Доступність посилання

ТОП новини

Мінські угоди – це «План Б» для Путіна – Михайло Гончар


Напередодні очікуваного саміту у так званому «нормандському форматі», що може відбутися вже наступного тижня, українські та європейські експерти обговорюють можливості виходу з глухого кута, в який нині зайшов «мінський процес». Українські аналітики намагаються пояснити європейськими колегам, що мирне співіснування із суверенною демократичною Україною не входить у плани Кремля. Європейці ж воліють більше звертати увагу на формальну сторону справи, згідно з якою, за словами декого з них, Україна не виконує Мінських угод так само, як і Росія.

У четвер президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Франції Франсуа Олландом, в якій поінформував його про погіршення безпекової ситуації на Донбасі, зокрема, збільшення кількості обстрілів з боку російських бойовиків, в тому числі з важкого озброєння.

Президенти України і Франції погодилися на особливій важливості безпекового компоненту, який досі не виконала Росія, і котрий має бути першочерговою частиною дорожньої карти з імплементації Мінських домовленостей.

Напередодні з’явилося повідомлення, що керівники Франції та Німеччини домовилися з президентом Росії Володимиром Путіним про можливість проведення саміту для вирішення кризи на сході України.

Однак міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав у четвер, що наразі немає домовленостей про зустріч у «нормандському форматі», та й у Кремлі заявили того ж дня, що готовності для зустрічі лідерів країн «нормандського формату» поки що немає.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

«Мінський процес – безперспективний»

Позицію України у цьому питанні намагаються роз’яснити своїм колегами українські експерти. Серед них – фахівець у галузі енергетики і стратегічних досліджень президент центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, який мав цими днями зустрічі з чеськими політиками та експертами. На його думку, Мінський процес зайшов у глухий кут.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Мінський процес – безперспективний. Він від самого початку не міг привести до припинення російської агресії і відновлення status quo України
Михайло Гончар

«Мінський процес – безперспективний. Він від самого початку не міг привести до припинення російської агресії і відновлення status quo України. Мінський процес із російського боку – це механізм продовження гібридної війни – «сценарій Б», якщо сценарій А бліцкригу не вдався», – вважає український експерт.

Натомість чеський політолог із кафедри Східноєвропейських досліджень Карлового університету Ян Шір вважає, що українська позиція щодо Мінська є досить складною, головним чином через те, що в публічній дискусії росіянам вдається перекладати на Україну провину за невиконання Мінських угод.

В цій угоді є дуже проблематичні пункти, які в разі виконання за російським сценарієм, могли б порушити стабільність української соціально-політичного ситуації
Ян Шір

«Гадаю, що в цій угоді є дуже проблематичні пункти, які в разі виконання за російським сценарієм, могли б порушити стабільність української соціально-політичного ситуації. Думаю, що зараз ідеться про дуже велику політичну битву, щодо того, яку інтерпретацію Мінських угод виберуть європейські партнери. Україні потрібно бути дуже переконливою, щоб їй вдалося переконати своїх західних партнерів, що вона має добру волю вирішувати цю складну ситуацію, серед іншого, в рамках тих форматів і документів, до яких вона зобов’язалася. Вона має перед собою сильного противника, а Європа має забагато проблем, які можуть затьмарити вирішення цієї», – говорить чеський аналітик.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG