Доступність посилання

ТОП новини

Військову корупцію приховують під грифом «таємно» – співголова антикорупційного комітету


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україні запрацює ще одна антикорупційна організація – Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО), наполовину сформований іноземними експертами із досвідом роботи в антикорупційних і військових організаціях. Реформатори в українському міністерстві кажуть, що окремого антикорупційного органу їм давно не вистачало. Досвідчені волонтери стримано бажають удачі в боротьбі з корупцією в оборонній сфері, а провладні парламентарії закликають не використовувати гранти на фуршети.

Міжнародні експерти, громадські діячі та журналісти створили комітет для боротьби з корупцією в оборонному секторі – він буде аналізувати й оцінювати зусилля влади у боротьбі із хабарництвом та іншими злочинами в цій сфері. Незалежний Антикорупційний комітет з питань оборони» (НАКО) є спільним проектом Програми протидії корупції у сфері безпеки та оборони Тrаnsраrеnсу Intеrnаtiоnаl (TI-DSP) та TI України, за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів.

Комітет складається з 6 осіб, наполовину – з іноземців. З українського боку це голова правління «Centre UA» Олег Рибачук, екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко і головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик. Також у комітеті колишній уповноважений представник з питань боротьби із корупцією у Словенії Драго Кос, генерал-лейтенант британської армії, екс-командувач об’єднаного корпусу швидкого реагування НАТО Тімоті Еванс і екс- голова наглядової ради комунальних підприємств Місії ООН у Косові Джеймс Вассерстром. Він також працював в Афганістані, раніше був старшим радником з питань боротьби з корупцією при посольстві США в Кабулі, стратегічним радником і керівником напрямку боротьби із корупцією, спеціальним генеральним інспектором США з реконструкції Афганістану.

В Україні зміни відбуваються лише в двох випадках: коли є компетентний потужний тиск західних партнерів і коли до цього долучена українська громадськість. У цьому комітеті обидва фактори
Олег Рибачук

«Аналогічна організація була створена з ініціативи Transparency International в Афганістані, де вони моніторили бюджет у близько 15 мільярдів доларів. В Україні зміни відбуваються лише в двох випадках: коли є компетентний потужний тиск західних партнерів і коли до цього долучена українська громадськість. У цьому комітеті обидва фактори», – заявив Олег Рибачук в ефірі Радіо Свобода.

Як повідомив Рибачук, керувати комітетом буде секретаріат, голову якого призначать пізніше. За словами екс-віце-прем’єр-міністра, це буде досвідчена людина.

«Ця людина обіймала певну посаду, знає особливості українського оборонного сектору. Поки що у комітету було лише одне зібрання. Зараз ми готуємо свої пропозиції стосовно співпраці з НАТО», – заявив Рибачук.

Також він наголосив, що корупцію у військовій сфері ховають під грифом «таємно», зокрема експерти комітету аналізують те, що відбувається в «Укроборонпромі» – державного холдингу, який займається постачанням військової техніки в Збройні сили України.

Корупція скрізь, ми давно чекали такий орган – керівник проекту реформ у Міністерстві оборони

За словами керівника проектного офісу реформ при Міністерстві оборони Андрія Загороднюка, потреба в такому комітеті відчувалась давно.

«Офіс реформ займається антикорупційною тематикою тільки щодо змін у процесах і процедурах, але це дуже довгий шлях. А комітет буде направлений на те, що конкретно сьогодні робиться в міністерстві з точки зору корупційних питань», – заявив Загороднюк у коментарі Радіо Свобода.

Він наголосив, що так званий волонтерський десант, який свого часу «заходив» у Міністерство оборони не ставив перед собою глобальних завдань із боротьби з корупцією.

Системно боротися із корупцією в міністерстві може тільки саме міністерство або правоохоронні органи. Не скажу про кожного військовослужбовця, але корупція – скрізь, на різних рівнях і в різних департаментах
Андрій Загороднюк

«Волонтери працювали над окремим напрямками і проектами, зокрема речовим забезпеченням. Вони мали перешкоджати появі корупційних схем. А взагалі, системно боротися із корупцією в міністерстві може тільки саме міністерство або правоохоронні органи. Не скажу про кожного військовослужбовця, але корупція скрізь, на різних рівнях і в різних департаментах», – говорить експерт.

Член парламентського комітету з питань безпеки і оборони народний депутат Іван Вінник зазначає, що іноземне фінансування може бути витрачене не за призначенням.

Якщо ця організація буде робити розслідування, домисли, догадки та інсинуації, то нехай спочатку покажуть на комітеті, а потім несуть у маси
Іван Вінник

«У нас уже офіс ПРООН розробляв систему електронного декларування, яка досі не працює, потім ще купували ліки на кількасот мільйонів. Тепер ведуться кримінальні провадження. Сподіваюсь, що гроші Нідерландів у даному випадку будуть використані за призначенням, а не, як завжди, на фуршети, круглі столи тощо. Хочу заявити, що, якщо ця організація буде робити розслідування, домисли, догадки та інсинуації, то нехай спочатку покажуть на комітеті, а потім несуть у маси», – заявив Вінник у коментарі Радіо Свобода.

Симптоми корупції, які були раніше, існують і сьогодні – волонтер

Волонтери з досвідом ставляться до створення комітету обережно, але бажають успіху у починаннях. Нелі Стельмах близько року працювала в Міністерстві оборони, була заступником директора департаменту державних закупівель. Зараз – просто волонтер, з міністерства пішла минулого року. Раніше визнавала, що не всі корупційні схеми їй вдалося поламати.

Це добре, тому що громадськість має робити те, що не може зробити держава. Багато чого в нашій країні починалося з громадської ініціативи
Нелі Стельмах

«Якщо вони своєю метою поставили боротьбу з корупцією в Міністерстві оборони і інших силових відомствах, то це нормально. Нехай відслідковують, нехай проводять розслідування. Це добре, тому що громадськість має робити те, що не може зробити держава. Багато чого в нашій країні починалося з громадської ініціативи», – заявила Стельмах в коментарі Радіо Свобода. Вона наголосила, що знає людей у комітеті, але у військовій сфері з ними не стикалася.

Аеророзвідник Натан Хазін каже, що без судової реформи і зусиль військової прокуратури поламати корупцію не вдасться, грошей у Міністерства оборони стає все більше.

Бюджет Міністерства оборони в рази більше того, який був колись. Це дуже серйозні гроші, а симптоми корупції, які були в армії раніше, продовжують існувати і сьогодні
Натан Хазін

«Корупційна складова в армії домінує, тому в мене глибокі сумніви в тому, що створення комітету на щось вплине. Усі зараз нібито займаються боротьбою із корупцією, а явно нічого не відбувається. Бюджет Міністерства оборони в рази більший того, який був колись. Це дуже серйозні гроші, а симптоми корупції, які були в армії раніше, продовжують існувати й сьогодні», – заявив Хазін.

Наступне засідання комітету відбудеться в грудні. На ньому мають сформувати секретаріат організації і представити секретаря.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG