Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко закликала до відставки «проросійського» президента ПАРЄ


Ірина Геращенко, архівне фото
Ірина Геращенко, архівне фото

Перший заступник голови Верховної Ради України, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Ірина Геращенко заявила, що в делегації хочуть ініціювати процедуру відставки президента ПАРЄ Педро Аграмунта, що, на її думку, стоїть на проросійських позиціях.

Як сказала вона виданню «Європейська правда», цієї процедури ще не починали, але готуються до неї.

«Зараз ми разом вивчаємо регламент, щоб офіційно порушити це питання в асамблеї. Аграмунт не турбується про свою репутацію, а турбується про свою посаду. Тому будемо бити по найболючішому для нього – по його посаді», – сказала Геращенко.

Вона зауважила, що останнім часом Аграмунт робить публічні заяви, які повністю відповідають російській позиції, в тому числі – ініціює зняття з Росії політичних санкцій, накладених асамблеєю.

«Нас непокоїть, що політик, делегований на цю посаду Європейською народною партією, у своїх діях відходить від позиції ЄНП та від принципів ПАРЄ. Ми не можемо ігнорувати і вже ведемо консультації з колегами по групі. У нас були розмови щодо цього не лише в політгрупі ЄНП в ПАРЄ, але також із керівництвом Європейської народної партії, і там справді занепокоєні через позицію Аграмунта», – заявила Геращенко.

Як пише видання, юридично запустити процедуру зміни президента буде можливо лише в січні, під час відкриття чергової сесії, коли будуть підтверджуватися повноваження керівництва асамблеї. За традицією, ПАРЄ обирає нового президента що два роки, і 2016 рік є першим для Аграмунта. Однак у разі, якщо українська делегація отримає значну підтримку колег з інших країн, його повноваження можуть не продовжити на 2017 рік.

Раніше вже повідомляли, що в Парламентській асамблеї Ради Європи відчувається зміна позицій стосовно Росії і лунають заклики повернути право голосу її делегації вже цього року.

Російська делегація була позбавлена права голосу і виключена з керівних органів ПАРЄ у квітні 2014 року, після того, як Росія окупувала український Крим. У відповідь російська делегація взагалі відмовилася брати участь у роботі асамблеї.

XS
SM
MD
LG