Доступність посилання

ТОП новини

Вбивства, тортури і вигнання – світова преса про права людини в окупованому Криму


Протест у Черкасах проти агресії Росії (архівне фото)
Протест у Черкасах проти агресії Росії (архівне фото)

Олександр Виноградов

Немає нічого кориснішого для правильного розуміння себе, ніж погляд збоку. Що про окупований Росією український Крим минулі декілька днів писали у світових медіа, що було винесене в заголовки, а чому не приділили належної уваги ‒ у традиційному огляді «Крим.Реалії».

«Російські силовики провели рейд у домівках мусульманської громади в Криму», ‒ повідомляє видання Newsweek.

«Російська влада вчинила наліт на кілька домашніх господарств мусульманської татарської громади в Криму, місцеві жителі бояться початку репресій щодо них. За словами місцевих жителів у Строгонівці, добре озброєні російські співробітники служби безпеки прибули в район рано вранці і почали обшуки татарських будинків. Татарський адвокат Еміль Курбедінов розмістив відео на YouTube під час обшуку іншого будинку, що належить його клієнту Теймуру Абдуллаєву, кажучи, що він був позбавлений доступу до Абдуллаєвих. Потім він надіслав ще один ролик, пояснюючи, що, хоча ці рейди були офіційно спрямовані на осіб, підозрюваних в приналежності до організації ісламізму, вони були насправді «черговою спробою залякати кримських татар».

«Розслідування» вбивства азербайджанця націоналістами в Криму припинене», ‒ інформує азербайджанський портал Ара.

«Розслідування» за фактом вбивства громадянина Азербайджану вірменським націоналістом у Криму було припинене, сказав Рагім Гумбатов, голова азербайджанської громади у Криму. «Раніше я звернувся до «Слідчого комітету» для отримання інформації про хід «розслідування» вбивства громадянина Азербайджану вірменським націоналістом у Ялті, ‒ сказав Гумбатов. ‒ Мені сказали, що «кримінальна справа», порушена у справі про вбивство Рагіля Мехтієва, була призупинена після того, як підозрюваний втік до Вірменії і був «оголошений в міжнародний розшук». Місцеві «правоохоронні органи» звернулися до відповідних органів Вірменії з проханням про арешт підозрюваного».

«Україна дякує Туреччині за Крим», ‒ повідомляє турецький портал Gercek Gundem. «Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила проекти резолюцій щодо питання України і Криму, що вважається великим успіхом України. Українські політики висловили подяку за підтримку в ухваленні рішень турецьким і польським колегам в ПАРЄ. Раніше назва проекту резолюції щодо України, підготовленої на засідання ПАРЄ, була змінена з «Політичні наслідки кризи в Україні» на «Політичні наслідки російської агресії в Україні».

«Права людини в Криму: вбивства, тортури і висилка», ‒ з таким гучним заголовком вийшла стаття в німецькому виданні Тaz.

«Сім убивств, 15 зниклих безвісти, 90 випадків незаконного затримання, 36 випадків застосування тортур та насильницьке вигнання до 60 тисяч цивільних осіб. Це тривожні цифри з недавньої доповіді Міжнародного партнерства з прав людини (МППЧ) щодо ситуації з правами людини в Криму. Російська «влада» в Криму діє зі зростаючою нещадністю до всіх, хто не згоден з політикою Росії. Найбільше репресіям піддаються, за даними МППЧ, представники кримськотатарської меншини. Але кримські татари не є єдиними жертвами репресій. В середині вересня лівий активіст Сергій Васильченко був схоплений у Євпаторії. Його звинувачують у закликах до бойкоту недавніх парламентських виборів у Росії. З тієї ж причини антифашист і анархіст Олексій Шестакович в ніч «виборів», 18 вересня, був заарештований у Сімферополі. «Поліція» виправдовувала арешт підозрами у вживанні наркотиків. Прибувши у «поліцію», вони оголосили затриманому, що звинувачують його в «екстремізмі».

Італійське видання Мilano Тoday публікує новину: «Місія Північної ліги в Криму. Український консул: «Ви порушуєте наш кримінальний кодекс».

«Керівники депутатської більшості в регіоні Ломбардія продовжують свою подорож «Росією». Тільки цього разу вони вибирають Крим, територію України, анексовану Російською Федерацією 2014 року. Місія, як ми дізнаємося з деяких джерел, буде фінансуватися за рахунок російської громадської організації. Український консул у Мілані Роман Горянов направив лист до обласної ради Ломбардії, щоб повідомити, що цей візит «буде порушенням Положення про в'їзд і виїзд з тимчасово окупованих районів України, відповідних директив Європейського союзу, а також норм міжнародного права». Але Ярі Колла оголосив, що візит відбудеться. «Я беру до відома занепокоєність консульства, але я їду», ‒ сказав він, посилаючись на рішення регіональної ради Ломбардії, яка прагне «визнати «волевиявлення» народу Криму на «референдумі» про «незалежність».

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG