Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: перемога Трампа і реакція світу


Доброго ранку!

Для багатьох стала несподіванкою перемога на вибрах Дональда Трампа – він став 45-м президентом США. Відомий бізнесмен та медіамагнат впевнено переміг у 29 штатах, в тому числі і там, де мешканці десятиліттями голосували за демократів.

Він став першою особою у США, яка стала президентом, не обіймаючи посади в уряді чи війську, розбивши таким чином мрію Гілларі Клінтон стати першою в історії США жінкою-президентом.

Офіційно президентські повноваження Трампа розпочнуться 20 січня 2017 року.

Реакції світу

Президент Росії Володимир Путін одним з перших привітав Дональда Трампа з перемогою. Провладні російські політики теж зраділи. Перемогу Трампа на президентських виборах у США вони сприймають як благу звістку про швидке скасування санкцій. Хоча опитані нами експерти думають дещо інакше.

Європейські лідери відреагували на таку новину набагато стриманіше, але вже запросили переможця якнайшвидше зібратися разом на саміт ЄС-США, а також відвідати штаб-квартиру НАТО.

Наслідки для України

Привітав Дональда Трампа і український президент. Ситуацію, коли ніхто до останньої миті не знає результатів, Петро Порошенко назвав «символом справжньої демократії».

Разом з тим обрання Трампа президентом Америки, який під час виборчої кампанії робив деякі прихильні до Кремля заяви, ставить перед Україною нові виклики. Найближчі місяці Трамп гуртуватиме команду, яка визначатиме закордонну політику Сполучених Штатів. За цей час Київ має продемонструвати Вашингтону: безпека України – в інтересах Америки, зазначає український парламентар Ганна Гопко. У будь-якому випадку завдяки системі стримувань і противаг, передбаченій Конституцією США, чимало залежить від того, чи підтримає політику, запропоновану Трампом, Конгрес США.

Та годі про Америку. І суто українських новин вистачає. Ось декілька з Верховної Ради та Кабміну.

Кабінет міністрів України погодив звільнення Міхеїла Саакашвілі з посади голови Одеської ОДА. До слова, користувачі соцмереж вже запрошують Гілларі Клінтон зайняти його місце.

А голова комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв ініціював відставку Юрія Луценка з посади генпрокурора України.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Національне агенство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочали перевірку електронних декларацій держслужбовців. Втім, досі немає декларацій трьох народних депутатів: Марії Матіос, Олександра Онищенка та Сергія Клюєва.

До другого читання готовий проект державного бюджету на 2017 рік.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Результати чергового Мінська

У Мінську пройшло чергове засідання Тристоронньої контактної групи із врегулюванню ситуації на сході України. Київ заявив, що бойовики мали б надати коректну інформацію про затриманих українських заручників, і зробив компромісні пропозиції задля їх звільнення. Також контактна група доручила забезпечити відкриття до 23 листопада контрольного пункту в’їзду-виїзду біля Золотого. («Золоте» – нині єдиний автомобільний пункт пропуску на лінії розмежування у Луганській області.)

День писемності і мови

У День української писемності й мови українці в усьому світі мали змогу долучитися до ювілейного 15-го Диктанту національної єдності. Статус міжнародного диктант мав уперше: радіомости вдалося налагодити, зокрема, з українцями Австралії, Китаю, Росії, Португалії та Польщі.

Якщо бажаєте перевірити свої знання, то ми підготували для Вас коротенький тест «Чи розпізнаєте ви суржик?».

***

Та окрім нинішньої перемоги Трампа і Дня писемності, 9 листопада нагадало українцям і про визначну історичну подію в національно-визвольному русі. З нагоди 40-річчя створення Української Гельсінської групи (УГГ) у Києві, Львові, Тернополі й інших містах України згадували зусилля правозахисників-дисидентів у відстоюванні в СРСР положень Прикінцевого акту Гельсінських угод та норм загальної Декларації прав людини.

До 40-річчя УГГ Радіо Свобода підготувало спецпроект.

Цінуйте щасливі миті і вірте в хороше!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG