Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Росія поспіхом відмежовується від Гааги


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Доброго ранку!

Росія – держава-окупант. Тепер офіційно на міжнародному рівні

Комітет Генеральної асамблеї ООН з прав людини схвалив ініційовану Україною резолюцію щодо окупованого Росією українського Криму, в якій дається критична оцінка прав людини на півострові. Росія вперше називається державою-окупантом на такому рівні.

За резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)» проголосували 73 країни, проти – 23, утрималися – 76 країн. Серед тих, хто був проти, окрім Росії, були Вірменія, Казахстан, Білорусь. Більше того, Білорусь намагалася заблокувати кілька резолюцій, в тому числі щодо Криму, через процедуру «No action motion» (пропозиція взагалі не розглядати порядок денний). Віце-спікер парламенту України Ірина Геращенко назвала такі дії сусідньої держави «ножем у спину». А постійний представник України при ООН Володимир Єльченко додав, що це змушує переглянути відносини з офіційним Мінськом на міждержавному рівні.

Очікується, що затвердження ухваленої резолюції на пленарному засіданні Генсамблеї ООН може відбутися в грудні 2016 року.

Росія без Гааги

Президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження про відмову Росії бути учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Згодом прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія вирішила не брати участі в Римському статуті з міркувань захисту національних інтересів. Втім, для Києва така відмова не матиме наслідків на міжнародному рівні, – прокоментували в українському МЗС.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Продовження протестів під НБУ

Під Нацбанком другий день поспіль збиралися мітингувальники. Цього разу їх налічувалось близько тисячі. Повідомлень про правопорушення під час акції не було.

Реагуючи на невдоволення «банкопадом», Верховна Рада ухвалила президентський законопроект про повернення коштів ошуканим вкладникам. А 16 листопада Петро Порошенко його підписав. Виплати мають початися через 20 днів після підписання.

Недоторканний Новинський

Регламентний комітет Верховної Ради відклав ухвалення рішення щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від фракції «Опозиційний блок» Вадима Новинського. Члени комітету пояснили це рішення тим, що Генпрокуратура і генпрокурор Юрій Луценко, який брав участь у засіданні, не відповіли на всі запитання депутатів. Сам Новинський назвав висунуті звинувачення політичними деклараціями. Тим часом деякі експерти подання щодо Новинського називають «непрофесійним» і «неякісним», та кажуть, що це може стати причиною, чому його можуть не підтримати у парламенті.

Без віз, але з онлайн-скануванням

Єврокомісія пропонує систему інтернет-контролю усіх, хто в’їжджає до країн «шенгену». Мовляв, для більшого контролю потенційних терористів і потоків міграції. Процедура має запрацювати не одразу, а впродовж наступних 3 років і коштуватиме 5 євро. Втім, спершу потрібна підтримка її з боку держав-членів ЄС та Європейського парламенту.

«Наша людина» у Трампа

Джон Болтон, колишній посол США в ООН та високопосадовець Держдепартаменту США часів президентства Джорда Буша-молодшого, є одним із провідних претендентів на посаду державного секретаря США в уряді Дональда Трампа. «Голос Америки» зібрав найважливіші висловлювання Джона Болтона щодо України.

«Сепаратистський експеримент» чи демократія?

Великого суспільного резонансу набула спроба провести по лінії Міністерства освіти України нове опитування серед школярів 7-11 класів. Цю тему порушила дитяча письменниця та педагог Лариса Ніцой, яка, зокрема, звинуватила представників Міносвіти, а також Національну академію педагогічних наук у насаджуванні дітям «сепаратистських ідей». Директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна в коментарі Радіо Свобода запевнила, що анкета дійсно є невдалою, однак жодна з її вад не могла вплинути на думку підлітків, а обвинувачення в сепаратизмі – це «буря у склянці води». Міносвіти взялося переглядати анкету. Тож опитувати школярів наразі ніхто не буде.

На завершення сьогоднішнього огляду радимо почитати інтерв’ю з представником хакерської спільноти Sean Townsend із групи RUH8, що брав участь в оприлюдненні «листів Суркова». «Незабаром ми оприлюднимо листування про те, як під виглядом децентралізації Москва планує «повзучу федералізацію», – анонсував серед іншого він.

Намагайтесь нічого не приховувати. Будьте чесними перед собою та світом

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG