Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Золоте» і вода для окупованої частини Луганщини


Доброго ранку!

Підсумки чергового Мінська

У Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи сторони попередньо домовилися до 10 грудня відкрити контрольний пункт в’їзду-виїзду в Золотому на Луганщині. (Про це домовлялись ще минулого разу, але там тривають обстріли, а на околицях залишаються міни). Крім цього, українська сторона намагалась домовитись про звільнення кількох важкохворих заручників, зокрема релігієзнавця й історика Ігоря Козловського, але представники угруповання «ДНР» відмовилися. На наступному засіданні планують заслухати Віктора Медведчука і представників окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДО і ОРЛО) щодо процесу звільнення полонених.

Луганщина залишиться без води?

Із 1 грудня можуть припинити водопостачання на непідконтрольну українській владі територію Луганщини через борги за оплату електрики. Через це без води можуть залишитися понад 500 тисяч жителів Луганської області. Виправити ситуацію взялися у Мінську, зокрема була досягнута домовленість про створення українського підприємства, яке буде здійснювати розрахунки за спожиту воду. Втім, бойовики протягом двох місяців не надсилають свого представника для підписання відповідних документів.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Європарламент проти пропаганди

Європарламент ухвалив резолюцію щодо протидії пропаганді Росії й екстремістських ісламістських угруповань, зокрема «Ісламської держави» й «Аль-Каїди», спрямованої на країни Європейського союзу. Російський президент Володимир Путін у відповідь привітав співробітників телеканалу Russia Today і новинне агентство Sputnik із «результативною роботою».

Генетика від Нищука

22 листопада в програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV міністр культури України Євген Нищук зробив заяву, яка змусила буквально вибухнути соціальні мережі і викликала бурхливе обговорення. А «Опозиційний блок» навіть зажадав відставки міністра.

За словами Нищука, населення Донбасу і взагалі південно-східних регіонів «завезено» в Україну ззовні. І саме цей факт і спровокував те, що Донецька і Луганська область виявилися відокремленими від українського культурного і політичного процесу, що стало причиною і нинішнього конфлікту на Донбасі. «І якщо ми говоримо про генетику. Немає там ніякої генетики. Якщо ми говоримо про Запоріжжя, про Донбас - це ж міста завезені. Немає там ніякої генетики. Черкаси. Славні шевченківські Черкаси. Там же півміста завезені. Боялися шевченківського духу», – говорив він.

Вже наступного дня Євген Нищук дав прес-конференцію, в якій вибачився за слово «генетика», якщо воно когось образило, і визнав, що, можливо, воно було недоречним. Та попри це за «розкрутку» його «вирваного з контексту висловлювання» одразу взялись російські ЗМІ.

Нова жертва

Вслід за обговоренням заступника міністра внутрішніх справ Анастасії Дєєвої додаткову увагу через свій вік (23 роки) отримала і виконувач обов’язків департаменту люстрації Мін’юсту Анна Калинчук. Чи доречна критика нової очільниці люстрації, читайте детальніше у статті «Молода й прогресивна»: чи доречна критика нової очільниці люстрації?»

Далі коротко:

Генералу Віктору Назарову оголосили обвинувальний акт у справі про збитий Іл-76

Уряд скасував 367 постанов у сфері регулювання бізнесу, серед яких, наприклад, регулювання продажу сіна

На Будинку профспілок у Києві розпочався демонтаж незаконно зведених поверхів. У нашому ефірі мер Києва Віталій Кличко запевнив, що незаконні приміщення демонтують протягом місяця

Сина лідера кримських татар Хайсера Джемілєва з колонії забиратимуть українські дипломати

Минуло десять років відтоді, як у лікарні в Лондоні помер отруєний полонієм критик Кремля Олександр Литвиненко, але вбивці досі так і не притягнені до відповідальності.

На завершення пропонуємо відволіктись від серйозних новин і поглянути на картини «львівського Пікассо».

***

Говоріть те, що думаєте, але все ж намагайтесь не «ляпнути» зайвого.

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG