Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи – перша ознака тіньової економіки (огляд преси)


Із такими природними ресурсами і людським потенціалом українська економіка має бути в п’ятірці найкращих у Європі. Цього можна досягти за 15 років, стверджує експерт тижневика «Країна» економіст Андрій Новак. Однак цього не станеться, поки в Україні процвітає тіньова економіка, розмір якої, за підрахунками експерта, сягає від 45 до 55 відсотків. Тоді як у розвинених державах у тіні перебуває до 5 відсотків економіки. Переважно це контрабанда, з якою борються правоохоронці. Те саме стосується офшорних схем. У цивілізованих країнах підприємства використовують офшорні операції для оптимізації фінансової діяльності. В тіні крутять від 5 до 15 відсотків грошового обігу, решту – оприлюднюють. В Україні навпаки: компанії «світять» до 15 відсотків обігу, решту виводять в офшор. Тіньова економіка – це прибутки не працівників, а господарів. У цивілізованому світі людина не може стати олігархом за п’ять-шість років. А в Україні – цілком. Скоробагатьки – перша ознака тіньової економіки, наголошує експерт тижневика «Країна».

Газета «День» коментує звинувачення президента Ізраїлю українців, а особливо «бійців ОУН», у причетності до вбивств і переслідуванні євреїв у роки Другої світової війни. Це, як пише видання, застосування цілком хибного методу колективної відповідальності за масові геноцидні злочини. Тоді як норми міжнародного кримінального права, як і норми моралі, передбачають індивідуальну відповідальність конкретних злочинців за конкретні, скоєні ними, злочини. У статті «Бабин Яр і «провина» українців» газета наголошує, що президент Ізраїлю став заручником радянських стереотипів.

Газета «Україна молода» коментує рішення президента накласти вето на закон, який передбачає можливіть військовим-контрактникам переукласти договір або звільнитися раніше передбаченого терміну. Військовий експерт видання наголошує, що хлопці-контрактники, які потрапляють на передову, отримують лише на 1200-1400 гривень більше, ніж ті, що в тилу. А армія як стояла, так і стоїть завдяки допомозі волонтерів. Докладніше газета розповідає у статті «Рабство контрактників».

«Тваринники просять допомоги в… РНБО» – у публікації під таким заголовком газета «День» інформує, що через резонансне поширення вірусу африканської чуми свиней, від українського м’яса відмовились всі іноземні покупці. Тому аграрії звертаються до Ради нацбезпеки й оборони з проханням скликати позачергове засідання через надзвичайну ситуацію на українських фермах. Вони заявляють, що коли держава не втрутиться і не допоможе фермерам у боротьбі з поширенням вірусу, галузь збанкрутує.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG