Доступність посилання

ТОП новини

Утікачі з Криму до Великої Британії


Деякі з двадцяти громадян Росії та Грузії, підозрюваних в участі у міднародному злочинному угрупуванні, під час засідання суду. Мадрид, березень 2016 року
Деякі з двадцяти громадян Росії та Грузії, підозрюваних в участі у міднародному злочинному угрупуванні, під час засідання суду. Мадрид, березень 2016 року

Віктор Черецький

В Іспанії завершилася чергова великомасштабна операція по боротьбі з нелегальною імміграцією. Вона була спрямована проти іноземного злочинного угруповання, яке влаштувалося в країні і організовувало транзит громадян України до Великої Британії через іспанські аеропорти.

Всього під час операції в Іспанії було затримано 56 українських нелегалів і десяток членів угруповання на чолі з її лідером, який жив у Барселоні. Іспанські спецслужби припускають, що за останні два роки вони переправили до Великої Британії не менше за 6 тисяч українців. Операція здійснювалася за посередництва Європолу та за участю польської і британської поліцій. Про це розповіла на прес-конференції в Мадриді офіційний представник МВС Іспанії Лаура Гарабоа: «Під час операції за участю Національної поліції Іспанії вдалося знешкодити злочинну групу, яка за гроші займалася незаконним трафіком українців. Заарештовано осіб, які безпосередньо займалися перекиданням людей. Під час операції наша поліція взаємодіяла з силовими структурами інших країн, які спеціалізуються на боротьбі зі злочинними угрупованнями, які сприяють нелегальній імміграції, піддаючи при цьому своїх клієнтів великому ризику».

Консульство Великої Британії в Києві
Консульство Великої Британії в Києві

Через досить складну систему оформлення в'їзних британських віз так званим «трудовим мігрантам» з держав, які не є членами Євросоюзу, потрапити до Великої Британії зазвичай важко. Щоб ввести в оману британську владу, злочинці розробили складну схему, яка стала для спецслужб кількох держав справжньою головоломкою.

Громадяни України забезпечувалися польськими паспортами та іншими довідками і переправлялися з цими документами в Велику Британію складним транзитом через Іспанію та Ірландію
Дієго Фернандес

З іспанської сторони керував операцією заступник командира поліцейської бригади по боротьбі з нелегальною імміграцією (UCRIF) Дієго Фернандес. Ось що він розповів Радіо Свобода: «Це була незвичайна операція, під час неї були виявлені найрізноманітніші правопорушення, що здійснюються, до того ж, в декількох країнах. Справа в тому, що громадяни України забезпечувалися польськими паспортами та іншими довідками і переправлялися з цими документами в Велику Британію складним транзитом через Іспанію та Ірландію. Нам вдалося розкрити всю мережу, тобто тих, хто займався пошуком в Україні охочих іммігрувати, і тих, хто забезпечував транзит в інших країнах. Були виявлені люди, які добували польські документи, а також ті, хто забезпечував проїзд нелегалів на останньому етапі – в Ірландії».

У злочинній схемі, за даними іспанської сторони, особлива роль належала якійсь польській банді, яка діставали справжні паспорти, крали їх у польських громадян. Українцям-нелегалам підбиралися документи поляків, які мають з ними зовнішню і фізичну схожість, продовжує старший інспектор поліції Дієго Фернандес: «Польські документи викрадались у їхніх власників під час квартирних крадіжок і потім переправлялися в Іспанію. У громадянина України, лідера угруповання, який проживав у Барселоні, під час обшуку в будинку були виявлені 120 таких паспортів. Такий спосіб – використання крадених паспортів для перекидання нелегальних іммігрантів – застосовується в останні роки багатьма злочинними групами. Адже підроблені паспорти легко виявляються при перевірці в аеропорту. А у випадку з краденим, чужим, але справжнім паспортом визначити істину важко, особливо якщо нелегал схожий на його справжнього власника».

Спецназ Національної поліції Іспанії затримує підозрюваного
Спецназ Національної поліції Іспанії затримує підозрюваного

Однак під час операції усі 56 українців з польськими паспортами були затримані саме в аеропортах. Прибувши до Іспанії, вони в очікуванні документів і авіаквитків були розміщені у приватних квартирах, а потім через різні аеропорти для додаткової конспірації були відправлені до Ірландії. Іспанські спецслужби організували їхнє затримання відразу в 12 аеропортах країни. Представник прикордонної варти в мадридському аеропорту «Барахас» Хав'єр Нуньєс розповів, що, отримавши орієнтування, він і його колеги перехопили за один день сім громадян України: «Фальшивий паспорт ми визначаємо, навіть не розкриваючи його. Але останнім часом «увійшло в моду» використання крадених паспортів. Тут нам важче. Адже носії подібного паспорта часом навіть гримуються під власника, зображеного на фотографії. Ми змушені вчотирьох-вп'ятьох визначати, чи відповідає документ пасажиру».

Серед затриманих в аеропортах українців – чимало біженців з Криму, підкреслює старший інспектор Дієго Фернандес: «Це досить своєрідна тенденція. Саме за рахунок цих людей збільшився останнім часом імміграційний потік з України на Захід.

Ми напряму пов'язуємо те, що відбувається, з анексією Криму Росією. Нам доводиться мати справу з сумними наслідками тих подій».
Дієго Фернандес

Ми напряму пов'язуємо те, що відбувається, з анексією Криму Росією. Нам доводиться мати справу з сумними наслідками тих подій».

Члени злочинної мережі після затримання залишаються під вартою. Їм загрожує суд і тривалі терміни тюремного ув'язнення. Що ж стосується нелегалів, то їхня подорож, хоч і з фальшивими паспортами, відповідно до іспанських законів, злочином не вважається. Однак вони також перебувають під вартою – для з'ясування особистості та депортації, говорить Дієго Фернандес: «Важливо розрізняти дві категорії затриманих. Перша група – це члени злочинного угруповання, які здійснювали протиправні дії, збагачуючись за рахунок нелегальної імміграції. Вони сидять у в'язниці. А затримані в аеропортах громадяни України перебувають у приймальниках для нелегалів. Їхня спроба потрапити до Британії з Іспанії розцінюється як адміністративне порушення. Деякі з них – без грошей, тому що все віддали злочинцям, і без документів. Тож, на додачу до всього, їм просто нікуди подітися».

Перетин кордону із польським паспортом
Перетин кордону із польським паспортом

Приймачі для нелегалів в Іспанії хоча в'язницями і не вважаються, але вельми їх нагадують, і це постійно викликає нарікання іспанських правозахисних організацій. Про правила, що існують в такому мадридському приймачі, Радіо Свобода розповідає іспанська правозахисниця Христина Мансанеро: «Щодо нелегальних іммігрантів такий захід, як позбавлення волі – не за злочин, а за адміністративне порушення – застосовується не тільки в Іспанії, але і в інших країнах. Затриманим в приймачі не дозволяють користуватися мобільними телефонами, вони не мають доступу до інтернету та електронної пошти, а спілкуватися людьми, що їх відвідують, можуть тільки через скло по переговорному пристрою – прямого контакту зі світом вони позбавлені».

Якщо у нелегала немає грошей для повернення на батьківщину, то його можуть протримати тут до півроку – до тих пір, поки іспанська влада не знайде для нього відповідний авіарейс і не відправить на батьківщину за державний рахунок. У будь-якому випадку висланий буде позбавлений можливості в'їжджати в країни Шенгенської зони протягом найближчих 10 років.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG