Доступність посилання

ТОП новини

Як прихильник Сталіна Жилін ненавидів демократичну Україну


Євген Жилін у 2014-му
Євген Жилін у 2014-му

В понеділок у Росії було вбито Євгена Жиліна – лідера одіозного угруповання «Оплот». Сталося це у підмосковному селищі Горкі-2. Він був у компанії 39-річного громадянина, який відбувся пораненням, ім’я якого передають як «Андрій Козирєв».

Жилін в Україні, зокрема, відомий тим, що постачав та звозив «тітушок» на київський «антимайдан» для боротьби з активістами Євромайдану. Перед тим, як втекти до Росії, 22 лютого на з’їзді депутатів сходу та півдня України, він закликав до збройного опору проти «бандерівців».

«Я закликаю вас, депутати місцевих рад, будь ласка, створіть в кожному регіоні за рахунок бюджетних коштів місцевого самоврядування, дружини, ми маємо одне одного підтримувати, озбройте нас! Чим можете озбройте нас!» – закликав він.

На з’їзді регіоналів до останнього чекали виступ тоді ще президента України Віктора Януковича, який втік з Києва в ніч на 22 лютого 2014 року і невдовзі залишив Україну.

Ще в лютому цього року Печерський районний суд Києва заочно заарештував Жиліна за підозрою в катуванні та викраденні людей. Його оголосили у міжнародний розшук.

Також наприкінці березня прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за фактом пособництва у привласненні коштів територіальної громади через фіктивні фірми лідера організації «Оплот» Жиліна, здійснене за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, обласне управління СБУ проводить досудове розслідування за фактом фінансування Жиліним тероризму.

За попередньою інформацією лідера «Оплоту» можуть поховати в російському місті Бєлгород, неподалік від Харкова, звідки він родом.

Ресторан «Ветерок» у підмосковному селищі Горкі-2, в якому вбили Євгена Жиліна і поранили «Андрія Козирєва»
Ресторан «Ветерок» у підмосковному селищі Горкі-2, в якому вбили Євгена Жиліна і поранили «Андрія Козирєва»

Повідомлення про вбивство Жиліна сколихнуло соцмережі

Повідомлення про вбивство у Підмосков’ї Євгена Жиліна сколихнуло спільноту соцмереж, бо в пам’яті людей ще свіжі спогади про походи «тітушок» з битами на харківський та київський Євромайдани.

«Жилін обіцяв потупцювати на кістках Майдану. А тепер весь Майдан з улюлюканням пританцьовує на його кістках», – емоційно реагує на звістку про смерть одіозного харків’янина Олег Матковський у «Твіттері».

Дописувачі соцмереж пригадують ідею, з якою носився прорадянський Жилін щодо встановлення в Харкові пам’ятника Йосипу Сталіну і його причетність до знищення пам’ятного знаку «Воїнам УПА», що таки не розслідувала місцева міліція

«…Я потрапила у лігво звіра, про якого навіть не здогадувалася, і зрозуміла, що тихе життя скінчилося, що починається війна. Ввечері я повернулася додому та завела «Фейсбук», з криками, що сталіністи в Харкові розгортають бойові загони під протекторатом «Гепи». Потім в травні вони таки знищили камінь УПА, у вересні дошку Шевельову, а в листопаді почався Майдан, були «тітушки», війна і тисячі смертей», – емоційно в «Фейсбуці» згадує перші відвідини клубу «Оплот» громадська активістка Олена Соколинська.

«Оплот» Жиліна бере свій початок з Харкова

Угруповання Жиліна «Оплот» бере свій початок з Харкова, як оплот ідей «русского мира» и «советского мира» під приводом турботи про ветеранів Другої світової війни. Проте широкої популярності Євген Жилін набув під час протистояння між Євромайданом та «антимайданом».

Він разом із бійцями свого клубу «Бої без правил «Оплот» жорстоко лупцював, калічив і знущався над прихильниками Євромайдану як у Харкові, так і в Києві.

У січні 2014 року вимагав від тодішнього президента України Віктора Януковича силового розгону Євромайдану в Києві.

