Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ «вибиває» адвокатів із кримських справ


Адвокат Микола Полозов
Адвокат Микола Полозов

Вікторія Веселова

Російський адвокат Микола Полозов заявляє про тиск з боку слідчих органів анексованого Криму. Слідчі ФСБ за допомогою підконтрольних Росії кримських судів домагаються зміни процесуального статусу адвоката у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, маючи намір перевести його із захисника у свідки. Якщо це відбудеться, Микола Полозов може втратити можливість надавати адвокатські послуги Умерову, якому загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Про перші спроби тиску адвокат Микола Полозов заявляв ще два місяці тому. Тоді за нього по черзі взялися кримські слідчі російського слідкому, ФСБ і підконтрольної Росії прокуратури Криму.

Слідчі ‒ ​«на всі руки майстри»

В середині вересня Миколі Полозову зателефонували з кримського управління Слідчого комітету Росії і запросили надати пояснення в рамках дослідчої перевірки за заявою підконтрольної Росії прокуратури Криму.

Перевірка була ініційована у зв'язку з дописами адвоката на сторінці у Facebook. На думку слідчих, у цих повідомленнях є характеристика державного обвинувача у справі політв'язня Ахтема Чийгоза ‒ прокурора Домбровського, імовірно, висловлена словами «дрібний, незначний».

У слідкомі ці пости розцінили як такі, що підпадають під дві статті Кримінального кодексу Росії ‒ 297 (неповага до суду) і 319 (образа представника влади). Щоправда, саму кримінальну справу поки що не порушили.

Тим часом, щодо Миколи Полозова активізувалися і співробітники ФСБ. Слідчий кримського управління російської спецслужби Ігор Скрипка раніше подав клопотання до Київського райсуду Сімферополя про дозвіл проведення слідчих дій щодо Полозова, зокрема, його допиту у кримінальній справі Ільмі Умерова. Але це клопотання було відхилене.

Однак тиждень тому адвокат отримав повідомлення від судді Верховного суду Криму Олени Прибилової, яка повідомила про розгляд 8 листопада апеляційного подання прокурора про проведення слідчих дій щодо нього. З документа випливає, що апеляцію на рішення суду, який відхилив клопотання ФСБ про допит Полозова, подав старший слідчий підконтрольної Росії прокуратури Криму на прізвище Пакула.

У результаті суддя Прибилова 8 листопада задовольнила це клопотання і постановила надіслати рішення про допит Полозова на новий розгляд. Таким чином, слідчі ФСБ отримали шанс домогтися зміни процесуального статусу адвоката. Якщо це станеться, Полозов може втратити можливість захищати свого підзахисного Ільмі Умерова, якому загрожує до п'яти років позбавлення волі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Росії (сепаратизм).

Це спроби на моєму прикладі показати іншим адвокатам, що захищати кримських татар небезпечно. Я можу тільки сказати, що піддаватися цьому тиску я не буду, буду працювати і далі
Микола Полозов

«Безумовно, завданням слідчих органів ФСБ є надати мені інший процесуальний статус в цій справі Ільмі Умерова, щоб надалі я не міг захищати його інтереси в суді в якості захисника. Це тиск на мене як на адвоката, який захищає кримських татар у Криму. Це спроби на моєму прикладі показати іншим адвокатам, що захищати кримських татар небезпечно. Я можу тільки сказати, що піддаватися цьому тиску я не буду, буду працювати і далі», ‒ наголосив адвокат.

Радянська практика, що отримала нове життя

На ситуацію з Миколою Полозовим вже відреагували його колеги. «Досі не можу звикнути (та й не буду) до кримських реалій, коли ФСБ дозволено відкрито чинити тиск на адвоката, залучаючи до цього ще й суд. Надавши Полозову статус свідка, ФСБ виведе його зі справи», ‒ написав у Facebook кримський адвокат Еміль Курбедінов, який також виступає захисником у низці кримінальних справ, пов'язаних з незаконним переслідуванням кримчан.

Він стверджує, що теж стикається з тиском із боку ФСБ.

«Мене, із залученням севастопольських судів, ФСБ 2015 року усунули абсолютно безпідставно від захисту трьох хлопців, які зараз у Ростовському СІЗО чекають апеляційного розгляду вироку», ‒ зазначає Курбедінов.

Про схему виведення адвокатів із резонансних кримінальних справ говорить і російський адвокат Дмитро Сотников. Він розповідає, що за час його роботи над справами кримських братів Костенків представники підконтрольних Росії слідчих органів Криму двічі намагалися вивести його з цих справ за тією ж схемою, яку зараз застосовують до Полозова.

«Мене двічі намагалися допитувати у справі Олександра Костенка і Євгенія Костенків. Але мені вдалося у процесі пояснення російського законодавства посадовцям переконати їх, що вони не мають права мене допитувати. Я людина пряма, якщо треба, можу і на крик зірватися. Психологічно вони, напевно, зрозуміли що нічого не зможуть зі мною зробити», ‒ каже адвокат.

За словами Сотникова, схема виведення адвокатів з кримінальних справ за допомогою зміни їх процесуального статусу застосовується і в Росії.

«Таким чином, адвокатів «вибивають» з справ. Цей прийом пішов ще з радянської практики. Він був досить поширений раніше і зараз отримує нове життя. Я стикався з подібними фактами нечасто, але, якщо запитати у адвокатів старшого віку, які мають радянську практику, то вони скажуть, що таке було поширене. Тобто ми маємо справу з регресом», ‒ каже юрист.

«Поганим дзвіночком» назвав ситуацію з Миколою Полозовим ще один його російський колега Олександр Попков, який теж виступає захисником кримських політв'язнів.

Такі ситуації траплялися у Росії і раніше. Адвокатське співтовариство завжди було цим обурене, тому що це спосіб вивести неугодного адвоката зі справи
Олександр Попков

«Такі ситуації траплялися у Росії і раніше. Адвокатське співтовариство завжди було цим обурене, тому що це спосіб вивести неугодного адвоката зі справи. Зрозуміло, що адвокат ніколи не буде давати свідчення проти свого довірителя. Але для слідчих важливий сам факт виклику на допит, визнання його свідком. І тому він не може надалі надавати послуги з захисту свого підзахисного. На мій погляд, це незаконно», ‒ сказав адвокат.

Способів уникнути подібних хитрощів практично немає. За словами Олександра Попкова, були випадки, коли російські адвокати не були на допиті у ФСБ, щоб зберегти можливість захищати своїх підзахисних.

Микола Полозов наразі повідомив про намір звернутися до Федеральної палати адвокатів, оскільки дії, пов'язані із захистом Ільмі Умерова, є адвокатською таємницею, яка не підлягає розголошенню.

Оригінал ‒ на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG