Доступність посилання

ТОП новини

Британця судять за тероризм на Донбасі


Бен Стімсон, фото із соціальних мереж
Бен Стімсон, фото із соціальних мереж

Центральний кримінальний суд Англії 7 жовтня починає слухання справи британського громадянина Бена Стімсона, обвинуваченого у причетності до тероризму на сході України. Якщо його визнають винним у тренуванні з намірами чинити терористичні дії, йому загрожує до 10 років в’язниці, а за приготування до терактів максимальне покарання – довічне ув’язнення.

Британця судять за тероризм на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

41-річний мешканець передмістя Манчестера Бен Стімсон досі відкидав звинувачення. В інтерв’ю іншому сумновідомому в Україні британцю Грему Філіпсу він перед судом стверджував, що на Донбас їздив не воювати, а щоб бути водієм авто медичної допомоги.

Чому ж він був з автоматом і в жовтні минулого року казав в інтерв’ю «Бі-Бі-Сі», що готовий убивати і що вважав би це актом війни? Бен Стімсон тепер звинувачує журналістів у тому, що вони під час зйомок попросили його взяти в руки зброю.

Проти британця свідчать його ж власні фотографії у соціальних мережах, де він неодноразово позує в камуфляжних одностроях і зі зброєю. Суд має вирішити, чи вірити поясненням Бена Стімсона, а чи офіційному обвинуваченню в тому, що підозрюваний брав участь у приготуваннях до терористичних дій.

Визнання тероризму на Донбасі

Посол України Наталія Галібаренко, яка стежить за справою Стімсона, сказала, що вважає важливим насамперед те, що звинувачення пов’язані з тероризмом.

Коли людину засуджують за участь у терористичній діяльності на сході України – це вже фактично свідчить про те, що це є справді діяльність терористичних організацій, які фінансуються і спонсоруються Росією
Наталія Глібаренко

«Питання визнання терористичних організацій, які зараз діють на території сходу України, завжди було для нас дуже важливим. Я би почала навіть з того, що коли людину засуджують за участь у терористичній діяльності на сході України – це вже фактично свідчить про те, що те, що відбувається на території України не є громадянським конфліктом, а це є справді діяльність терористичних організацій, які фінансуються і спонсоруються Росією. На Лондон дивляться як на центр справедливості, неупередженості й об’єктивності, звичайно для нас це позитивний прецедент», – наголосила Наталія Галібаренко напередодні першого слухання.

Наталія Галібаренко у вересні офіційно звернулася до британських урядових органів із закликом притягти до відповідальності іншого британця – Грема Філіпса. Цей журналіст викликав хвилю обурення тим, що багато українців називають його пропагандистськими репортажами з територій на сході України, контрольованих бойовиками. Те, як Філіпс розмовляв з українським полоненим, назвали знущанням на межі з тортурами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG