Доступність посилання

ТОП новини

Якою має бути зарплата депутатів, щоб не було спокуси «купувати» голоси?


Депутати Верховної Ради проголосували за збільшення своїх зарплат майже вдвічі. Так, з 1 листопада депутати мають отримувати близько 36 тисяч гривень на місяць, а з 1 грудня – 40. Та ці плани можуть і не здійснитись. Прем’єр-міністр заявив, що уряд не підтримує таку ініціативу і наполягатиме на відхиленні правки до бюджету. Вже після голосування за держбюджет, який зокрема включав і норму про зарплати депутатам, окремі парламентарії та фракції також висловилися за скасування підвищення. Але дехто в Раді вважає по-іншому: в депутата має бути висока зарплата, щоб не було спокуси пристати на пропозиції торговців голосами.

Володимир Гройсман висловив категоричну незгоду із підвищенням зарплати депутатам і пообіцяв скасувати правку.

«Зараз ми в уряді опрацьовуємо зміни, запропоновані народними депутатами. Ті, які слушні, будуть враховані. Але деякі будуть нами однозначно відхилені. Ми не підтримаємо ініціативу депутатів підвищити самим собі зарплату практично вдвічі. Вважаю, що це питання зараз не на часі», – заявив прем’єр.

Високі зарплати приведуть до парламенту нових політиків –депутати

З ініціативою скасування правки виступив «Опозиційний блок», а фракція
«Народний фронт» пропонує спрямувати ці гроші на безпековий сектор, на потреби тих, хто захищає країну на фронті.

Андрій Тетерук, заступник голови фракції, пояснив, що «Народний фронт» голосував за бюджет в першому читанні, а не конкретно за зарплати депутатам, яке було одним з сотень питань. Але він вважає, що зарплати в політичних діячів у перспективі мають бути гідними. На його думку, висока зарплата не зупинить тих, хто прийшов красти, але, зрештою, призведе до того, що нові молоді політики будуть активніше долучатись до такої роботи. А от покарання за прогули та неналежне виконання обов’язків мають бути жорсткішими.

Чому я повинен їздити в тому костюмі, який я купив два роки назад?
Андрій Тетерук

«Ми повинні обирати тих народних депутатів, які хочуть щось змінити і забезпечувати їм гідний рівень існування в політикумі. Треба їздити за кордон і виглядати як український політик. А у відрядження закордонні я повинен їздити, тому що я не лобіюю там свої персональні інтереси, в мене немає бізнесу. Я захищаю там виключно Україну. Чому я повинен залежати від того, маю я гроші поїхати закордон чи не маю? Чому я повинен їздити в тому костюмі, який я купив два роки назад?», – зазначає депутат в коментарі Радіо Свобода.

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

Андрій Тетерук називає популістськими заяви щодо призначення депутатам мінімальної заробітної плати, адже йдеться про відповідальність за країну, зауважує політик.

Правку щодо зарплат депутатів Верховної Ради вносив представник
«Блоку Петра Порошенко» Валерій Карпунцов на прохання представника апарату Верховної Ради. Та й сам ініціатор правки переконаний, що підвищення зарплат депутатам необхідне і це дозволить тим небагатьом депутатам, які живуть на зарплату протистояти політичним спокусам.

Схожої думки дотримується і Борислав Береза, позафракційний депутат. Фракції, які категорично проти підвищення зарплат депутатам, на його думку, мають на меті зберегти контроль над парламентаріями і не зацікавлені у послабленні цієї залежності.

А от Надія Савченко, депутат від «Батьківщини», переконана, що депутати не зменшать собі зарплати і не проголосують за відміну цієї правки.

Скільки можна заробити, якщо продавати голос?

Про процес скуповування голосів розповів Єгор Фірсов. До березня 2016 року він був народним депутатом, але його позбавили мандату, як він сам каже, через те, що чинив опір системі.

Він переконаний, що від підвищення зарплати депутатам зараз нічого не зміниться, але в стратегічному плані має значення – саме для появи в парламенті нових політиків. На його думку, зарплата депутата має бути ринковою для менеджерів і бути не меншою за 1000 доларів. Єгор Фірсов вважає, що це допоможе виправити ситуацію в майбутньому, а низька зарплата – шлях до корупції і це, на його думку, стосується всього державного сектору (не лише Верховної Ради).

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Єгор Фірсов каже, що процес скуповування голосів у парламенті не відбувається відкрито, але є люди які поступово «обробляють» політиків і залучають до співпраці у різних форматах. Якщо відомо, що політик категорично проти такої «співпраці», то його остерігаються, аби ці факти не отримали публічного характеру, пояснює екс-депутат.

Ніхто не каже вголос про якийсь хабар. Це відбувається у кожній фракції, групі, у кожному скликанні по-різному. Що стосується сум, вони коливаються від 10-20 тисяч доларів
Єгор Фірсов

«З тобою ведуть розмови. Ніхто не каже вголос про якийсь хабар. Це відбувається у кожній фракції, групі, у кожному скликанні по-різному. Що стосується сум, вони коливаються від 10-20 тисяч доларів за голосування, до навіть 100 тисяч. Умови є різні: або людина повинна голосувати місяць – приходити на засідання і голосувати так, як кажуть, або депутат повинен проголосувати за певні принципові питання», – пояснює в коментарі Радіо Свобода Єгор Фірсов.

«Ніколи депутати самі собі не встановлювали зарплат» – Чорновіл

Мова йде не про те, що депутати підвищили собі зарплату, а про те, як вони це зробили, вважає політичний експерт Тарас Чорновіл. Це вперше в історії парламенту, коли депутати своїм рішенням самі собі підвищують зарплату, стверджує Чорновіл, який був депутатом Верховної Ради у чотирьох скликаннях.

Ніколи депутати самі собі не встановлювали зарплат. Встановлювалися зарплати для державної служби Кабміном
Тарас Чорновіл

«Ніколи депутати самі собі не встановлювали зарплат. Встановлювалися зарплати для державної служби Кабміном, а депутати були прирівняні до першого рангу першої категорії державної служби. Це і так дуже високо, це посади міністрів. Піднімалися зарплати рішенням Кабміну. Сам працівник не може собі підняти зарплату. Депутати зробили в постанові, яка взагалі не має відношення до їхніх зарплат, в постанові про прийняття в першому читанні закону про державний бюджет, – вони внесли другий додаток, спеціально призначений для підняття їм зарплат. При чому, постанова йде у закон про державний бюджет на 2017 рік, а другий додаток стосується дати 1 листопада 2016 року. Як має ця норма діяти, які законодавчі практики тут і яке моральне обличчя, зрозуміти не можу», – наголошує Тарас Чорновіл.

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Зарплати за 12 років роботи у Верховній Раді коливались від дрібних до високих, згадує Тарас Чорновіл. Найвища в доларовому еквіваленті дорівнювала приблизно 2,5 тисячі доларів і значно перевищувала ту, яку отримують депутати зараз, каже політолог.

Тарас Чорновіл переконаний, що зарплата у керівників державного сектору, які приймають відповідальні рішення із загрозою корупції має бути висока. Але це на часі саме зараз, коли країна вишукує гроші аби підняти зарплати вчителям і медикам, наголошує він.

Політолог вважає, що зараз зарплата депутатів має залишитись такою, як є – 17,5 тисяч гривень. Зростати вона має разом із зростанням економіки країни, яке вже почалося, і разом з тим, як зростатимуть зарплати на державній службі, вважає Тарас Чорновіл і додає, що будь-які пряники мають зрівнюватися батогами. Під батогами політолог розуміє не лише фінансові методи зупинення корупції.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG