Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі заново розслідують розгін місцевого Майдану


Майдан Героїв – центральна площа Запоріжжя
Майдан Героїв – центральна площа Запоріжжя

Запоріжжя – Поки в Україні з нагоди третьої річниці початку Майдану оцінюють здобутки й втрати Революції гідності, у Запоріжжі повертаються до розслідування розгону місцевих протестів у січні 2014 року. Силовики затримали тоді близько 50 учасників запорізького Євромайдану, більше сотні людей зазнали травм. Єдиною особою, кого суд визнав винним за ті події, став колишній очільник Запорізької облради Віктор Межейко. Він отримав 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном. Досі триває заочний суд над колишнім керівником міліції області Володимиром Сербою, який перебуває у розшуку. Втім, не всі справи щодо розгону запорізького Майдану доведені до суду.

Народний депутат із Запоріжжя Ігор Артюшенко – один з активних учасників запорізького Майдану. Наступного дня після його розгону, 27 січня 2014 року, Артюшенка затримали правоохоронці. За рішенням суду він перебував тоді під домашнім арештом та носив електронний браслет.

Каже, дуже важко сприймати ситуацію, коли більш ніж через два роки правоохоронці повертаються до розслідування подій зими 2014-го у Запоріжжі.

Мене набагато більше турбувало притягнення до відповідальності тих, хто віддавав злочинні накази і власне тих, хто бив голови, коліна мирних мітингувальників
Ігор Артюшенко

«Притягнутий лише колишній голова обласної ради, власне через те, що він був на той момент посадовою особою, якій належить ця будівля. Мене, чесно кажучи, набагато більше турбувало притягнення до відповідальності тих, хто віддавав злочинні накази і власне тих, хто бив голови, коліна мирних мітингувальників. І ось ні перших, ні других досі не притягнуто», – каже Ігор Артюшенко.

Депутат розповідає: навесні 2014-го він давав покази щодо розгону запорізького Майдану працівникам місцевої прокуратури.

«Це був доволі довгий процес. Власне було багато чого розказати. Я звертав увагу на те, що є маса фото, відеоматеріалів, особливо від журналістів. У своїх свідченнях надавав прізвища людей, у яких просив також взяти їхні пояснення, свідчення, фото-відеоматеріали для того, щоб, дійсно, розкрити всю цю картину і вона була у справі. Потім ніхто не викликав», – каже учасник запорізького Майдану.

Нове розслідування

Втім, у справі щодо участі правоохоронців у розгоні місцевого Майдану та затриманні його учасників подібних свідків було опитано лише троє з 49-ти, стверджує новопризначений прокурор Запорізької області Валерій Романов. Зараз розслідуванням цієї справи буде займатися новий очільник слідчого управління прокуратури регіону.

Валерій Романов
Валерій Романов

В рамках цього провадження будуть оголошені підозри всім винним службовим особам, не зважаючи на особистості
Валерій Романов

«Ним вже складено план розслідування, зроблено відповідні таблиці, в яких чітко зазначено, які службові особи, коли порушували закон. Це, по-перше, незаконне затримання протестувальників, незаконне доставлення їх до відділку міліції, незаконне порушення відносно них кримінальних проваджень, незаконне затримання їх в рамках кримінального процесу, незаконне притягнення їх до кримінальної відповідальності, незаконне обрання стосовно них запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. В рамках цього провадження будуть оголошені підозри всім винним службовим особам, не зважаючи, як то кажуть, на особистості. Це і слідчі Національної поліції, це і процесуальні керівники прокуратури Запорізької області, це і судді, які виносили незаконні судові рішення», – заявляє прокурор Запорізької області.

Чи люстровані причетні до розгону запорізького Майдану?

Наразі тривають слідчі дії, в тому числі відносно працівників прокуратури області, каже її очільник Валерій Романов.

«Вони мали бути звільнені з органів прокуратури у зв’язку з люстрацією. Чи було зроблено це чи ні, я не знаю. Навіть, якщо були звільнені з органів прокуратури згідно із законом про очищення влади, це нікого не звільняє від кримінальної відповідальності. Жодних перевірок. Йде слідство, якщо вони винні, буде оголошено підозру, і крапку в цьому усьому процесі має поставити єдиний орган – не прокуратура, не міліція, не Служба безпеки, а суд», – каже прокурор Запорізької області.

Серед тих, відносно кого триває слідство – працівники Національної поліції. Журналісти «Громадського. Запоріжжя» провели власне розслідування і виявили, що у Запоріжжі не люстрували жодного слідчого у справі розгону Майдану

У квітні минулого року керівник МВС у Запорізькій області Віктор Ольховський наказав провести перевірку та звільнення працівників, що підпадають під дію Закону «Про очищення влади». На офіційному сайті управління Нацполіції у Запорізькій області відомості щодо кількості звільнених відповідно до закону про люстрацію правоохоронців відсутні. Радіо Свобода з цього приводу надіслало запит до прес-служби обласного управління поліції й наразі очікує на відповідь.

Коли суд?

Ігор Артюшенко сподівається, що прокуратура завершить розслідування чергової справи щодо розгону Майдану та передасть її до суду.

«Оскільки у нас оновилась прокуратура (Запорізької області – ред.), сподіваюсь, що нове керівництво все-таки не буде так довго розслідувати, а по-друге, дійсно, покарає винних. Вся громада Запоріжжя знає: 100 людей покалічених, 50 людей було на СІЗО, а чомусь то свідчень не вистачає, то, як казав минулий прокурор, ми не можемо встановити особи, бо вони всі були там в масках», – каже депутат.

Та коли ця справа потрапить до суду, наразі невідомо.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG