Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Росії повідомляє про зізнання «кримських диверсантів», адвокат: «це фантазії слідства»


Співробітники ФСБ ведуть одного із затриманих до зали Ленінського районного суду Севастополя
Співробітники ФСБ ведуть одного із затриманих до зали Ленінського районного суду Севастополя

Представники ФСБ Росії 14 листопада повідомили, що затримані в Севастополі українці Дмитро Штибліков і Олексій Бессарабов «зізналися», що є «військовослужбовцями української розвідки». Відео допиту опублікувало видання «Политнавигатор».

На відеозаписі допиту затриманий Олексій Бессарабов каже, що «перебуває на службі в українській розвідці з 2008 року». Згідно з відео, другий затриманий Дмитро Штибліков заявив, що «служить у розвідуправлінні з 1998 року». За словами затриманих, перед ними «стояло завдання збору розвідувальної інформації про склад, дислокацію й організацію нових частин збройних сил Росії на території Криму, підбір об'єктів для здійснення диверсій».

Під час допиту затримані нібито сказали, що «окремим завданням» було отримання інформації про цілі й етапи навчань збройних сил Росії, які проводилися на анексованому півострові. Штибліков також нібито розповів, що за легендою «працював на цивільній посаді в російському Міноборони». Він нібито пояснив, що це було потрібно для «легалізації» на території Криму.

Адвокат Дмитра Штиблікова Олександр Попков заявив, що йому не дають доступу до свого підзахисного. Попков припустив, що якщо свідчення були дані, то, найімовірніше, це було зроблено під тиском.

У них усе дуже погано. Вони залякані й дають будь-які свідчення
Олександр Попков

«Затримані перебувають в ізоляторі в Бахчисараї, але доступу захисту до них немає. У них усе дуже погано. Вони залякані й дають будь-які свідчення. Ми побоюємося, що затримані під тиском можуть відмовитися від адвокатів за угодою. Всі ці свідчення – це фантазії слідства. Надалі першорядне завдання – це отримати допуск до затриманого», – сказав Попков у коментарі «Крим.Реалії».

У ФСБ Росії 10 листопада заявили, що 9 листопада в Севастополі затримали «членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України».

Олександр Попков
Олександр Попков

Російське агентство «ТАСС» із посиланням на джерело в російських правоохоронних органах повідомило, що імена трьох затриманих – Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка.

Підконтрольний Кремлю Ленінський районний суд Севастополя 10 листопада заарештував трьох затриманих у Севастополі «диверсантів» на два місяці.

Дмитро Штибліков і Олексій Бессарабов до 2014 року працювали військовими експертами в центрі «Номос». Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, в минулому – капітан корабля радіоелектронної розвідки.

Затриманий Олексій Бессарабов
Затриманий Олексій Бессарабов

ФСБ Росії ввечері 10 листопада оприлюднила відеозапис затримання в Севастополі так званих «українських диверсантів». На відео демонстрували нібито знайдену під час обшуку візитівку Дмитра Яроша, колишнього керівника «Правого сектору».

Оригінал ‒ на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG