Доступність посилання

ТОП новини

Голова НБУ звинуватила Тимошенко в обмані і спробі дестабілізувати ситуацію


Юлія Тимошенко, архівне фото
Юлія Тимошенко, архівне фото

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що лідер політичної партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, яка збирає вкладників збанкрутілих банків на мітинги, за її словами, «відверто обманює українців».

«Цифри та факти, якими вона (Тимошенко – ред.) послуговується у своїх виступах та агітматеріалах, не відповідають дійсності та не витримують ніякої критики», – заявляє Гонтарева.

За її словами, до Тимошенко «приєдналися декілька народних депутатів, які намагаються дестабілізувати економічну ситуацію, аби використати це у власних політичних цілях».

«Популістські гасла вигідні і для власників збанкрутілих банків. Їм Національний банк України завадив проводити схемні операції, виводити кошти з банків, продовжувати кредитувати депозитами вкладників виключно свій бізнес. І при цьому вони не хочуть повертати борги», – додала голова Нацбанку.

Коментуючи плановану акцію протесту вкладників банків, вона додала: «Якщо виконати політичні обіцянки організаторів цієї акції, то Україна повернеться у 90-і роки. Запуститься друкарський станок – так робили всі попередні представники влади. Тільки за прем’єрства Тимошенко Національний банк надав банкам 84 мільярдів гривень рефінансування та на рекапіталізацію банків ще близько 12 мільярдів гривень. Більша частина цих коштів виведена з банків їхніми власниками та вже не буде повернута державі».

«Негативні наслідки емісії, яка пропонується політиками, відчують на собі десятки мільйонів українців. За сьогоднішніх умов це спровокує стрімке зростання цін на продукти та послуги, знецінення гривні, здорожчання імпортних товарів (у першу чергу медикаментів та палива). І вже ніхто з міжнародної спільноти не підтримає Україну та не допоможе нам», – попередила Гонтарева.

Вона також закликала народних депутатів «припинити політичні інсинуації та працювати разом із нами над реформою фінансового сектору», а до українців звернулася з закликом не піддаватися на маніпуляції й наголосила: «В економіці немає місця популізму!»

Юлія Тимошенко раніше в понеділок заявила, що у вівторок, 15 листопада, «українці, які втратили свої заощадження в банках, виходять на безстрокову акцію, протестуючи проти політики Нацбанку». «Люди хочуть повернути свої гроші! Вони хочуть завтра сказати «ні» такій політиці та будуть вимагати відставки голови НБУ», – заявила вона. При цьому, додала Тимошенко, вона обурилась тим, що влада намагається очорнити обдурених вкладників, показати, що ця безстрокова акція є «рукою Кремля».

Напередодні у Службі безпеки України заявляли, що Росія готує в листопаді акції протесту з метою дестабілізації ситуації в Україні. За даними відомства, саме у вівторок, 15 листопада, має початися всеукраїнська акція протесту банківських вкладників, а 17 листопада продовжаться протести щодо підвищення тарифів. В СБУ заявляють, що ці акції спрямовані на внутрішню дестабілізацію і організацію дострокових парламентських виборів в Україні. Російська сторона наразі цих заяв СБУ не коментувала.

XS
SM
MD
LG