Доступність посилання

ТОП новини

Світ не визнав російські вибори в окупованому Криму (світова преса)


Протест біля посольства Росії в Києві, де проходили вибори до російської Державної думи, 18 вересня 2016 року
Протест біля посольства Росії в Києві, де проходили вибори до російської Державної думи, 18 вересня 2016 року

Олександр Виноградов

Немає нічого кориснішого для правильного розуміння себе, ніж погляд збоку. Що про окупований Росією український Крим минулі декілька днів писали у світових медіа, що було винесене в заголовки, а чому не приділили належної уваги ‒ у традиційному огляді «Крим.Реалії». Сьогодні ‒ спеціальний випуск, присвячений світовій реакції на російські вибори в окупованому Криму.

«Чеська Республіка не визнає результати недільних російських парламентських виборів у Криму, адже вони були незаконними, і вона не вважає кандидатів, обраних у місцевому виборчому окрузі, депутатами Думи», ‒ цитує чеське видання Рrague Мonitor Міністерство закордонних справ Чехії.

«Міністерство закордонних справ Румунії не визнає законність парламентських виборів до Державної думи Російської Федерації, організованих у Криму. МЗС також підтвердило підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, і нагадало, що Румунія не визнала незаконної анексії Криму Російською Федерацією 2014 року», ‒ повідомляє місцевий портал ACTMedia.

«Європейський союз попередив у понеділок Москву, що він не визнає вибори в Криму, як на території, приєднаній «незаконним» способом. Європейський союз залишається незмінним у своїй підтримці територіальної цілісності і суверенітету України», ‒ передає іспанське інформагентство Teinteresa з Брюсселя.

«У польському Міністерстві закордонних справ зазначили, що Польща, разом з міжнародним співтовариством засудила незаконну анексію Криму Росією у березні 2014 року. «Збереження суверенітету і територіальної цілісності України є найважливішою умовою для мирного вирішення російсько-українського конфлікту. У цьому контексті вибори «депутатів», що представляють окуповані території, ставлять під сумнів легітимність виборів», ‒ цитує Polskie Radio свій МЗС.

За повідомленням венесуельської газети Еl-Nacional, «український парламент визнав незаконними російські парламентські вибори в неділю, перші, на яких також голосували в Криму і Севастополі, анексованих Росією у березні 2014 року. Верховна Рада «не визнає легітимність виборів до Держдуми Росії, їх результати і їх правові наслідки, і, отже, її склад, повноваження, закони і рішення». Українські депутати скаржилися, що ці вибори порушують Конституцію, Будапештський меморандум і резолюцію ООН щодо територіальної цілісності країни. На додаток вони закликали міжнародне співтовариство не визнавати результатів виборів, на яких партія Кремля «Єдина Росія» здобула впевнену перемогу».

За спостереженням кореспондента The Financial Times, «ейфорія поступилася апатії і загальній покірності в усій країні на голосуванні в неділю. Незважаючи на сонячну погоду на півострові, «офіційні особи» попереджають, що шторми і вимкнення електроенергії будуть перешкоджати явці. Один місцевий телевізійний канал в місті Армянську роздає безкоштовні смартфони як нагороди на виборчих дільницях. Спостерігач у приморській курортній Ялті розміщує фотографії виборців, які отримують безкоштовні квитки в кіно».

«Кримські татари бойкотували російські вибори ‒ ділиться новиною турецьке видання Daily Sabah. «Лідер кримськотатарського меджлісу Рефат Чубаров повідомив, що кримські татари бойкотували російські парламентські вибори, які Росія провела на анексованому Кримському півострові. Після завершення думських виборів Чубаров на своїй сторінці в соціальних медіа зазначив, що кримські татари не брали участі в неділю у виборах, сказавши: «Хай живе наш народ. Ми дякуємо всім тим, хто зберіг нашу честь». Виборча явка в тих місцях, де більшістю є кримські татари, була «надзвичайно низькою», сказав Чубаров, вказуючи на те, що в Фонтанах, де 90% населення складають кримські татари, явка залишилася на рівні лише близько 9%».

«Путінський тріумф зіпсований. Виборці були апатичні, а Крим протверезів від ентузіазму», ‒ пише чеське видання Lidovky. «Люди Путіна можуть радіти, але це гірка перемога. Вибори найкраще характеризуються байдужістю виборців, фальсифікованим голосуванням і розчаруванням населення Криму. Явка на півострові досягла ледь 40 відсотків, кримське телебачення приваблює виборців смартфонами, які роздають тим, хто прийшов. Російська апатія, очевидно, стає звичною. Або просто жителі Криму зрозуміли, що буде не краще, ніж при українському уряді, і очікуваного зростання рівня життя після російської окупації не буде, а насправді зовсім навпаки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG