Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарі: обережно з пропагандою Росії та «Ісламської держави»


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Брюссель – Бути пильними до зростаючого впливу пропаганди Кремля, а також дезінформації з боку терористичної організації «Ісламська держава», закликали в ухваленій у понеділок резолюції члени Комітету із закордонних справ Європейського парламенту.

Євродепутати застерігають, що Європейський союз перебуває під все більшим натиском з боку дезінформаційної машини Росії та ісламських радикальних організацій. Вони прагнуть спотворити правду, вселяти страх, викликати сумніви і сіяти розбрат усередині ЄС, кажуть парламентарі.

Європарламентарі закликають країни співдружності протиставляти пропаганді надання правдивих та позитивних повідомлень, підвищувати рівень інформованості та освіти людей, а також їхньої інформаційної грамотності.

Автор звіту щодо протистояння пропаганді із Росії та інших джерел, польський європарламентар Анна Фотиґа зазначила: «Це факт, що ворожа пропаганда і дезінформація спрямовані Кремлем та іншими недержавними організаціями, на кшталт «Даеш», проти нашої співдружності. Для того, щоб ефективно протистояти цьому, в першу чергу нам необхідно мати можливість її цілковитої ідентифікації».

Євродепутат також зауважила, що підготовлений нею звіт є дуже важливим кроком у справі підвищення обізнаності щодо проблеми в кожній із держав ЄС. «Європейський парламент не може мовчати щодо такого життєво важливого питання для європейської безпеки», – переконана вона.

У тексті звіту вказується також, що націлена проти ЄС пропаганда «прагне спотворити правду, спровокувати сумніви, розділити ЄС та США, паралізувати процес ухвалення рішень, дискредитувати євроустанови та вселити страх і невпевненість серед громадян ЄС».

Серед держав ЄС панує необізнаність щодо загрози пропаганди

При обговоренні у Брюсселі європарламентарі висловили стурбованість тим, що серед деяких держав-членів все ще панує істотна необізнаність із цією проблемою. Вони закликали представників засобів масової інформації та експертів із країн-членів ЄС збирати дані і факти про рівень розповсюдження та дієвості пропаганди.

Євродепутати зокрема звернули увагу на те, що уряд Росії, активно використовуючи широкий спектр інструментів, таких як аналітичні центри, багатомовні телевізійні канали, на кшталт Russia Today, псевдо-інформаційні агентства, соціальні медіа і тролінг, кидає виклик демократичним цінностям, розділяє об’єднану Європу та заручається підтримкою у себе вдома для створення враження, буцімто, держави східного сусідства ЄС потерпають від нестабільності.

«Кремлівська пропаганда безпосередньо орієнтована на конкретних журналістів, політиків і приватних осіб в ЄС», – сказано у звіті. Окремо відзначається, що однією з ключових стратегій Росії є фальсифікація історії.

Водночас, Комітет із закордонних справ Європарламенту визнає, що використовувати пропаганду для боротьби із пропагандою контрпродуктивно. Натомість, слід надавати об’єктивну інформацію, проводити просвітницьку роботу з метою підвищення інформаційної грамотності в ЄС, а також розширювати права і можливості громадян для критичного аналізу медіа-контенту.

Резолюцію ухвалили 31 голосом, при 8 – проти та 14 таких, що утрималися. Документ, який мають намір виставити на голосування на одній із листопадових пленарних сесій у Страсбурзі, також передбачає поглиблення співпраці ЄС і НАТО у сфері стратегічних комунікацій, та підтримку й підвищення ефективності ЗМІ в країнах, що є сусідами ЄС.

XS
SM
MD
LG