Громадські активісти з Євромайдану в Харкові неодноразово спостерігали, як підвозили «тітушок» машини служби таксі, з якою пов’язують Жиліна, та автобуси, які належать до громадського транспорту, який перебуває в підпорядкуванні міської влади, зокрема очільника Харкова Геннадія Кернеса – тоді керівник міста всіляко чинив опір і переслідував організаторів й учасників протесних акцій. Проте підвезення транспортом «тітушок» не вдалося довести в суді. Міський голова Геннадій Кернес відмовився коментувати свою ймовірну співпрацю зі структурами Жиліна як під час сутичок на Євромайдані, так і в бізнесі.

Жилін полюбляв пишноти

Жилін полюбляв пишноти: елітні мобільні телефони останніх моделей, машини, бійцівські змагання. В його бізнесі були супермаркет «Оплот», мережа конвертаційних центрів, пункти обміну валют, інформаційна агенція з «оплотівським» брендом і однойменний спорт-клуб без правил, куди заохочували хлопців качатися.

До того ж, фірми Євгена Жиліна, як повідомляють в прокуратурі області, використовувалися для так би мовити відмивання коштів з комунальних підприємств. За інформацією прес-служби прокуратури Харківської області, Жилін через власні фіктивні підприємства вимив з рахунків комунальних підприємств міста Харкова 100 мільйонів гривень.

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін також у 2014 році брутально висловлювався про протестні акції українців, він не приховував тепле ставлення до «Беркуту», збирав для потерпілих бійців кошти, а спортивних хлопців, яких називали «тітушками» вважав «янголами зі спопеляючим поглядом».

Михайло Добкін відкидає співпрацю з Жиліним у справах проти євромайданівців, він переконує, що з ним був знайомий опосередковано, але чув про постійні проблеми в бізнесі.

«Жилін як керівник громадських організації брав активну участь, починаючи з 2013 року в житті області – Києва. Я з ним перетинався на громадських заходах», – повідомив Михайло Добкін.

«Промишляв звичайним бандитизмом» – журналіст-розслідувач

Але в попередні роки, до Євромайдану, біографія Жиліна переповнена багатьма неоднозначними, ба навіть кримінальними вчинками і розборками. Як розповіла Радіо Свобода харківська журналіст-розслідувач з АТН Марина Ніколаєва, Жилін в двохтисячних роках «промишляв звичайним бандитизмом», не зважаючи на офіцерство в УБОЗі, ба більше, його підозрювали в замаху на Геннадія Кернеса у 2005 році, який тоді був депутатом міської ради.

Обговорювалася інформація, що Жилін входить до «ментовської», перепрошую за це слово, ОПГ, що воює, зокрема, з Геннадієм Кернесом. Жиліна звинуватили в замаху на Кернеса
Марина Ніколаєва

«Йдеться про здетонування вибухівки під автомобілем Геннадія Кернеса, тоді депутата міської ради. Ніхто тоді від вибуху не постраждав, повилітали тільки вікна у навколишніх будинках. Тоді обговорювалася інформація, що Жилін входить до «ментовської», перепрошую за це слово, ОПГ, що воює, зокрема, з Геннадієм Кернесом. Жиліна тоді звинуватили в замаху на Кернеса. Як мені сам розповідав Жилін, його до кінця так і не засудили у цьому кримінальному провадженні, він вийшов із СІЗО та зміг відновитися в УБОЗі. Жилін вважав, що Кернес зводив наклеп на нього», – розповіла Радіо Свобода Марина Ніколаєва.

Під час «русской весны» Євген Жилін активно організовував сепаратиський рух в Слов’янську, брав участь у захопленні адмінприміщень, зокрема Донецької обладміністрації. А поплічник з його організації Олександр Захарченко згодом став лідером угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним. Але сам лідер «Оплоту» Жилін довго не став воювати в лавах бойовиків, натомість заходився організовувати бізнес у Москві та розгортанням мережі бійцівських клубів «Оплот» в глибинці Російської Федерації.

На думку Андрія Бородавки – блогера, який у 2013-2014 роках відстоював ідеї «русской весны», навіть тікав до Москви, а нещодавно був депортований назад до України, – Жилін пропонував верхівці Кремля клуби «Оплот» для підготовки хлопців на випадок імовірних приборкань народних повстань.

