Доступність посилання

ТОП новини

«Недоратифікована» асоціація Україна-ЄС б’є по іміджу, але здебільшого вже діє – експерти 


Фото ілюстративне (©Shutterstock)
Фото ілюстративне (©Shutterstock)

Брюссель – Асоціація між ЄС та Україною, хоч і заблокована Нідерландами, проте, вже тривалий час діє майже на 99%. Але на тимчасовій основі, яка може тривати дуже довго. Водночас, коли саме настане повноцінне набрання чинності цієї домовленості, яку Україна називає «дорожньою картою реформ», досі невідомо. Нідерландці готуються до весняних виборів, і схоже, що їм наразі зовсім не до українського питання.

«Зависла в повітрі» на невизначений час Угода про асоціацію, за яку гинули люди на Майдані, і навколо якої роками йшли переговори Києва та Брюсселя, вже діє, але на відміну від аналогічних домовленостей із Молдовою та Грузією, ще не на повну силу. Поглиблюючи європейсько-українські зв’язки, експерти брюссельського Центру європейських політичних досліджень свою аналітичну довідку присвятили саме цій асоціації.

Відсутність повної її ратифікації майже нічого не змінює у поглиблених торговельних та політичних зв’язках України та ЄС, каже дослідник цього центру Ґійом Ван дер Ло.

«Насправді, всі найважливіші елементи Угоди про асоціацію, що пов’язані із торгівлею, впроваджені. Заблоковані тільки незначні частини політичної частини угоди, які не мають прямого впливу на результати. Взагалі, на 99,99 відсотків угода про зону вільної торгівлі вже діє в рамках її тимчасового застосування», – каже експерт, підсумовуючи, що насправді, наслідки відкидання угоди на нідерландському референдумі, виявилися дуже малими.

Його колега, старший аналітик із зовнішньополітичних питань, Стівен Блокманс каже, що розблокувати та надати цілковитої чинності угоді найближчим часом не вдасться. Уряд Нідерландів до виборів, які мають відбутися у березні наступного року, не буде спроможний знайти прийнятне рішення, аби задовольнити і своїх громадян, і виконати взяті на себе зобов’язання перед Євросоюзом.

Асоціацію «відфутболять» новому урядові Нідерландів – Блокманс

«Передвиборча кампанія там вже триває навколо інтеграційних процесів усередині ЄС, міграції, яка дає переваги євроскептикам та антиміграційним політикам, – каже він. – Тож Україна їх зовсім не турбує, так само як і самих організаторів референдуму, які націлили свою критику на сам Євросоюз. Як наслідок, конкретних рішень від нинішнього уряду Нідерландів я не очікую: вони «відфутболять» це наступному урядові».

Колишній керівник групи підтримки України при Єврокомісії Петер Балаш зі свого боку зауважує: пошук виходу з глухого кута для українсько-європейської асоціації – завдання не лише Нідерландів, а й установ ЄС. «Якщо взяти до уваги те, що укладення Угоди про асоціацію з Україною здійснювалося головним чином представниками європейських установ, то Єврокомісія та Європарламент теж повинні були долучитися до пошуків рішення, а не покладатися у цьому лише на уряд Нідерландів», – каже він.

Українські дипломати тим часом, наполягають на прискоренні цього процесу, причому, саме нинішнім урядом Нідерландів. Як коментує заступник представника України при ЄС Олександр Ірхін, Київ очікує з’ясування позиції Гааги щодо «зеленого світла» ратифікації українсько-європейської угоди на засіданні Європейської ради у жовтні.

«Червона лінія»: жодних змін до тексту угоди

При цьому, не може бути й мови про внесення будь-яких змін до самого документа.

«Будь-які переговори щодо змін тексту для нас неприйнятні. Тому наша «червона лінія» тут така: це має бути одностороння політична заява Нідерландів, де буде їхнє бачення того, як вони будуть імплементовувати цю Угоду про асоціацію. Це фактично для нас єдиний варіант, який ми бачимо», – зазначає Олександр Ірхін.

Втім, на думку директора з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніки Мовчан, варто більше зосередитися на тому, що Угода про асоціацію вже діє.

«У цілому, угода діє і вона може продовжувати діяти у цьому стані тимчасового застосування нескінченно довго, – каже вона. – Для того, щоб її відкликати й припинити, потрібне консенсусне рішення всіх країн, чого досягти, я так розумію, неможливо», – зауважує Вероніка Мовчан.

Тому, на думку українського експерта, той факт, що асоціація між ЄС та Україною наразі «недоратифікована», – тільки символічний, та «б’є» лише по іміджу зв’язків Києва та європейської співдружності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG