Доступність посилання

ТОП новини

На Черкащині стерилізуватимуть та вакцинуватимуть усіх собак-безхатьок


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Черкаси – Стерилізаційно-карантинні пункти для безпритульних собак створять у кожному районі Черкащини. На облаштування трьох пілотних центрів область отримала майже півмільйона гривень від Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив. Решту пунктів відкриватимуть поступово упродовж п’яти років. Саме стільки часу діятиме обласна програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманним методом, яку Черкаська обласна рада ухвалила однією із перших в Україні.

На Черкащині стерилізуватимуть та вакцинуватимуть усіх собак-безхатьок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Карантин, стерилізація та вакцинація від сказу. За такою схемою на Черкащині зменшуватимуть кількість безпритульних чотирилапих та контролюватимуть ситуацію із епідеміологічною безпекою населення. У регіоні створюють мережу карантинно-стерилізаційних пунктів, які облаштують у дев’ятнадцяти районах області.

Пункти не будуть притулками, де собак утримуватимуть постійно. Це лише мінімізована схема, яка дозволить за короткий час обробити, знизити популяцію безпритульних тварин
Олена Литвинова

«Застосовуватимуть метод «відлов – стерилізація – повернення». Тварину відловлюють, певний період за нею спостерігають – це вимоги закону, вимоги ветеринарії. Якщо ніяких хвороб не виявляють, її стерилізують і обов’язково роблять щеплення від сказу. Потім тварин повертатимуть на місце – якщо це не лікарня, не школа, а місце, де за нею дивилися, але не стерилізували. Тобто, пункти не будуть притулками, де собак утримуватимуть постійно. Це лише мінімізована схема, яка дозволить за короткий час обробити, знизити популяцію безпритульних тварин», – розповідає президент Черкаського обласного благодійного фонду «Еко-Центр» Олена Литвинова.

За словами зоозахисників, відкриття у межах регіону не одного-двох стерилізаційно-карантинних пунктів, а мережі закладів – це прецедент для України. Адже мова йтиме про комплексне вирішення проблеми безпритульних тварин на рівні усієї області.

Ми плануємо створити централізований сайт на рівні області, куди буде надходити інформація про всіх тварин, які потрапляють до пунктів у районах. Це буде зручно і для обліку, і для того, щоб ці тварини могли отримати шанс мати господарів
Оксана Савіцька

«Щойно тварину зареєстрували в пункті, інформація про неї відразу надходить у місцеві ЗМІ – це буде обов’язок керівника такого пункту повідомляти про неї. Тобто, пасивно їй шукатимуть господарів. Окрім того, ми плануємо створити централізований сайт на рівні області, куди буде надходити інформація про всіх тварин, які потрапляють до пунктів у районах. Це буде зручно і для обліку, і для того, щоб ці тварини могли отримати шанс мати господарів», – пояснює віце-президент Черкаського обласного благодійного фонду «Еко-Центр» Оксана Савіцька.

Зоозахисники відмовляться від нашийників і чіпів для стерилізованих тварин. Натомість після операції кожному собаці на внутрішню поверхню вушка наноситимуть унікальний наскрізний номер. Згідно із ним, у єдиній базі даних безпритульних тварин черкащани зможуть знайти детальну інформацію про конкретного собаку.

Пілотні пункти створять за канадські гроші

Перші три пункти у Каневі, Золотоноші та Катеринополі облаштують за півмільйона гривень, виділених Канадським фондом підтримки місцевих ініціатив при посольстві Канади в Україні. Активісти придбають медичний інструментарій для стерилізацій, засоби відлову та транспортування тварин. Місцева влада ж надасть приміщення, яке переобладнають під операційну, вживане авто та облаштує вольєри. Запрацювати такі пункти мають на початку наступного року.

«Золотоноша, наприклад, має таку ідею, щоб в них до стерилізації, до ветеринарної маніпуляції з тваринами долучалися випускники Золотоніського ветеринарного коледжу. У Катеринополі та Каневі є державні лікарні ветеринарної медицини. Власне, влада там планує із ними укладати договір, щоб звідти лікар приходив і займався цією проблемою», – продовжує Оксана Савіцька.

Обласна програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами розрахована на п’ять років. За підрахунками фахівців управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА, на облаштування усіх 19 пунктів необхідно щонайменше витратити три з половиною мільйони гривень. Із них майже півмільйона надають канадці. Решту залучатимуть із державного, обласного та місцевих бюджетів.

На 75 відсотків сподіваються знизити кількість безпритульних тварин в області

Органи місцевого самоврядування повинні ухвалити у себе таку програму на підставі нашої і проаналізувати, чи, можливо, у них уже є приміщення, яке можна просто обладнати стерилізаційними апаратами
Олена Звягінцева

«Практично усі райдержадміністрації погодили цю програму, а органи місцевого самоврядування повинні ухвалити у себе таку програму на підставі нашої і проаналізувати, чи, можливо, у них уже є приміщення, яке можна просто обладнати стерилізаційними апаратами. Можливо, хтось хоче реконструювати ті приміщення. Тобто, підійти по-господарськи до цього питання, відповідно до можливостей, які є у місцевій, сільській чи селищній раді», – пояснює очільниця управління Олена Звягінцева.

За даними обласного управління екології, в Черкаській області близько 47 тисяч безпритульних тварин. В установі сподіваються, що завдяки ухваленій програмі за п’ять років майже на три чверті знизиться кількість собак-безхатьок. Водночас така програма успішно діє у Черкасах від 2010 року. Після її запровадження одразу майже втричі знизилася кількість скарг містян щодо безпритульних тварин.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG