Доступність посилання

ТОП новини

Нідерланди просять у ЄС гарантій для ратифікації угоди з Україною


Марк Рютте
Марк Рютте

Уряд Нідерландів просить у парламенту країни більше часу для досягнення компромісу з Європейським союзом, який дозволив би Нідерландам ратифікувати угоду про асоціацію з Україною і одночасно взяти до уваги стурбованість громадян, що голосували на референдумі в квітні проти цієї угоди.

Парламент дав кабінету міністрів Нідерландів термін на вирішення проблеми з договором про асоціацію з Україною до 1 листопада. Однак, як заявив 31 жовтня прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, рішення з цього питання необхідно відкласти, принаймні, до середини грудня, коли відбудеться черговий саміт ЄС.

Рютте написав у Facebook, що має намір домогтися від партнерів по Євросоюзу підписання документа, в якому стверджувалося б, що Україна не повинна стати членом Євросоюзу, що ЄС не надасть їй гарантій безпеки і додаткової фінансової допомоги, а українські працівники не отримають ніяких привілеїв на європейському ринку праці. Підписання такого документа, на думку Рютте, має стати відповіддю на занепокоєння виборців, що відобразилася в підсумках референдуму 6 квітня.

Голова Ради ЄС Дональд Туск у Twitter підтвердив, що переговори керівництва ЄС з Нідерландами будуть продовжені.

У разі, якщо згода буде досягнута, заявляє Рютте, парламент Нідерландів повинен буде ратифікувати угоду про асоціацію з Україною, незважаючи на те, що більшість тих, хто взяв участь у референдумі, висловилася проти.

Результати референдуму не носять юридично зобов’язуючого характеру, хоча уряд і обіцяв взяти їх до уваги.

За словами Рютте, відмова від угоди з Україною «завдасть європейській стабільності великої шкоди», оскільки документ вже ратифікований всіма країнами ЄС, крім Нідерландів, а також оскільки відмова від асоціації може дестабілізувати ситуацію в самій Україні, в чому – як стверджує прем’єр Нідерландів – зацікавлена Росія. «У відповідь на російську зовнішню політику, яка веде до дестабілізації на кордонах Європи, необхідна єдність», – написав прем’єр Нідерландів.

Тим часом, як повідомив Радіо Свобода депутат від опозиційної Соціалістичної партії Нідерландів Гаррі ван Боммел, політична опозиція Нідерландів відмовилася підтримувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС і очікує, що прем’єр-міністр Марк Рютте її теж не ратифікує.

XS
SM
MD
LG