Доступність посилання

ТОП новини

Янукович закликав ЄС запровадити санкції проти чинної влади України


(архівне фото)
(архівне фото)

Колишній президент України Віктор Янукович закликав Європейський союз запровадити санкції щодо, як він сказав, «чільних злочинців» у чинній владі України. Як заявив він в інтерв’ю російському агентству «РІА Новості», «проти них санкції ЄС чудово спрацюють, в Україну можна буде повернути багато вкрадених грошей, і кредити МВФ будуть не потрібні».

«Що ж до нібито вивезених грошей і майна за кордоном, то не бачу сенсу це обговорювати, в мене їх немає і ніколи не було», – заявив Янукович.

Коментуючи рішення Суду ЄС, який визнав незаконними перші санкції Євросоюзу проти Януковича в березні 2014-го – березні 2015 року, але підтвердив законність їхнього накладення на подальший термін, Янукович заявив, ніби це рішення «тільки підтвердило відсутність доказів злочинів, у яких мене звинуватили».

Раніше в четвер Суд загальної юрисдикції ЄС, орган Суду Європейського союзу, що є найвищим судовим органом ЄС, підтвердив законність заморожування активів колишнього президента України Віктора Януковича, його сина Олександра і колишнього голови адміністрації президента Андрія Клюєва за період від березня 2015-го до березня 2016 року.

Водночас суд постфактум визнав невідповідним нормам замороження активів Януковичів та Клюєва, накладене на початковій стадії, з березня 2014-го по березень 2015 року.

Як вирішив суд, первісне накладення санкцій було необґрунтоване, бо підставою для нього був тільки лист генерального прокурора України. Але, звернув увагу суд, при продовженні санкцій навесні 2015 року Рада ЄС запровадила їх наново вже на підставі нових доказів, наданих на той час Україною, відтак вони є законними.

Міністр юстиції України Павло Петренко заявляв, що, «за різними оцінками експертів і правоохоронних органів, режимом Януковича за неповні чотири роки було виведено з країни і вкрадено з державного бюджету від 20 до 30 мільярдів доларів».

Рада ЄС уперше запровадила санкції проти деяких колишніх українських високопосадовців у березні 2014 року терміном на один рік. Згодом вони двічі подовжувалися – в березні 2015-го та в березні 2016 років.

XS
SM
MD
LG