Доступність посилання

ТОП новини

Гуґ: найбільша тривога цивільних спостерігачів ОБСЄ – це небезпека, що чатує в зоні конфлікту 


Брюссель – Напередодні зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки» у Берліні, заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Гуґ в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що головне – продовження діалогу в намаганнях врегулювати ситуацію на Донбасі. Тим часом, каже він, робота міжнародних спостерігачів ускладнена небезпекою, 70 відсотків перешкод чинять бойовики, українські кордони вдається контролювати тільки частково, а безкарні пошкодження техніки і дронів «надихають» порушників на нові інциденти

– Нині працювала наша моніторингова група, тож ще слід побачити, чи (звістка про заплановану зустріч лідерів) якось відобразилася на ситуації в зоні конфлікту. Але важливо те, що діалог триває, і він має продовжуватися на всіх рівнях.

У нашої моніторингової місії є мандат для полегшення цього діалогу, що ми й робимо щодня. Всі в Україні, а ми говоримо і з Плотницьким, і з Захарченком, і з українським урядом, – кожен із них залучений у цьому конфлікті.

Олександр Гуґ
Олександр Гуґ

Ми також по обидва боки лінії розмежування щодня обмінюємося думками із місцевими мешканцями, аби звітувати про те, в чому вони мають потребу, а також що їх тривожить. Отже, діалог мусить тривати в «мінському форматі» й важливо, щоб найвищі лідери тих потужних країн, що взяли на себе зобов’язання у рамках «нормандського формату», продовжили консультації щодо дуже важливих та нагальних проблем імплементації «Мінська», аби там нарешті настала нормалізація ситуації.

– Наскільки добре Вам вдається вести спостереження за тим, що діється на українсько-російському кордоні?

Пункт спостереження СММ ОБСЄ поблизу Золотого. Жовтень 2016 року
Пункт спостереження СММ ОБСЄ поблизу Золотого. Жовтень 2016 року

– Мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ поширюється на всю територію України, включно зі всіма зонами на сході країни наразі непідконтрольними уряду, включно із зоною майже 4 сотень кілометрів вздовж кордону, який Україна не контролює. Там наша місія також проводить регулярний патрульний контроль. Нам вдалося добратися до колишніх прикордонних контрольно-пропускних пунктів, але часто наша моніторингова робота в цих місцях обмежується, патрулів відсилають назад, і, звичайно, для того, аби добратися до цих пунктів ми мусимо пройти крізь декілька інших контрольно-пропускних пунктів. Всі про наш прихід знають заздалегідь.

Говорити про те, що нам вдається реально проводити незалежний моніторинг цих пунктів, які нині непідконтрольні урядові на кордоні України з Росією, не доводиться

Все, що ми там бачимо, дуже ретельно контролюється з-зовні, тож говорити про те, що нам вдається реально проводити незалежний моніторинг цих пунктів, які нині непідконтрольні урядові на кордоні України з Росією, не доводиться.

– Що найбільше заважає ефективній роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні?

Найбільше занепокоєння неозброєної цивільної спостережної місії – це безпека

– Найбільше занепокоєння неозброєної цивільної спостережної місії – це безпека. Нашим спостерігачам під час їхньої роботи чинять перешкоди озброєні особи, або представники українських Збройних сил.

Майже 70 відсотків перешкод у наших пересуваннях були здійснені у зонах непідконтрольних урядові України

Між квітнем та серединою жовтня майже 70 відсотків перешкод у наших пересуваннях були здійснені у зонах непідконтрольних урядові України. І це робиться різними способами: або нас зупиняють та повністю блокують подальший моніторинг, або нам дозволяють продовжувати роботу, але за якихось умов. Буває перед тим, як нам дозволять продовжувати рух, нас затримують годинами на деяких контрольно-перепускних пунктах. Всі ці порушення, з одного боку, є втручанням у нашу роботу, передбачену мандатом. З іншого – це порушення мінських домовленостей.

Здійснюються перешкоди й техніці, яку ми використовуємо – машинам, що керуються дистанційно, створюють поміхи або підривають. Камери спостереження знищують або пошкоджують

І це ще не все: здійснюються перешкоди й техніці, яку ми використовуємо – машинам, що керуються дистанційно, створюють поміхи або підривають. Камери спостереження знищують або пошкоджують, а наші міні-дрони збивають зі стрілецької зброї… Пошкоджують техніку, яку ми використовуємо для моніторингу в тих окремих районах, де немає можливості надсилати наш спостережний персонал.

– Чи з обох боків лінії зіткнення винні у пошкодженні цієї електронної техніки?

– Ми мали інциденти, що призвели до пошкоджень наших дронів із обох боків лінії зіткнення. Важливо те, що кожен з цих інцидентів мав би бути взятий до уваги тією стороною, яка там має ефективний контроль. Безкарність за ці інциденти є відкритим провокуванням тих, що там діє, на здійснення нових подібних дій. Адже вони не бояться того, що за втручання у нашу роботу на місцях їм доведеться понести відповідальність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG