Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: журналісти і безкарність системи


Доброго ранку!

Кожні п’ять днів у світі в результаті своєї роботи гине один журналіст, заявляє спеціалізована установа ООН із питань освіти, науки і культури, ЮНЕСКО. Як йдеться у звіті міжнародної організації, 2015 рік став другим за небезпечністю для журналістів за десятиліття. Протягом останніх десяти років у світі вбили 827 журналістів, зокрема минулого року – 115.

Про безпеку і перепони у роботі журналістів говорили через відповідну дату – міжнародний День припинення безкарності за злочини проти журналістів, який відзначають 2 листопада. В Україні з початку року працівникам ЗМІ більше ста разів перешкоджали в роботі, аж до застосування сили, свідчать підрахунки Інституту масової інформації. Чи не найбільшим викликом для захисту свободи слова в Україні наразі є незавершене розслідування щодо вбивства Павла Шеремета та інших резонансних убивств журналістів в Україні.

Тривожним дзвінком стало також і звільнення з посади голови Національної телекомпанії України Зураба Аласанії, яке вже схвалив Кабінет міністрів. Аласанія підтвердив, що комунікація з владою стосовно проблемних моментів була ускладнена, в тому числі і через його «принципову позицію» щодо виходу на телеканалі низки програм розслідувань, зокрема програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і «UA:Першого»). «Є великий ризик, що наступна людина, яка прийде за Зурабом, буде закривати проекти розслідувань, не продовжувати співпрацю, наприклад, із Радіо Свобода. І це треба буде сприймати не інакше, як акт цензури влади, вчинений руками зручних людей», – вважає автор і ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

«Здоровий» Дадін і «оброблений» Сущенко

Після листа російського активіста Ільдара Дадіна, який заявив про побиття, катування його і погрози вбивством у Карельській колонії, до нього привели лікарів. Втім, медики оцінили стан ув’язненого як «задовільний». Дружина і правозахисники не вірять цьому.

***

Міщанський суд Москви почав розглядати по суті кримінальну справу директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної. Її звинувачують в екстремізмі і розтраті коштів. Перше судове засідання у справі тривало не більше ніж дві години. Шаріна свою провину не визнала і заявила, що їй не зрозумілі обвинувачення в екстремізмі.

***

Про нові подробиці українського журналіста Романа Сущенка під час свого візиту в Київ повідомив його адвокат Марк Фейгін. Звинувачення базується на свідченнях друга журналіста, який виступає як свідок, розповів атвокат. Фейгін припускає, що чоловіка змусили дати такі свідчення, адже спецслужби «розробляли» Сущенка з минулого року, виходячи з матеріалів справи. У СІЗО «Лефортово» до журналіста ставляться ввічливо, катувань і тиску він не зазнавав, повідомляє адвокат. Лише протягом перших діб йому намагалися оформити «явку з повинною», яку Сущенко не підписав і вимагав зустрічі з українським консулом, якого спершу до затриманого не пускали.

***

Співробітники російського офісу міжнародної правозахисної організації Amnesty International виявили нові замки на дверях офісу, а також повідомлення про те, що об'єкт є «власністю суб'єкта Росії». Офіційних коментарів російська влада поки не надала. Відео і подробиці такої несподіванки тут.

***

Росія відроджує військові бази в окупованому Криму. Кореспондент Reurters під час своєї поїздки нарахував 18 робочих військових об'єктів, включаючи морські бази, радіолокаційні станції стеження й аеродроми. Так, на повноцінні військові бази перетворено бункер у Севастополі, аеродроми «Бельбек» і в Джанкої. Також нова база на тисячу осіб будується у Перевальному. Фото об’єктів та деталі їхньої трансформації ви знайдете за цим посиланням.

Будьте пильні та обережні і бережіть себе!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG