимиром Путіним наприкінці 2013 року.

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов наголошує на тому, що наприкінці 2015 року МВФ визнав цей борг як борг України перед офіційним кредитором.

«Україна має визнати цей борг. МВФ таке рішення ухвалив, а Україна досі цього рішення не розглядала», – наголошує він.

Щоправда, російський урядовець визнає, що позиція Москви може бути не врахована при ухваленні МВФ рішення про поновлення програми кредитування України.

«На жаль, мабуть, цього тижня ухвалять рішення про виділення чергового траншу. Бачимо, наскільки «об’єктивно» ухвалюватиметься таке рішення. Ну, але що робити?», – зазначив Антон Силуанов.

Василь Юрчишин також упевнений, що позиція Росії не вплине на рішення ради директорів МВФ щодо України.

«Частка Росії у МВФ вкрай незначна. Результат рішення більше залежить від позиції США, Євросоюзу, Японії, Канади», – зазначає експерт.

Згідно з умовами відкритої в березні 2015 року програми кредитування EFF, Україна впродовж чотирьох років має отримати 17 з половиною мільярдів доларів. Проте до цього часу Україна встигла отримати лише два транші: 5 мільярдів доларів у березні та 1,7 мільярда доларів – у серпні 2015 року. Цього року рада директорів МФВ двічі відкладала рішення про надання чергового траншу, зокрема, й через те, що Україна не виконувала взяті на себе зобов’язання.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG