Доступність посилання

ТОП новини

Кремль у Чехії нав’язує свої погляди на Україну і світ


Протест біля посольства Росії у Чехії. Прага, 2014 рік
Протест біля посольства Росії у Чехії. Прага, 2014 рік

Чеські аналітики знову стривожені напрямками і обсягами підривної діяльності Росії в Чехії й інших країнах Східної Європи. Ідеться про масштабні зусилля з метою просувати інтереси Кремля і серед політиків країни, і в головах пересічних громадян. Це і насадження сумнівів у доцільності європейської єдності і санкцій проти Росії, і висміювання позиції Заходу щодо російських дій проти України. Через це активісти в Чехії створили ініціативу «Не хочемо назад на Схід».

​Росія активно просуває свої інтереси в Чехії тим, що намагається посилити позиції чеських політичних союзників Кремля, підірвати довіру громадян до демократичних політиків та інституцій і знизити громадську підтримку членства Чехії в Євросоюзі й НАТО – так стверджує чеський аналітичний центр «Європейські цінності» у звіті про дію механізмів впливу Росії в Чехії (повний текст чеською мовою, скорочена версія англійською).

Це одна з головних загроз для безпеки Чехії і її союзників
Якуб Янда

Один із авторів звіту, заступник директора «Європейських цінностей» Якуб Янда в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що зусилля Кремля не випадково стали предметом дослідження: «Це одна з головних загроз для безпеки Чехії і її союзників, і саме тому ми вирішили викрити цей справжній спрут, цей набір інструментів, які використовує Кремль для здійснення свого політичного впливу не тільки в Чехії, але і в інших державах».

Якуб Янда
Якуб Янда

У звіті за результатами річного дослідження мовиться, що цілями впливу Росії в Чехії є досягти розколу в лавах ЄС і НАТО, змінити політику Чехії щодо Росії, піднести легітимність екстремістів і дезінформаційних проектів і збільшити незахищеність чеської держави перед ними, а також, у перспективі, домогтися виходу Чехії з Європейського союзу.

Політичні союзники – «троянські коні», дезінформація і ще п’ять інструментів

Загалом автори звіту – а другим із них є відомий журналіст-розслідувач, керівник політичної рубрики журналу «Респект», автор книжки «Агенти Путіна» Ондржей Кундра – визначили сім інструментів, які Кремль використовує для просування свого впливу, в першу чергу політичного.

Другим інструментом є дезінформаційні операції, які часто походять із самої Чехії
Якуб Янда

«І два головні з цих семи, що мають найбільші наслідки, зокрема, в Чехії, – це саме політичні союзники Кремля, такі, як президент Чехії Мілош Земан, представники Комуністичної партії чи дехто з соціальних демократів і представники крайньої правиці, – а другим інструментом є дезінформаційні операції, які часто походять із самої Чехії: деяким людям економічно вигідно систематично, конвеєром продукувати дезінформацію, а в перспективі це служить інтересам Росії, а саме підриває довіру до демократичних політиків та інституцій», – каже Якуб Янда.

Мілош Земан, якого у звіті називають серед найголовніших «троянських коней» – союзників Кремля в Чехії, та інші проросійські політики повторюють і захищають російську версію подій в Україні, зокрема, заперечують російську інтервенцію, а вину за них складають на «фашистів у Києві» й на Захід, вони так само повторюють вимоги Росії скасувати санкції. Вони демонстративно приймають запрошення Кремля на акції, що мають на меті легітимізувати режим президента Володимира Путіна, різним чином ставлять під сумнів членство Чехії в ЄС і НАТО, поширюють матеріали дезінформаційних проектів чи й самі співпрацюють із ними.

Президент Чехії Мілош Земан (праворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото
Президент Чехії Мілош Земан (праворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

А таких проектів у Чехії нині близько сорока. Це сайти, що представляють себе як «альтернативні джерела інформації», носії «альтернативного погляду на дійсність». На практиці ж вони, посеред публікацій нейтрального спрямування, постійно публікують матеріали, що відкидають західну демократію й чинну зовнішню політику Чехії або й прямо висловлюють захоплення режимом Путіна.

Крім того, Кремль підтримує радикальні й екстремістські сили в Чехії, на кшталт об’єднання «Національна самооборона», що днями відкривало «представництво ДНР» у Чехії, і просуває свої інтереси через діяльність частини російської громади, що живе в цій країні, мовиться у звіті.

Москва хоче повернути Чехію «назад на Схід»

Дещо з того, що ми називаємо російськими брехнями і міфами, що Росія не веде війни проти України
Якуб Янда

Саме тому центр «Європейські цінності» започаткував громадську ініціативу, яку назвав «Не хочемо назад на Схід». Як каже Якуб Янда, головною метою кампанії є пояснювати громадськості «засадничі речі для збереження стратегічної позиції Чехії в західному світі»: «Це кампанія, яку ми, «Європейські цінності», започаткували в рамках наших намагань пояснювати засадничі аргументи про те, чому для Чехії добре бути в західній, євроатлантичній спільноті, і про те, чому дещо з того, що ми називаємо російськими брехнями і міфами, – наприклад, про те, що для Чехії був би вигідним нейтралітет, чи про те, що Росія не веде війни проти України, – чому ці речі не правдиві».

На думку авторів дослідження, з погляду Москви вирішальним моментом будуть президентські вибори в Чехії в січні 2018 року, коли Кремль, за їхніми словами, може «з огляду на витрати відносно дешево здобути важливу впливову посаду для свого вірного союзника», домігшись переобрання Мілоша Земана на другий термін.

Дослідження охопило і дві сусідні з Чехією країни – Словаччину й Угорщину. І його автори звертають увагу, серед іншого, на те, що саме в Чехії президент Мілош Земан найбільше використовується кремлівською пропагандою для легітимізації режиму Володимира Путіна. Земан також є найвідвертішим союзником Кремля в цих трьох країнах. Прем’єри Угорщини Віктор Орбан і Словаччини Роберт Фіцо теж час від часу виступають на захист інтересів Росії, але далеко не такою мірою й не так інтенсивно, як чеський президент.

Також і вже згадана дезінформаційна сцена в Чехії набагато більш непропорційно широка й розвинена, порівняно з двома іншими державами. Ні в Угорщині, ні у Словаччині не існує таких широких видавничих структур, що займаються дезінформаційними проектами, мовиться в дослідженні про дію механізмів впливу Росії в Чехії, яке підготував центр «Європейські цінності».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG