Доступність посилання

ТОП новини

Рішення суду ЄС. Майно Януковича і Клюєва залишається під арештом


Віктор Янукович (праворуч) та Андрій Клюєв. Архівне фото
Віктор Янукович (праворуч) та Андрій Клюєв. Архівне фото

Брюссель – Суд Європейського союзу в Люксембурзі, розглянувши скарги на санкції ЄС проти колишнього президента України Віктора Януковича, його сина Олександра та колишнього голови адміністрації президента Андрія Клюєва, підтвердив законність заморожування їхніх активів. Хоча, згідно з рішенням суду ЄС, санкції проти цих трьох осіб були визнані законними, це рішення стосується лише 2015–2016 років. Перемогою позивачів можна вважати те, що суд поствактум скасував замороження активів Януковичів та Клюєва, накладене на початковій стадії, тобто з березня 2014 року – до березеня 2015-го.

​Рада ЄС вперше запровадила санкції проти низки колишніх українських високопосадовців-втікачів у березні 2014 року терміном на один рік. Саме це рішення, що мало слабку доказову базу, брак інформації з боку України, нині у Люксебурзі було скасоване.

«У справі «Віктор Федорович Янукович проти Ради Європейського союзу» Суд загальної юрисдикції анулює ухвалені Радою обмежувальні заходи, що були накладені на деяких осіб через ситуацію в Україні. Віктор Федорович Янукович був внесений до списку осіб, які були суб’єктом цих обмежувальних заходів», – виголосив нині суддя в залі суду Євросоюзу в Люксембурзі.

В рішенні йдеться про те, що анульоване заморожування активів, яке накладалося на Януковичів та Клюєва на період з 6 березня 2014 року до 5 березня 2015 року.

Однак Суд загальної юрисдикції Євросоюзу, орган Суду ЄС – найвищого судового органу Європейського союзу, – підтвердив заморожування коштів, запроваджене з березня 2015-го до березня 2016-го.

Тобто ті рішення, згідно з якими санкції згодом подовжувалися, суд ЄС визнав чинними та законними. Тож, попри часткове задоволення скарги Януковичів та Клюєва щодо необґрунтованості внесення їх до санкційного списку 2014 року, їхні рахунки у країнах ЄС залишаються замороженими.

Діра, зроблена «сім’єю» в казні, складала від 20 до 30 мільярдів доларів – міністр юстиції

Оскарживши рішення про запровадження персональних санкцій, екс-президент України Віктор Янукович, його син Олександр, а також колишній голова президентської адміністрації Андрій Клюєв сподівалися якщо не повернути привласнені ними державні кошти, то принаймні постати невинними в очах ЄС.

Режимом Януковича за неповні чотири роки при владі було виведено з країни і викрадено з державного бюджету від 20 до 30 мільярдів доларів
Павло Петренко

«На руку» вмілим та дорогим адвокатам Януковичів та Клюєва зіграло те, що рішення Європейської ради у 2014 році базувалося виключно на зверненні генерального прокурора України Олега Махніцького. На той час кримінальних справ щодо розкрадання державних фондів «сім’єю Януковича» не було жодних.

Тим часом, як нині заявив міністр юстиції Павло Петренко, «за різними оцінками експертів і правоохороних органів, режимом Януковича за неповні чотири роки при владі було виведено з країни і викрадено з державного бюджету від 20 до 30 мільярдів доларів». Представник уряду зазначає, що цьому були прямі докази. Про це також свідчить та ситуація з казною, яка склалася на початку 2014 року.

Павло Петренко
Павло Петренко

«Після Революції гідності ми побачили, що «дірка» в бюджеті, коли на папері написана одна цифра, а реально є інша цифра, складала 270 мільярдів гривень. Тобто більше ніж половина бюджету 2013 року. На казначейському рахунку було 115 тисяч гривень, не мільйонів, а 115 тисяч», – пояснив міністр, додаючи, що решта приблизно 290 мільярдів гривень тих коштів, які обліковувалися на рахунках і місцевих органів влади, і на рахунках загального фонду державного бюджету, але «фактично їх не було», уточнив міністр.

Труднощі з поверненням коштів, які «виводилися бандою Януковича»

Тож нині перед українською правоохоронною системою стоїть завдання повернути до державного бюджету в максимальному обсязі кошти, які, як каже Петренко, «виводилися бандою Януковича» і зараз лежать як в українських банках, так і в банківських установах інших країн.

Він нагадав, що уряд у 2014 році вже провів арешти понад 1,5 мільярда доларів США на рахунках офшорних компаній, що обліковувалися у державних банках.

В Україні немає режиму відповідної спецконфіскації, який би дав можливість оперативно повернути ці кошти до держбюджету
Павло Петренко

Проте, наголосив міністр, через слабкість правоохоронної системи в перші місяці після Революції гідності та через слабкість судової системи за останні два роки тих результатів, яких чекає українське суспільство, отримати не вдалося.

«Станом на сьогодні в Україні немає режиму відповідної спецконфіскації, який би дав можливість оперативно повернути ці кошти до держбюджету», – зазначив Петренко.

При цьому міністр нагадав, що відповідні законопроекти вже 8 разів ставилися на голосування в українському парламенті, проте так і не були ухвалені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG