Доступність посилання

ТОП новини

На що розраховують Азаров і Янукович


Колишні прем'єр-міністр та президент України Микола Азаров та Віктор Янукович
Колишні прем'єр-міністр та президент України Микола Азаров та Віктор Янукович

Оголошені в розшук в Україні політики, які керували державою до Майдану, ховаються в Росії і в окупованому Росією українському Криму, вони дають інтерв'ю російським виданням, критикують нинішню українську владу в соцмережах і пророкують «новий Майдан».

Тиждень тому Сергій Арбузов, екс-голова Національного банку України, колишній віце-прем'єр-міністр України в ефірі однієї з російських радіостанцій сказав, що де-факто «третій Майдан» вже «стартував». Про те, що протест сьогодні – це привід влади замислитися, нещодавно говорив і ще один утікач – колишній голова уряду Микола Азаров. Російський підприємець і політик Костянтин Боровий каже, що колишні керівники України розраховують на повернення. І, на жаль, за словами Борового, економічна ситуація в Україні дає їм привід сподіватися на це не без підстав.

Костянтин Боровий
Костянтин Боровий

Вони розраховують на те, що проваляться реформи, і вони повернуться
Костянтин Боровий

«Вони розраховують на те, що проваляться реформи, і вони, нарешті, повернуться. Тим більше, що вони бачать, як у Росії це все відбувалося. Вони розраховують, що таке ж станеться і в Україні. На жаль, треба визнати, що деяке уповільнення реформ дає їм підстави так думати», – каже Боровий.

Історичні паралелі

Керівник центру українських досліджень інституту Європи РАН Віктор Мироненко вважає, що незважаючи на складнощі, з якими зараз стикається Україна, повернення назад вже неможливе. За фахом історик – Мироненко проводить історичні паралелі.

Віктор Мироненко
Віктор Мироненко

«Мені вся ця ситуація нагадує Французьку революцію, коли після революції відбулася реставрація Бурбонів, тоді, здається, про них сказали, що вони нічого не зрозуміли, нічого не забули і нічому не навчилися.

В мене таке враження, що колишні президент України Янукович і прем’єр міністр Микола Азаров все ж таки не зрозуміли, що сталося в Україні. Україна абсолютно незворотньо вже обрала шлях свободи
Віктор Мироненко

В мене таке враження, що колишні президент України Янукович і прем’єр міністр Микола Азаров все ж таки не зрозуміли, що сталося в Україні. І не зрозуміли того, що, як на мене, Україна абсолютно незворотньо вже обрала шлях свободи», – зауважує Віктор Мироненко.

Неприємні спогади

Ставлення пересічних росіян і російської політичної еліти до Януковича і Азарова далеке від позитивного, вважає доктор політичних наук Юлій Нісневич.

«В основному про них не те, що забули, а насправді не дуже хочуть згадувати. Тому що занадто багато неприємного з ними пов'язано. Тим більше, що антиукраїнська пропаганда теж трішечки стихла в російських ЗМІ, великою мірою. Зараз є «більш важлива проблема» – Трамп», – вважає Нісневич.

Більшість експертів вважає, що заспокоюватися колишнім українським керівникам не варто, тому що в Україні проти них порушені кримінальні справи. Тобто спокійне життя на території Росії для них не гарантоване надовго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG