Доступність посилання

ТОП новини

Чільник місії ОБСЄ закликав продовжити діалог для врегулювання на Донбасі


Александр Гуґ, архівне фото
Александр Гуґ, архівне фото

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ закликав продовжувати діалог у намаганнях урегулювати ситуацію на окупованій частині Донбасу.

Після оголошення про присвячений цьому врегулюванню саміт у «нормандському форматі», що має відбутися в середу, Гуґ в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Нині працювали наші моніторингові команди, вони подадуть звіти ввечері, тож іще слід побачити, чи (звістка про зустріч лідерів) якось відобразилася на ситуації в зоні конфлікту. Але важливо те, що діалог триває, і він має продовжуватися на всіх рівнях. У нашої моніторингової місії є мандат для полегшення цього діалогу, що ми й робимо щодня».

«Ми говоримо і з Плотницьким, і з Захарченком (ватажки угруповань «ЛНР» Ігор Плотницький і «ДНР» Олександр Захарченко – ред.), і з українським урядом, – із усіма, хто має стосунок до цього конфлікту. Ми також щодня обмінюємося думками із місцевими мешканцями по обидва боки лінії контакту, щоб звітувати про те, в чому вони мають потребу, а також що їх тривожить. Отже, діалог мусить тривати в «мінському форматі» й важливо, щоб найголовніші лідери тих потужних країн, що взяли на себе зобов’язання у рамках «нормандського формату», продовжили дискусії щодо дуже важливих та нагальних проблем імплементації «Мінська», щоб там нарешті настала нормалізація ситуації», – наголосив Александр Гуґ.

Раніше у вівторок усі чотири країни «нормандського формату» – Україна, Німеччина, Франція і Росія – підтвердили, що їхні керівники проведуть увечері 19 жовтня саміт у Берліні, присвячений у першу чергу врегулюванню на окупованій частині Донбасу.

При цьому в Києві заявили, що метою зустрічі буде «спонукати Росію виконати безпекову частину мінських домовленостей». Президент Петро Порошенко водночас закликав «не завищувати очікування» від зустрічі в Берліні.

Так само про те, що на зустрічі «не варто чекати ні на яке диво», заявила канцлер Німеччини Анґела Меркель. За її словами, на ній буде йтися про «підбиття підсумків, просто безжалісне, щодо того, де ми зараз перебуваємо» у виконанні мінських домовленостей.

А у Франції міністр закордонних справ Жан-Марк Еро заявив, що метою саміту в Берліні буде домогтися від України просування зі «статусом Донбасу» і законом про вибори на його окупованій частині. За його словами, учасники саміту будуть вимагати від України «детальних зобов’язань щодо «статусу Донбасу» і календаря» проведення таких виборів. Крім того, сказав Еро, і від України, і від Росії будуть домагатися поступу в розведенні сил сторін.

Москва теж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань. Київ натомість наголошує, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначила б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Наприкінці минулого тижня заступник голови адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявляв, що керівники Франції та Німеччини погодилися на ідею створити «дорожню карту» виконання мінських угод, яка передбачала б чітку послідовність безпекових кроків для припинення бойових дій на Донбасі.

XS
SM
MD
LG