Він доводив, що протистояти загрозі заколоту в Росії не зможуть. Тому він пропонував на базі ось цих клубів «Оплот» налагодити систему справжнього «військово-патріотичного виховання молоді»
Андрій Бородавка

«Він доводив, що ось ця існуюча система, яка діє в Росії, – це все симулянт. Ось цей «Антимайдан» Старікова, «Комітет порятунку України», різні фонди – це все симулянт, в який вбабахують гроші, але на випадок надзвичайних ситуацій в Росії нічого зробити не зможуть. Протистояти загрозі заколоту в Росії не зможуть. Тому він пропонував на базі ось цих клубів «Оплот» налагодити систему справжнього «військово-патріотичного виховання молоді». Це він мені особисто переповідав», – твердить Андрій Бородавка, який сам зателефонував Радіо Свобода з пропозицією розповісти про Жиліна.

«Оплоту», що базувався в Харкові, закидали цілеспрямовану підготовку бійців під запити російських спецслужб для придушення Євромайдану. Там і справді генерувалася ідеологія культу Сталіна, захоплення радянськими ідеалами і постатями. За рік до Євромайдану Євген Жилін Радіо Свобода із захопленням розповідав про мрію повернення сталінських часів. За Сталіна «був повний порядок боротьби з опозицією», наголошував Жилін. А в лютому 2014-го лідер бойовиків «Оплоту» хвалився, як на захист українців приїдуть їхні «колеги» – спортсмени з Південного Кавказу.

«До нас приїжджають хлопці з Чечні і вони чинні військовослужбовці. Беруть участь у нас у змаганнях. Вони офіційно працюють в спецназі. Чи ділимося з ними досвідом? Так. Але я вважаю, що це законно, і ми маємо таким чином співпрацювати. І нас підтримала команда з Дагестану, і Грузія, і Казахстан. Команди з боїв без правил сказали, що на випадок чого ми вийдемо на захист «Оплоту», – розповідав Євген Жилін більше ніж два роки тому тому. Його словам судилося справдитися за кілька місяців, коли на Донбасі розпочалися бойові дії між українською армією та підтримуваними Росією бойовиками.

Згодом, у серпні 2015 року, співробітники Служби безпеки України затримали у Харківській області членів диверсійної групи, яку координував і фінансував Жилін, а на початку вересня заблокували кілька банківських рахунків організації. Діяльність «Оплоту» з Москви силовики тепер тісно пов’язують із фінансуванням та організацією терористичних актів на території Харківщини. Один з найдраматичніших стався 22 лютого. В річницю Євромайдану під час маршу «Єдності» пролунав вибух, що забрав 4 життя, серед них були 15-річний підліток і 18-річний юнак.

Момент вибуху у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Згодом Служба безпеки України повідомить, що організацією теракту займався саме жилінський «Оплот», залучивши харків’янина на прізвисько «Рижий».

СБУ арештувала підозрюваних до вчинення вибуху у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Напад на Євгена Жиліна 20 вересня 2016-го оглядачі пов’язують з кримінальною складовою бізнесу, із ймовірною тісною співпрацею з ФСБ, мовляв, забагато знав про операції російських спецслужб: як про підготовку силових акцій проти Євромайдану, так і під час «русской весны» і диверсій ФСБ Росії. Російські ЗМІ наводять слова товариша Жиліна – Сергія Завілейського, що за лідером «Оплоту» давно стежили, він неначебто міг поплатитися за «громадянську позицію», яка зводилася до того, що в Києві стався «насильний переворот влади».

Євген Жилін у 2014-му
Євген Жилін у 2014-му

Ще один товариш Олексій Олейников каже, що Жилін передчував смерть, тому намагався сховатися за височезними огорожами елітного комплексу на Рубльовці.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Натомість народний депутат України Дмитро Тимчук у коментарі для «Гордона» припустив, що Жиліна прибрали російські спецслужби за обізнаність в діяльності агентури ФСБ щодо фінансування підготовки і підтримки бойовиків для війни в Україні.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

А у народного депутата України Антона Геращенка є припущення, що в знищенні Жиліна міг бути зацікавленим сам міський голова Геннадій Кернес, з яким у них побито чимало горщиків. Більше ніж два роки тому правоохоронці серед версій замаху на Кернеса називали і помсту Євгена Жиліна Кернесу за те, що очільник Харкова відмовився здати місто російським силам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG